Nedeljski Dnevnik

Vremenski kotiček

- Tomaž Bukovec

Svečnica

Minuli teden smo pisali o zastavljen­em vprašanju mag. Dušanu Kaplanu, ki že vrsto let pripravlja letne vremenske pratike, glede napovedova­nja ob ustaljenih meteorološ­kih fizikalnih in matematičn­ih napovedih s pomočjo pregovorov. »Moj prvi namen je ohraniti čudovito slovensko ljudsko izročilo o vremenu. Prav bo, če naši vnuki vedo, da so bili njihovi dedje dobri ljudje, ki so znali naravo po božje častiti, so bili odvisni od nje. S pravo kmečko pametjo so znali razbrati določene naravne zakonitost­i, jih povezali v izkušnje in jih zapisali tudi v pregovorih.« Ob tem je spregovori­l še o vplivu astronomij­e in dogajanja v vesolju na dogajanje na Zemlji in sklenil: »Poskušati napovedova­ti prihodnost, tudi vreme, torej ne moremo vzeti kot nekakšno znanstveno fantastiko. Bog ne daj kot vedeževanj­e. Mnoge trditve iz zakladnice ljudskega izročila še vedno držijo kljub hudim spremembam, ki jih je povzročil človek v naravi s svojim pohlepnim delovanjem.«

Naj zdaj začnemo še s pregovori. Te dni je bila v ospredju pozornosti svečnica, ki je bila v četrtek, 2. februarja. Za ta dan je v Kaplanovi pratiki zapisano, da bo prinesla močan mraz, in pa tudi, da bo v februarju padlo veliko snega, zima pa se bo zavlekla tja do sredine marca. »Dedek me je stisnil k sebi, pogrel dlani in se ozrl po polju. Veš, svečnica je pomemben vremenar. Zima še noče popustiti, pomlad pa polagoma, a vztrajno kuka v deželo. Kakor se bo obrnilo vreme ta dan, tako se bo zima primikala ali odmikala.« Bilo je sonce in čez dan toplo, na Dolenjskem, Blokah in tudi Štajerskem pa relativno dosti snega. Svečnica čista in jasna, dolga bo zima, pomlad pa krasna. Če se svečnica jasno zdani, zima še dolgo trpi.

Biovreme

Vreme bo ugodno delovalo na počutje, posebno pozornost pa bo potrebno posvetiti zaščiti pred mrazom in v gorah tudi pred soncem.

V sredo bo sončno in hladno. Podobno vreme bo do konca tedna, nekaj oblačnosti bo le v petek. Najnižje jutranje temperatur­e bodo od - 10 do - 3, na Gorenjskem še kakšno stopinjo nižje, ob morju pa tudi lahko pričakujem­o jutranje temperatur­e okoli 0 °C. Kljub soncu bo hladno tudi čez dan, najvišje dnevne od 0 do 5 v gorah tudi pod 0 °C , na Primorskem do 10 °C.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia