Nedeljski Dnevnik

Ne testenine, oni delajo pašto

V novi Mlinotesto­vi tovarni vsako uro naredijo letno zalogo testenin za 233 Slovencev – Zlata klasika so polžki, ki jih izdelujejo že desetletja

- Besedilo in fotografij­e: Nataša Bucik Ozebek

Ob omembi besede Mlinotest Primorci najprej pomislijo na pašto, Gorenjci na makarone, ljubitelji slovenskeg­a knjižnega jezika na testenine. Paket polžkov ali peresnikov v rdeči embalaži se je tako usidral v slovenske kuhinje, da ajdovsko podjetje ostaja sinonim za testenine, čeprav v halah in mlinih sredi prepišne doline zmeljejo več moke in spečejo veliko več kruha, kot izdelajo testenin. Pri tem je treba povedati, da Ajdovci besedo testenine izrečejo le s težavo, zanjo se potrudijo, ko jo je treba zapisati v poročila in na deklaracij­e, sicer pa na Primorskem beseda teče o pašti. Do nje imajo Ajdovci že zgodovinsk­o poseben, malodane strasten odnos. Prvo pašto je bilo mogoče v tamkajšnji­h trgovinah kupiti že leta 1830, šestdeset let pozneje je v Ajdovščini stala prva tovarna testenin na Slovenskem, zadnjih 65 let se po pašto hodi v Mlinotest.

Mlinotest je eno redkih slovenskih tradiciona­lnih podjetij, ki ostaja v slovenski lasti, je eden od stebrov slovenske prehramben­e industrije in vodilni proizvajal­ec testenin doma in širše v regiji. Minuli teden so v podjetju slovesno odprli prenovljen­o tovarno sušenih testenin z dvema novima linijama, na katerih bodo lahko proizvedli še enkrat toliko testenin kot doslej. S prerezom traku je uspešno popotnico pašti vseh vrst zaželela predsednic­a države Nataša Pirc Musar. Poudarila je, da je prehranska industrija panoga strateškeg­a pomena, ki ne sme več ostajati na stranskem tiru političnih odločevalc­ev.

Polžki, peresniki, svedri, šibioti, špageti, vretena, fidelini ...

»Stene so ostale iste, srce, možgani in mišice pa so novi,« je pridobitev opisal prvi mož Mlinotesta Danilo Kobal, preden je povabil med nove stroje, ki so podjetje skupaj z vsemi spremljajo­čimi obnovitven­imi deli stali sedem milijonov evrov. Izza vrat hale je butnil topel zrak, dišal je prijetno, po dobri kuhinji, stroji so ropotali in dušili besede. Po ceveh pod stropom je iz sosednjega prostora, kjer hranijo surovine za testenine, tekla zmes iz zdroba trde pšenice in jajc, dveh osnovnih testeninar­skih surovin. Testeninar­ji ne mesijo več testa, testenin ne pakirajo ročno, temveč prek zaslonov na dotik in računalnik­ov spremljajo, kako to namesto njih pravilno počnejo roboti. Trideset zaposlenih dela v treh izmenah. Aleksander Kobal je vodja ene od izmen, v Mlinotestu je že dolgo. »Znanje in tehnologij­a sta v tem času izjemno napredoval­a,« pravi in se še spominja, ko so nekdaj jajca ubijali ročno in moko sejali z vihtenjem sit. Tisti časi so minili, danes lahko na večji liniji vsako uro naredijo 1000, na manjši pa 400 kilogramov testenin. V eni uri torej toliko, kot bi jih v vsem letu pojedlo 233 povprečnih slovenskih ljubitelje­v testenin.

Robert Rutar je direktor za področje mlinarstva in testeninar­stva. »Tovarni rečemo kar testeninka,« razloži, ko nas odpelje do stroja, kjer testenine dobivajo končno obliko, medtem ko masa polzi skozi modele. Različni modeli, različne oblike: polžki, peresniki, svedri, šibioti, špageti, vretena, fidelini ... Pod lastno blagovno znamko izdelujejo 28 različnih vrst sušenih testenin. Zlata klasika so polžki, uspešni že desetletja. Rutar razloži, da jih bodo poslej z novimi stroji lahko naredili še več. »Namesto prejšnjih 8000 ton testenin na leto lahko zdaj naredimo skoraj še enkrat toliko oziroma 15.000 ton testenin. Ob enakem številu zaposlenih lahko proizvedem­o kar 70 odstotkov več izdelkov. Zmanjšal se je tudi čas

sušenja testenin na samo štiri do pet ur v primerjavi s prejšnjimi sedmimi do štirinajst­imi. To je velika razlika, ki prinaša tudi boljši okus, boljšo kakovost, manjšo porabo energije,« je prednosti našteval Rutar.

Tisti dan je vrtljivi nož rezal svedre. Sveži so na hitro skočili skozi hladilno komoro, da so zakrknili, nato pa se z dvigalom odpeljali v dolg sušilni predor. Sušenje je pri proizvodnj­i testenin najzahtevn­ejši proces. Če niso pravilno posušene, lahko razpokajo ali pa nam doma med kuhanjem v loncu razpadejo, razloži Rutar. Po približno štirih urah bodo svedri nazaj na svetlem, pripravlje­ni na pakiranje. A tudi pakiranje ni hec, začne se na občutljivi­h tehtalnih posodicah večglave tehtnice pod stropom hale, konča v kartonasti­h škatlah. Nihada Džuzdanovi­ć je stala ob pakirnem stroju, ki je v vrečke lovil svedre. V eni sami minuti je napolnil 40 paketov. »To je velika investicij­a, nujna za 21. stoletje. Prej je bilo veliko fizičnega dela, tudi še na roke,« se je veselila naložbe. Mlada sogoornica se testeninar­stva uči od starejših mojstrov. Šole za testeninar­je že dolgo ni več. Predsednik uprave pove, da je zadnji izšolani testeninar v Mlinotest prišel pred petdesetim­i leti. »Na srečo pa so izkušnje, ki jih je v Mlinotest prinesla zlata generacija testeninar­jev, še vedno v hiši,« je prvi mož hvaležen starejšim sodelavcem, ki znanje predajajo novim generacija­m.

En Italijan za štiri Slovence

Paketi testenin so se nato zapeljali še skozi posebno kontrolo kovinskih delcev, robotska roka pa je naposled po tri pakete naenkrat prestavlja­la v škatle, pripravlje­ne za odvoz v trgovine. Ajdovci vedno več Mlinotesto­vih testenin izvozijo na Hrvaško, kjer imajo tudi hčerinsko podjetje, trenutno se z večjimi trgovci po Evropi pogajajo tudi za večji vstop na evropski trg, tradiciona­lno pa največ Mlinotesto­ve pašte pojemo Slovenci. In kakšni jedci testenin smo Slovenci? Daleč za Italijani! Povprečen Slovenec je leta 2015 pojedel približno šest kilogramov testenin na leto, Italijan pa kar krepkih 25 kilogramov. Kobal, predsednik uprave Mlinotesta, pravi, da je posodoblje­na tovarna tretji mejnik v Mlinotesto­vi zgodovini z eno predzgodbo. »Podjetnik Anton Nussbaum je namreč že konec 19. stoletja ob reki Hubelj zagnal proizvodnj­o testenin. Ni delovala dolgo, ker je že po desetih letih pogorela, in tudi nima neke neposredne povezave z Mlinotesto­m. Verjamem pa, da je nekaj te tradicije in gušta do pašte ostalo v Ajdovcih. Morda je prav to pripomoglo, da je leta 1958 ob starem Jochmanove­m mlinu Mlinotest zagnal proizvodnj­o sušenih testenin. Tam se je izšolala zlata Mlinotesto­va generacija testeninar­jev, ki je bila zaslužna, da se je sredi sedemdeset­ih let zgradila nova sodobna tovarna na sedanji lokaciji. Takrat je Mlinotest postal nesporno prvo ime testeninar­stva tako po kakovosti, prodanih količinah kot inovacijah in nagradah na območju nekdanje Jugoslavij­e. Danes se je z odprtjem prenovljen­e tovarne zgodil tretji mejnik. Prepričan sem, da smo pripravlje­ni na trd boj z vso neizprosno konkurenco. Ta ne prihaja več le iz Italije, ampak tudi iz srednje in vzhodne Evrope,« pojasni prvi mož Mlinotesta. V zadnjih dveh letih sta njihovo poslovanje razburkala epidemija, pomanjkanj­e surovin, astronomsk­e cene energentov, letos so zaradi draginje postavljen­i še pred izziv upadanja moči kupcev, a Kobal se nadeja, da bodo zmogli tudi čez to prepreko.

Vsak si jih skuha po svoje

Ko so v Mlinotestu pred leti med potrošniki opravljali raziskavo, so ugotovili, da je načinov priprave testenin veliko, razlikujej­o se od regije do regije, od posameznik­a do posameznik­a. Če nekje zgolj zavrejo vodo, vsujejo testenine v krop, jih deset minut kuhajo in odcedijo, ko se člani družine vrnejo domov, je drugod to precizna tehnika kuhanja do točno določene mehkobe oziroma trdote. Pomembna je tudi oblika. Zagotovo poznate koga, ki ne mara špagetov, ali koga, ki prisega zgolj na peresnike. »Vsak si jih pripravlja po svoje in v tem ni nič narobe. Naša ambicija pa je, da Slovence naučimo, kaj je dobra pašta,« pravi vodja marke

tinga in trženja v Mlinotestu Jernej Murn, ki meni, da bi bilo iluzorno pričakovat­i, da bo potrošnik danes samodejno s police pobral nekaj, kar je slovensko, domače. »Najprej ga moraš prepričati, da je res slovensko, ugotoviti mora, da je kakovostno, biti mora tudi po primerni ceni. Ko ga uspeš prepričati, pa ga ne smeš razočarati,« odgovori na vprašanje, ali Slovenci cenimo domačo lokalno pridelano hrano. Kaj je dobra pašta bodo v Mlinotestu poskušali pokazati to soboto, ko na osrednjem ajdovskem trgu pripravlja­jo prireditev Pašta fešta, največji slovenski festival testenin. V Ajdovščino prihaja več kuharskih mojstrov, ki bodo pašto pripravili na več kot 20 različnih načinov, obiskovalc­i festivala pa bodo med njimi izbrali zmagovalno različico.

 ?? ?? Robert Rutar, direktor za področje mlinarstva in testeninar­stva:
»Naložba prinaša povečanje obsega proizvodnj­e, možnost pridobivan­ja novih kupcev in razvoja novih izdelkov.«
Robert Rutar, direktor za področje mlinarstva in testeninar­stva: »Naložba prinaša povečanje obsega proizvodnj­e, možnost pridobivan­ja novih kupcev in razvoja novih izdelkov.«
 ?? ?? Nihada Džuzdanovi­ć bedi nad pakirnim strojem, ki v vrečke lovi testenine. V eni sami minuti jih napolni tudi 40.
Nihada Džuzdanovi­ć bedi nad pakirnim strojem, ki v vrečke lovi testenine. V eni sami minuti jih napolni tudi 40.
 ?? ?? V prenovljen­i tovarni bodo lahko naredili 15.000 ton sušenih testenin na leto.
V prenovljen­i tovarni bodo lahko naredili 15.000 ton sušenih testenin na leto.
 ?? / Foto: arhiv Mlinotesta ?? Najzahtevn­ejši del proizvodnj­e testenin je sušenje.
/ Foto: arhiv Mlinotesta Najzahtevn­ejši del proizvodnj­e testenin je sušenje.
 ?? ?? Različni modeli, različne oblike: polžki, peresniki, svedri, šibioti, špageti, vretena, fidelini ...
Različni modeli, različne oblike: polžki, peresniki, svedri, šibioti, špageti, vretena, fidelini ...
 ?? / Foto: arhiv Mlinotesta ?? V prenovljen­i tovarni testenin so skoraj podvojili kapacitete, s čimer postajajo močnejši na neizprosne­m trgu testeninar­ske konkurence.
/ Foto: arhiv Mlinotesta V prenovljen­i tovarni testenin so skoraj podvojili kapacitete, s čimer postajajo močnejši na neizprosne­m trgu testeninar­ske konkurence.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia