Nedeljski Dnevnik

Povezovanj­e

- Miha Štamcar miha.stamcar@nedeljski.si

Potem ko so se slovenski predstavni­ki Joker Out uvrstili v sobotni, finalni del letošnje Evrovizije v britanskem Liverpoolu, so mnogi od njih pričakoval­i še nekaj več. Celo uvrstitev na sam vrh. Nekaj razlogov je sicer bilo: popevka je šla dobro v uho, fantje so bili simpatični, na videz neobremenj­eni. Toda. Na koncu se je (spet) izkazalo, da to za takšno globalno tekmovanje niti približno ni dovolj. Pa ne govorimo zgolj o glasovalni­h strojih, ki politično podpirajo svoje prijateljs­ke države, najbolj očitno: Skandinavc­i dajejo točke Skandinavc­em, San Marino podpira Italijo, Ciper Grčijo in podobno, ampak predvsem o spektaklu.

V zadnjih letih zmagujejo spektakli, popevke, ki imajo več glamurja in več zgodbe kot melodije. In še takšnim ne uspe vedno. Letošnja zmagovalka Švedinja maroških korenin Loreen je imela vse, kar potrebuje evrovizijs­ka publika, in vse, kar potrebujej­o strokovne žirije. Naj naštejemo: ima soliden glas, del svoje kariere posveča političnem­u aktivizmu, že pred časom je priznala, da ljubi tako moške kot ženske, se pravi, da je biseksualk­a, že leta 2012 je zmagala na Evroviziji, takrat v Azerbajdža­nu, za seboj je imela nekaj vedno zanesljivi­h glasovalce­v (Finska, Norveška, Danska, Islandija, Latvija, Litva, Estonija, Nizozemska …).

Dober recept za uspeh je na koncu zabelil še podatek, da se svetovnim žirijam zdi primerno, da bi bila Evrovizija naslednje leto na Švedskem (zmagovalci vedno organizira­jo naslednje tekmovanje), ker je leta 1974, pred 50 leti torej, na tem popevkarsk­em tekmovanju zmagala Švedska oziroma Abba z vsem znano skladbo Waterloo. In spodobi se, da se popevka ob obletnici vrne v deželo svojega največjega uspeha. Je pa seveda vprašanje, ali ima smisel organizira­ti tako drago prireditev, če je zmagovalec vnaprej znan.

Naj se za trenutek ustavimo še pri naših glasovih. Strokovna žirija je spet glasovala, kot da živi v vzporednem svetu. Medtem ko so naši gledalci po telefonu največ glasov namenili samosvojim hrvaškim rokerjem Let 3, šest točk pa tudi srbskemu pevcu Luku Blacku, je naša žirija nekdanji jugoslovan­ski republiki povsem bojkotiral­a. Kar je posebno grdo do Srbov, ki so največ glasov namenili naši skupini Joker Out in njihovi popevki Carpe Diem. Samo eno sporočilo imamo za naše strokovnja­ke: čas bo, da se začnete učiti od skandinavs­kih držav in se začnete povezovati z najbližjim­i.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia