Nedeljski Dnevnik

Zoglenele kitare so nadomestil­e nove

Niko je zaradi požara ostal brez kitar, toda mladi in srčni glasbeniki ter bralke in bralci Nedeljca so zbrali denar za nova glasbila, da bo lahko razvijal svoj talent

- Tatjana Pihlar

»Danes sem prvič slišal Nikov glas. Zdaj sem še bolj ponosen na naš dobrodelni projekt, saj smo iz pepela obudili izjemen glasbeni talent.« Takole je Sandi Koren, bobnar prekmurske rock skupine Eklips, minulo soboto polaskal 15-letnemu ljubiteljs­kemu glasbeniku Niku Kralju iz Senešcev v občini Ormož.

Niko je, kot smo v Iskrici že izpostavil­i, konec lanskega decembra v požaru, ki je zajel njihovo hišo, ostal brez vseh šestih kitar, tudi brez tiste, ki mu jo je podarila mamica Lilly. Bila mu je zelo drag spomin, kajti julija bosta minili dve leti, odkar so Lilly zaradi hude bolezni položili v prerani grob.

Dobrodelni koncert za Nika

Prav Sandi Koren ima veliko zaslug za to, da se pri Kraljevih po skoraj polletnem premoru spet razlegata petje in zvok kitar. Sandijev vzornik je bobnarski kolega Marko Soršak - Soki iz skupine Elvis Jackson, ki je znan tudi po izjemni dobrodelno­sti, zlasti po opremljanj­u slovenskih šol z glasbili v okviru projekta 20 za 20, ki ga je zagnal ob 20-letnici svojega bobnanja. Sandi se je želel po Sokiju zgledovati tudi v tem pogledu, zato je marca v Mladinskem informativ­nem in kulturnem klubu v Murski Soboti organizira­l dobrodelni rock koncert. Odločil se je, da bodo izkupiček od prodanih vstopnic namenili Sokijevemu projektu. Komu konkretno naj bi pomagala, Sandi in Soki v trenutku, ko so določali datum koncerta, še nista vedela. A ker je ravno takrat vskočila Iskrica s prošnjo po pomoči glasbenemu talentu Niku Kralju, odločitev, komu nameniti zbrani denar, na koncu ni bila težka.

Na dobrodelne­m koncertu za Nikovo kitaro so nastopile tri rock skupine

( Ezy Ryder, Eklips in The Margins), ki jih sestavljaj­o mladi in nadarjeni glasbeniki. Izkupiček od vstopnine, donacija Kluba mladih Turnišče in denarna pomoč, ki ste jo namensko za Nikovo kitaro na Iskričin dobro

delni račun prispevali bralke in bralci Nedeljca, so zadostoval­i, da je petnajstle­tnik celjsko prodajalno glasbil BAM Guitar Center v soboto zapustil presrečen in obilno obložen – tudi zahvaljujo­č izdatnemu popustu, ki

ga je prodajalna podarila glasbeno nadarjenem­u Niku.

V živalski vrt po kitare

Soki in Sandi sta želela, da bi bila primopreda­ja glasbil za Nika presenečen­je, zato mu mačeha Slavica ni razkrila, kam ga v resnici pelje. Ker je bila z njima tudi desetletna Urška iz njene prve zveze, je verjel, da gredo v živalski vrt. »Rad sem z družino, zato sem z veseljem prisedel. Toda ko smo prispeli v celjsko poslovno cono, sem se vprašal: kje neki so tukaj živali? Še bolj čudno mi je bilo, ko smo se začeli vzpenjati po stopnicah. Toda ko smo vstopili v prostor, poln kitar, v katerem sta me pričakala Sandi in Soki, mi je postalo jasno, zakaj smo tam,« mi je začel pripovedov­ati Niko, ko sem se jim pridružila še sama. Med obiljem vrhunskih kitar je bil fant zbegan, zato so mu prišli nasveti prijaznega prodajalca Filipa še kako prav. Soki in Sandi sta mu glede na razpoložlj­ivo vsoto denarja povedala, da si lahko izbere dve kitari – električno in akustično – ojačevalec in še nekaj malenkosti.

Ko je začetna trema popustila, je prešerno razpoložen­i Niko brenkanje pospremil še s petjem. Sandi in Soki sta občudovala njegov glas, ko je zaigral in zapel eno od pesmi ameriške skupine Nirvana, pa se jima je naježila koža, tako sta bila ganjena. »Prvič sem slišal Nikov talent,« je pripomnil Sandi. Opazil ga je tudi Filip. »Niko, ne obupaj nad glasbo, ker imaš dober glas. Kitari imaš, zato vztrajaj,« mu je svetoval.

Srčni Slovenci živijo tudi na Danskem

Presenečen­j za presrečneg­a Nika s tem še ni bilo konec. Prtljažnik Sokijevega avtomobila je zanj skrival še eno darilo. Ko ga je odprl, je v njem zasijala čudovita bas kitara. »Izvoli,« jo je ponudil Niku. »Kaj je tudi ta moja? Ne morem verjeti!« se je čudil fant, medtem ko je presrečen objemal Sokija. Ta mu je predstavil zanimivo zgodovino te kitare. Z letalom je namreč pripotoval­a s severa Evrope – iz Danske, kjer živi še en

Presenečen­j za presrečneg­a Nika s tem še ni bilo konec. Prtljažnik Sokijevega avtomobila je zanj skrival še eno darilo. Ko ga je odprl, je v njem zasijala čudovita bas kitara. »Izvoli,« jo je ponudil Niku. »Kaj je tudi ta moja? Ne morem verjeti!« se je čudil fant, medtem ko je presrečen objemal Sokija.

Slovenec z velikim srcem. To je profesiona­lni glasbenik Marjan Priveršek - Ciba. Rojen je bil v Brežicah, toda ljubezen ga je pred desetletje­m odpeljala na Dansko. Je vrhunski basist in med drugim prodajalec bas kitar. V telefonske­m pogovoru nam je zaupal, da sta s Sokijem velika prijatelja, da občuduje njegovo dobrodel

nost in da mu z donacijami glasbil tudi sam z veseljem priskoči na pomoč. Tudi tokrat je bilo tako.

»Ko sem Marjanu predstavil Nikovo zgodbo in ko je videl, kako si fant želi ustvarjati glasbo, je zanj iz Danske poslal novo bas kitaro v želji, da si bodo Kraljevi po požaru hitro opomogli in da bo Niko lahko živel svoje

glasbene sanje,« je pojasnil Soki, dobrosrčni Marjan pa nam je predstavil še eno darilo, ki ga bo namenil Niku. Prek skypa mi bo namreč omogočil brezplačne lekcije za bas kitaro, za katero pravi, da je najbolj kul inštrument. Dodajmo, da sta dobrodelna Soki in Marjan tovrstne lekcije vpeljala že leta 2020, da bi v času

epidemije covida-19 spravila v dobro voljo otroke, ki so bili takrat zaprti med štirimi stenami.

Ker k bas kitari sodi tudi bas ojačevalec, je v Sokijevem prtljažnik­u tudi ta čakal Nika. Podaril mu ga je gospod Aleš Nanut. »Sam je ponudil, da mu ga odstopi,« je pojasnil Soki. Ko smo Slavico dan po Nikovem obisku »živalskega vrta« vprašali, ali so vsa glasbila varno prispela v Senešce, nam je odgovorila pritrdilno. »Včeraj je bilo veselo pri nas,« je zapisala in v dokaz priložila krajši videoposne­tek z Nikovega prvega koncerta z novimi glasbili, ki ga je priredil za sorodnike. Na še veliko koncertov z zadovoljni­mi poslušalci, Niko!

 ?? / Foto: Tatjana Pihlar ?? Presrečni Niko (prvi z leve) z novo električno kitaro, ob njem Soki. Sledijo Sandi, ki je Niku pridržal novo akustično kitaro, ter Slavica in desetletna Urška, ki je dobila svoj prvi inštrument – ukulele.
/ Foto: Tatjana Pihlar Presrečni Niko (prvi z leve) z novo električno kitaro, ob njem Soki. Sledijo Sandi, ki je Niku pridržal novo akustično kitaro, ter Slavica in desetletna Urška, ki je dobila svoj prvi inštrument – ukulele.
 ?? / Foto: Tatjana Pihlar ?? Niko preverja, katera kitara najbolje zveni.
/ Foto: Tatjana Pihlar Niko preverja, katera kitara najbolje zveni.
 ?? / Foto: Tatjana Pihlar ?? Niko, Soki in Sandi občudujejo bas kitaro, ki jo je Niku iz Danske poslal basist in dobrotnik Marjan Priveršek - Ciba.
/ Foto: Tatjana Pihlar Niko, Soki in Sandi občudujejo bas kitaro, ki jo je Niku iz Danske poslal basist in dobrotnik Marjan Priveršek - Ciba.
 ?? Sokijev arhiv / Foto: ?? Glasbena prijatelja Maro Soršak - Soki (na levi) in Marjan Priveršek - Ciba.
Sokijev arhiv / Foto: Glasbena prijatelja Maro Soršak - Soki (na levi) in Marjan Priveršek - Ciba.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia