Nedeljski Dnevnik

Osvobodite se stresa

- Ivo Belan

Dolgotraje­n stres lahko poškoduje srce in celo prispeva k nastanku krvnih strdkov v arterijah. Novi dokazi kažejo, da lahko prispeva tudi k vstopu stresnih hormonov v krvni obtok, kar spet lahko oslabi obrambne, imunske moči organizma. Rezultat je lahko večja občutljivo­st za infekcije, kot sta prehlad in gripa, možen pa je tudi pojav drugih bolezni, kot so astma, rak in podobno. Torej se sprostite. Obstajajo načini, kako obvladati stres. In za to zelo pogosto ni treba več kot nekaj minut in stresna reakcija se lahko zaustavi.

Strokovnja­ki svetujejo, da poskušamo z nekaterimi od naslednjih tehnik: Ne počnite ničesar. Vsaj enkrat si čez dan vzemite 5 do 10 minut, sedite mirno in ne delajte ničesar. Osredotoči­te se na zvoke okoli sebe, na svoja čustva in na morebitno mišično napetost v vratu, ramenih, rokah, prsih in tako dalje. Če sedite mirno, se enostavno upočasni srčni ritem in zniža krvni tlak. Poveča se občutek nadzora nad dogajanjem. Preteklost­i ne moremo spremeniti. Prihodnost­i ne moremo predvideti. Edina stvar, nad katero lahko imamo nadzor, je sedanji trenutek. Če ponovno zaženemo občutek nadzora, to olajša stres.

Pogosto se smejte. Rezultati raziskav kažejo, da dober smeh zmanjšuje vrednost stresnih hormonov v krvi in okrepi imunost organizma. Poleg tega je dobro vedeti, da učinki dobrega, srčnega smeha trajajo tudi do 24 ur.

Poslušajte glasbo. Ko je človek soočen z neko težko nalogo, poslom, stresom, je koristno poslušati glasbo – ne glede na to, ali je klasična, narodna ali džez. Za mnoge ljudi je klasična glasba najbolj pomirjajoč­a, a ne za vse. Vsak zase bo našel tisto zvrst glasbe, ki mu bo pomagala pri zmanjševan­ju stresa.

Zamislite si, da ste srečni. Petnajst sekund do pet minut se osredotoči­te na nekoga, ki vam veliko pomeni. Ali pa si zamislite prizor s svojih počitnic. Celo enostaven izrek, ki povzroči, da se počutite pozitivno, ima lahko pozitiven učinek.

Že če samo razmišljat­e o nekom, ste na koga jezni (na primer na zoprnega šefa ali prijatelja, ki vas je prizadel), to lahko povzroči, da škodljivi stresni hormoni preplavijo vaš cirkulacij­ski sistem. Razmišljan­je o ljudeh ali stvareh, ki jih imate radi, ima ravno nasproten učinek. Srečne, pomirjajoč­e misli lahko preprečijo neugodne spremembe, ki nastanejo, ko smo pod stresom.

Pojdite na odprt prostor. Vstanite s svojega delovnega stola ali s kavča in pojdite za deset minut ven. Vsi tisti, ki so živčno napeti ali pod stresom, bi morali v svoje življenje vpeljati redno hojo s hitrim tempom vsaj štirikrat na teden. Počutili se boste manj tesnobni, napeti, tudi spali boste bolje. Raziskave, ki so jih naredili pri takšnih osebah, so pokazale, da se jim je krvni tlak stabilizir­al, tudi če so bile pod stresom. Če nimate časa, da bi pol ure hodili, bo tudi pet ali deset minut hoje že pokazalo učinke.

Počasi dihajte. Za pet minut upočasnite svoje dihanje na okoli šest globokih vdihov na minuto. Z drugimi besedami, vdihujte okoli pet sekund in izdihujte prav toliko časa. Navajeni smo dihati hitro in plitko, še zlasti če smo napeti. Počasno, globoko dihanje raztegne ramena in sprosti napete mišice. Človek se počuti bolj mirno, izboljša pa se tudi funkcija srčno-žilnega sistema.

Vstanite iz postelje sproščeni. Neposredno pred spanjem in zjutraj, preden vstanete, za pet minut sprostite celo telo. Začnite z zvijanjem nožnih prstov in jih zatem sprostite. Potem nadaljujte s krčenjem in sproščanje­m mišic stopal, nato pojdite na bedra, zadnjico in nadaljujte vse do obraznih mišic. Če začnete dan z občutkom napetosti, je velika verjetnost, da se boste počutili napeti ves dan. Če odnesete svoje probleme v posteljo, boste slabo spali. To pa pomeni še večjo napetost. Raziskave kažejo, da ljudje, ki jim primanjkuj­e spanec, doživljajo povišanje ravni stresnega hormona v krvi. Začnite in končajte vsak dan tako, da si odmerite dve ali tri minute za zavestno sproščanje.

Če začnete dan z občutkom napetosti, je velika verjetnost, da se boste počutili napeti ves dan. Neposredno pred spanjem in zjutraj, preden vstanete, za pet minut sprostite celo telo.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia