Nedeljski Dnevnik

Žan, Ilka in Ana lahko sežejo do medalj

Do 19. februarja bo v Courchevel­u za moške in v Meribelu za ženske potekalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju.

- Gregor Terzič

V alpskem smučanju je čas za vrhunec sezone. V Courchevel­u za moške in v Meribelu za ženske bo do 19. februarja potekalo 47. svetovno prvenstvo. Prvi imeni in favorita za največ odličij sta v letošnji sezoni izjemna Švicar Marco Odermatt in Američanka Mikaela Shiffrin, v slovenskem taboru pa bodo vse oči uprte v Žana Kranjca in Ilko Štuhec.

Glavna aduta samozavest­na

Žan Kranjec, ki je na lanskih olimpijski­h igrah na Kitajskem osvojil bron v veleslalom­u, cilja v tej disciplini na najvišja mesta. V skupnem veleslalom­skem seštevku letošnje sezone je na tretjem mestu, kolajne s svetovnih prvenstev pa še nima. Na zadnjih dveh je bil v veleslalom­u peti in šesti. »Sam do sebe imam velika pričakovan­ja. Vem, kaj moram narediti. Vem, kaj je šlo letos dobro na tekmah in kaj lahko še popravim. Imam dobro sezono, a nekaj se da še izboljšati in to bom skušal narediti do prvenstva. Želim si, da mi na prvenstvu končno uspeta dve takšni vožnji, kot ju znam odpeljati,« je napovedal Žan Kranjec, ki je priprave opravil v Kranjski Gori.

Potem ko so Ilko Štuhec mnogi zaradi poškodb že odpisali, se je v letošnji sezoni vrnila skozi glavna vrata. Blesti predvsem v smuku, kjer je v seštevku na visokem drugem mestu, v skupnem pa enajsta. V Cortini d'Ampezzo je na smuku pokorila vso konkurenco in se po štirih letih znova vpisala med zmagovalke svetovnega pokala. Pred svetovnim prvenstvom je s svojo ekipo trenirala v severozaho­dnem delu Italije, v kraju La Thuile v dolini Aoste tik ob meji s Francijo. »Na svetovnem prvenstvu bom zanesljivo nastopila v hitrih disciplina­h. Plan je hitro in sproščeno smučati. Česa sem sposobna, vem že od jeseni, zdaj veste tudi vi, kaj se bo na koncu izcimilo, pa bomo videli 11. februarja,« je dejala Ilka Štuhec in pri tem mislila na smukaško preizkušnj­o.

Verdnik: Cilj je kolajna

Ob omenjenih ima visoke cilje še Ana Bucik, ki v skupnem seštevku slaloma zaseda osmo mesto. »Na splošno sem zadovoljna s sezono. Sploh v veleslalom­u mi je uspelo, kar mi lani še ni. Vožnje so zelo konstantne in prebila sem se v najboljšo petnajster­ico. V slalomu morda še čakam na tisto tekmo, da bom lahko res rekla, da je to to. Mislim, da sem na pravi poti,« ocenjuje Ana Bucik, ki verjame, da lahko najboljši vožnji dozdajšnje sezone v slalomu prideta ravno v Meribelu.

Da ima slovenska odprava visoke cilje, ne skriva vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik. »Prepričan sem, da so jih tekmovalci, če bodo zdravi, sposobni doseči. Na vsakem nastopu si želimo biti čim bližje najvišjim mestom, v vseh disciplina­h si želimo uvrstitve med najboljših deset. Ne bom skrival lastne želje po kolajni. To imamo vedno. Tekmovalci so s svojimi nastopi med sezono pokazali, da so tega sposobni, je pa odvisno tudi, kako se bodo stvari odvijale tam. Želim jim, da prikažejo svoje najboljše vožnje in da bodo izpolnili svoje cilje.«

Ob Kranjcu, Štuhčevi in Bucikovi bodo na svetovnem prvenstvu od Slovencev in Slovenk nastopili še Martin Čater, Štefan Hadalin, Miha Hrobat, Nejc Naraločnik, Tijan Marovt, Rok Ažnoh, Neja Dvornik, Tina Robnik, Nika Tomšič in Anja Oplotnik. Moške kandidate za ekipno tekmo bodo določili v internih kvalifikac­ijah, v katerih bodo nastopili Alen Hriberšek, Žiga Zupan Oreškovič, Miha Oserban in Anže Gartner.

Slovenija se je do zdaj veselila 23 odličij s svetovnih prvenstev v alpskem smučanju. Na vrhu lestvice je Tina Maze, ki ima v vitrinah štiri zlate in pet srebrnih kolajn. Mateja Svet je osvojila po eno zlato in srebrno ter tri bronaste, Ilka Štuhec dve zlati, po eno srebrno imajo Štefan Hadalin, Bojan Križaj in Nataša Bokal, po eno bronasto pa Boris Strel, Tomaž Čižman, Urška Horvat in Mitja Kunc.

 ?? Foto: Alessandro Trovati / AP Photo ?? Nepopisno veselje v ekipi Ilke Štuhec po zmagi v Cortini d'Ampezzo. Ilka je na svetovnem prvenstvu med največjimi favoritinj­ami za zmago v smuku.
Foto: Alessandro Trovati / AP Photo Nepopisno veselje v ekipi Ilke Štuhec po zmagi v Cortini d'Ampezzo. Ilka je na svetovnem prvenstvu med največjimi favoritinj­ami za zmago v smuku.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia