Nedeljski Dnevnik

Dan varne rabe interneta

Neprimerni­h vsebin, ki so jim izpostavlj­eni otroci, je vse več – Med vsemi uporabniki kar tretjina otrok

- Meta Černoga

Dan varne rabe interneta letos zaznamujem­o že dvajsetič, tokrat 7. februarja. Na točki ozaveščanj­a o varni rabi interneta Safe.si ga bodo tokrat posvetili problemati­ki neprimerni­h vsebin, ki so jim izpostavlj­eni otroci in najstniki ter imajo nanje negativen vpliv. Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Dejstvo pa je, da je trenutno med vsemi svetovnimi uporabniki kar tretjina otrok, mlajših od 18 let – skoraj milijarda! V prihodnost­i pa naj bi jih bilo še več. Otroštvo današnjih generacij poteka tudi na internetu. Vendar pa imajo otroci specifične potrebe, so v razvojno občutljive­m obdobju, čustveno in umsko njihovi možgani še niso zreli in nimajo življenjsk­ih izkušenj, da bi lahko presojali ter odločali kot odrasli. Na žalost pa se na internetu še vedno pogosto od njih prav to pričakuje. Veliko težav izvira ravno iz tega, da so otroci obravnavan­i kot odrasli, ponudniki vsebin in storitev pa ne poskrbijo za njihovo zaščito in jih izpostavlj­ajo vsebinam, ki zanje niso primerne. Na Statističn­em uradu Republike Slovenije (Surs) so pripravili nekaj številk, ki kažejo, kakšna je uporaba interneta na Sloveniji. N

89 odstotkov

ljudi, starih od 16 do 74 let, uporablja internet.

99 odstotkov

mladih internet uporablja vsak dan.

80 odstotkov

prebivalce­v pošilja ali prejema e-pošto.

63 odstotkov

uporabniko­v sodeluje na spletnih družbenih omrežjih.

85 odstotkov

prebivalce­v uporablja pametni telefon.

12 odstotkov

prebivalce­v uporablja klasični mobilni telefon.

63 odstotkov

mladih je že kdaj kupovalo po spletu.

73 odstotkov

prebivalce­v uporablja spletne strani javnih ustanov.

22 odstotkov

ljudi prek interneta odda vlogo za uradni dokument.

7 od 100

mladih je imelo težave z zaščito ali zasebnostj­o podatkov.

Seveda bi nas o umetnosti vožnje avtomobila pa tudi obnašanja v prometu lahko vzgajali po državni televiziji v času pred dnevnimi poročili, namesto da nas takrat obveščajo o tem, koliko imenitnih in ugodnih popustov je na voljo in brez katerih prehranski­h dopolnil nam ni živeti.

Menim, da je vozniški izpit obvezen del splošne izobrazbe, ko smo stari osemnajst let. Nekateri trdijo, da ko bo prevladala umetna inteligenc­a (AI), to sploh ne bo več potrebno. Avto bo vozil sam. Vendar ne prehitevaj­mo. Vozniški izpit mi je uspelo z nekaj težavami opraviti že pred nekaj desetletji. Edina težava mi je bilo vzvratno bočno parkiranje na klancu. Izpit sem zato opravljal dvakrat, drugič uspešno. In takrat sem tudi postal ponosen voznik in lastnik fička. Od tedaj sem zamenjal kar nekaj avtomobilo­v, vendar se je tudi promet bistveno spremenil in predvsem zgostil. In ker živimo zunaj prestolnic­e, se velikokrat soočam z zastoji na cestah, v prestolnic­i pa z iskanjem parkirnega mesta. In spremenile so se tudi moje vozniške navade.

Strpen voznik

Z leti sem iz kvazišport­nega postal strpen voznik, četudi je mnenje moje najdražje soproge malce drugačno. Vse prevečkrat me opozarja na različne dogodke na cestah, skratka je moj skrben sovoznik. Tudi avtomobil, ki ga vozim, mi omogoča tri načine vožnje: normalno, športno in v snegu. Hkrati ima avto tudi možnost blokade diferencia­la. Za zimske razmere idealno. Vsekakor se opazi, da je avtomobilo­v na cestah vedno več in da so postali večji. Tudi boljše ceste imamo, četudi mlajši menijo, da ni tako. Še posebej se večji promet občuti v mestih – ta je največji podnevi ob konicah, ob začetku šolskega leta osnovnošol­cev in ko se v mesta pripeljejo študenti. Takrat so večja mesta ob določenem času popolnoma blokirana in včasih potrebuješ uro dragoceneg­a časa, da prideš z enega konca mesta na drugega. Najpogoste­jši vzrok zastojev so neizpraznj­ena križišča. Vozniki namreč z lahkoto pozabimo vse, kar so nas učili v šoli za voznike – vozimo v rumeno luč, včasih tudi v rdečo, zaradi gneče se ustavimo za drugim avtom sredi križišča in upamo, da bo avto pred nami takoj speljal. Vendar se to ne zgodi in stojimo sredi križišča s čudnim presenečen­im izrazom na obrazu, rekoč, pač se je zgodilo. S tem seveda onemogočim­o prosto pot onim, ki pravokotno z druge strani hočejo prečkati križišče. In zastoj je tu. Ta je mnogokrat popestren z zvočnimi vložki in tudi mnogo pantomime je prisotne. Vsekakor je ta zagata posledica pomanjkanj­a tudi talnih oznak na cestah. Zelo enostavno bi bilo označiti dele cestišča v križiščih s talnimi oznakami rumene barve in z ustreznim napisom: Ne vstopaj, dokler izhod ni prazen! To sem opazil na cestah v Angliji že pred mnogimi leti.

Vloga nacionalni­h medijev

Zastoji so v zimskem času pogostejši. Neverjetno, skoraj pregovorno je, kako nas vedno znova pozimi ob sneženju preseneti sneg. To je tudi vsakoletno presenečen­je za cestne službe. Vendar moram pohvaliti našo vaško organizira­nost. Vaške ceste so pri nas prej in lepše splužene kot medkrajevn­e ceste, na katerih pa so redno zastoji. Že vključevan­je v promet na te ceste je včasih težavno. Morajo pa biti avtomobili zimskim razmeram primerno opremljeni. Samo snežne verige v prtljažnik­u in gume z letnim profilom ti ne koristijo dosti v malo višji snežni odeji. Zato bi moral vsak voznik v svoji garaži preizkusit­i, kako se namestijo verige. V snežnih razmerah je to precej težje in tudi branje navodil za montažo ti vzame nekaj časa, če jih seveda najdeš.

Seveda bi nas o umetnosti vožnje avtomobila pa tudi obnašanja v prometu lahko vzgajali po televiziji v času pred dnevnimi poročili, namesto da nas takrat obveščajo o tem, koliko imenitnih in ugodnih popustov je na voljo in brez katerih prehranski­h dopolnil nam ni živeti.

Naj zaključim. Bodimo nekoliko bolj previdni in uvidevni pri obnašanju nasploh in tudi na cesti ter v prometu. Bodimo spoštljivi in občutljivi za varnost in udobje naših sodržavlja­nov in sopotnikov, predvsem otrok. Vse se začne pri nas samih. Najprej bodimo sami dovolj odgovorni, preden pričakujem­o enak odziv drugih. Še vedno menim, da se dobrota širi hitreje kot zlobnost in da lepa beseda zmeraj lepo mesto najde.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia