Nedeljski Dnevnik

Zgodbe, skuhane v velikih kotlih

- Promocijsk­o besedilo

Začetki manufaktur­e Eta segajo v leto 1923 – 16. maja pred 100 leti je Etin oglas v časniku Slovenski narod smelo apeliral: »Zahtevajte pri vašem trgovcu edinole ETA gorčico!« Receptura začetnikov Melanije in Stanka Žargija se je ohranila, povsem enak je tudi postopek priprave in celo mlevni kamen, vgrajen v mline za semena gorjušice, je natančna kopija prvega Etinega mlevnega kamna.

Vmes so se menjali režimi, države, trgi, generacije in tudi nabor izdelkov, ki jih je Eta vlagala, kuhala, mešala in zamrzovala. Vse v znamenju zelenjave in sadja, čim bolj lokalnega izvora in vrhunske kakovosti, recepti pa so prihajali iz kulinarik od Alp do Sredozemlj­a in Balkana. Leta 2003 je Eta pred svoje ime (ki ga je dobila po Meti, hčeri ustanovite­ljev) dodala »Natur« in razvila blagovno znamko Natureta, ki je danes znana na več kot 25 tujih trgih. Najdete jo v Kanadi in na Malti, celo na Islandiji, predvsem pa je močna v sosednji Italiji. Anekdota pravi, da so se za uvedbo nove znamke leta 2003 odločili po tem, ko je bil Etin tovornjak zadržan na špansko-francoski meji zaradi imena, ki je bilo enako, kot ga je nosila baskovska separatist­ična organizaci­ja. In Eta je imela težave tudi drugod.

Hrana spremlja naš vsakdanjik in vse večje dogodke v življenju, v družbi se ob hrani razvijejo zgodbe in tudi v Eti ob pripravi hrane nastajajo premnoge zgodbe. O tem, kako so si pred 45 leti izmislili danes legendarno ozimnico in jo prodajali prek sindikatov neposredno v podjetja, kako so za francoski trg kuhali polže s hiškami, dokler niso polži neko noč ušli po vsem Kamniku, kako sosedje kličejo, kadar paprika zamuja kak teden: »Ali letos ne kuhate ajvarja? Nič še ne diši …«

Imate tudi vi kakšno zanimivo zgodbo, spomin ali zanimiv pripetljaj povezan z Natureto? Delite jih z nami na na http://www. natureta.si/100-poklonov ali nam jo pošljite na info@eta-kamnik.si. Zelo bomo veseli vaših osebnih poklonov stoletju slastne hrane iz Ete.

 ?? ?? Prva asociacija ob Natureti so pogosto še vedno kisle kumarice, naslednja je rdeča pesa, vendar Eta na trgu nastopa tudi s pripravlje­nimi jedmi, denimo prebrancem, potem z oljkami, zamrznjeni­m sadjem in zelenjavo, dolga desetletja že tudi z džemi in kompoti ter omakami za testenine.
Prva asociacija ob Natureti so pogosto še vedno kisle kumarice, naslednja je rdeča pesa, vendar Eta na trgu nastopa tudi s pripravlje­nimi jedmi, denimo prebrancem, potem z oljkami, zamrznjeni­m sadjem in zelenjavo, dolga desetletja že tudi z džemi in kompoti ter omakami za testenine.
 ?? ?? Eta deluje v srcu Kamnika že od leta 1963 in proizvaja 372 različnih izdelkov, pripravi 17,1 milijona kosov izdelkov vsako leto in jih pošilja na 26 tržišč. Že 100 let.
Eta deluje v srcu Kamnika že od leta 1963 in proizvaja 372 različnih izdelkov, pripravi 17,1 milijona kosov izdelkov vsako leto in jih pošilja na 26 tržišč. Že 100 let.
 ?? ?? Večina zelja in repe pride v Eto s kmetij na Gorenjskem.
Večina zelja in repe pride v Eto s kmetij na Gorenjskem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia