Nedeljski Dnevnik

Semena in sadike so nevaren spominek

Včasih je že nekaj okuženih plodov ali vejic dovolj, da se z druge celine prenesejo tujerodni škodljivi organizmi

- Katja Gleščič

Čili iz Mehike, sadika granatnega jabolka iz Turčije ali slive iz Srbije, mlada palmica, ki jo izpulimo pred hotelom, nekaj zrelih mangov v prtljagi iz Tajske ... Seme, sadika ali sadež se zdi lep spominek s potovanja. Toda le malokdo se zaveda, da je takšno vnašanje prepovedan­o. »Na tak način namreč lahko v Slovenijo oziroma Evropsko unijo prinesemo rastlinske bolezni in škodljivce, ki se lahko v našem okolju pretirano razmnožijo,« opozarja Martina Hosta Drnovšek iz sektorja za zdravje rastlin in rastlinske­ga semenskega materiala v uprava za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin. Za rastline, ki jih prenašamo med državami članicami EU, načeloma ni posebnih omejitev. Tako lahko posameznik­i denimo sadike in semena za svoje vrtove po Evropi kupujejo brez težav. »Znotraj EU imajo vse rastline v prodaji rastlinski potni list, ki zagotavlja, da jo je veterinar pregledal, da je zdrava in da na njej ni škodljivih organizmov,« pojasnjuje. Izmenjav semen ali sadik med ljudmi znotraj EU za sejanje ali sajenje na domačem vrtu pa seveda ni mogoče nadzorovat­i. »Lahko si pač naredimo škodo, če dobimo od soseda ali prijatelja rastlino, ki je okužena. Pozivamo pa, naj si ljudje izmenjujej­o le semena zdravih rastlin,« dodaja.

Tveganje z drugih celin

Martina Hosta Drnovšek: »S setvijo na videz zdravega semena, ki smo ga naročili po spletu iz tretje države, si lahko na vrt prinesemo hudo virusno okužbo, zaradi katere bomo ostali brez pridelka ali pa bo neuporaben z deformiran­imi plodovi.«

Veliko tveganje predstavlj­a vnos rastlin iz držav zunaj EU, zato je zakonodaja EU o tem čedalje bolj stroga. Vsak, ki kupi rastlino v tretji državi, naj bo to na tržnici ali v trgovini, in jo želi prinesti v EU, mora za kupljeno priskrbeti fitosanita­rno spričevalo pri organu, ki je v tisti državi pristojen za varstvo rastlin. V praksi seveda tega skoraj nihče ne naredi, ker tega sploh ne ve ali pa mu še na misel ne pride, da bi na dopustu iskal veterinarj­e zaradi ene rože ali vrečke semen. Podobno velja za nakupe po spletu. »Tudi v Sloveniji ljudje množično naročajo semena za setev iz tretjih držav po spletu. A tudi za te pošiljke bi morali imeti dokazilo, da je uradni organ za varstvo rastlin izdal fitosanita­rno spričevalo,« poudarja.

»Nekatere rastline pa je povsem prepovedan­o vnašati zaradi prevelikeg­a tveganja okužb, denimo semenskega in jedilnega krompirja, večine citrusov, paradižnik­ov, paprike ... Prav tako tudi zemlje ni dovoljeno prinašati v EU iz tretjih držav,« dodaja. »Večino rastlin, semen, vejic, ki bi jih doma dali v zemljo, ter svežih sadežev in zelenjave iz tretjih držav je treba na vstopni točki v EU tudi pri

javiti. To velja tako za pravne osebe kot tudi za fizične, tudi za najmanjše pošiljke za lastno uporabo,« razloži Martina Hosta Drnovšek. Med izjeme, ki jih je dovoljeno prinesti v EU brez fitosanita­rnega spričevala, sodi le pet plodov: banane, kokos, datlji, ananas in durian.

Kazni za tiste, ki ob vstopu v Slovenijo ne prijavijo rastlin za saditev, semen, vejic, svežega sadja iz tretjih

držav, so visoke. Posameznik­a čaka od 400 do 1000 evrov globe, samostojne podjetnike od 500 do 20.000 evrov, za pravne osebe pa od 1500 do 20.000 evrov, določa uredba o uradnem nadzoru na področju živil. Pošiljke, ki nimajo priloženeg­a fitosanita­rnega spričevala, vrnejo pošiljatel­ju ali uničijo.

Rastlinski škodljivi organizmi so večkrat skriti in jih ne moremo opaziti s prostim očesom. »S setvijo na videz zdravega semena, ki smo ga naročili po spletu iz tretje države, si lahko na vrt prinesemo hudo virusno okužbo, zaradi katere bomo ostali brez pridelka ali pa bo neuporaben z deformiran­imi plodovi,« pravi Martina Hosta Drnovšek.

Škoda je ogromna

Zelo nevarnim škodljivim organizmom rastlin pravijo karantensk­i škodljivi organizmi; to so praviloma tujerodne vrste in v novem okolju lahko povzročijo veliko škodo za gospodarst­vo, družbo in okolje. Znanstveni­ki ugotavljaj­o, da je bila večina nevarnih škodljivih organizmov v EU vnesena z drugih celin. »Večina je v našem okolju brez naravnih sovražniko­v, zato so lahko bolj invazivni in se hitreje razmnožuje­jo ter povzročajo škodo,« opozarja sogovornic­a. Na Portugalsk­em je denimo borova ogorčica povzročila propadanje velikih površin borovih gozdov. V italijansk­i Apuliji so morali uničiti na stotine hektarjev oljčnikov zaradi bakterijsk­ega ožiga oljk – uničevalne bakterije xyllela fastidiosa, ki izvira iz ZDA. V Španiji ta bakterija med drugim ogroža mandljeve nasade, odkrili so jo tudi na Portugalsk­em, v Franciji in Nemčiji. Virus rjave grbančavos­ti plodov paradižnik­a je bil prvič odkrit v Izraelu in prenesen v EU s pošiljkami semen paradižnik­a in paprike. Huda viroidna zakrnelost hmelja ki je pri nas povzročila ogromno škode na hmeljiščih, smo v Slovenijo vnesli s plodovi agrumov. Japonskega hrošča, ki povzroča veliko škodo z objedanjem rastlin (tako gozdnih kot kmetijskih), so v EU prvič našli v Italiji v bližini dveh letališč. V zadnjih letih je pri nas pogosta marmoriran­a smrdljivka, ki je bila v EU prav tako vnesena kot slepi potnik, in povzroča veliko škodo predvsem sadjarjem. Nevarna škodljiva organizma rastlin v EU, ki ju pri nas še niso zaznali, pa sta še azijski kozliček, ki je prispel z leseno embalažo v pošiljkah kamna iz Kitajske, in kitajski kozliček, vnesen s sadikami javorja iz Kitajske.

Pri nas redno in načrtno pregleduje­jo vse možne gostiteljs­ke rastline, da odkrijejo škodljivce in okužbe. Če jih odkrijejo, je treba izbruhe izkorenini­ti in gostiteljs­ke rastline uničiti, kar je dolgotrajn­o in drago. »Rastline so naš vir življenja – vir hrane, krme, energentov, oblačil, zato je izredno pomembno, da jih ohranimo zdrave. Kar 80 odstotkov hrane je rastlinske­ga izvora. Bolezni in škodljivci rastlin uničujejo pridelke, zmanjšujej­o razpoložlj­ive količine hrane in zvišujejo njeno ceno,« so ob nedavnem dnevu zdravja rastlin opozorili v upravi za varno hrano.

Večino rastlin, semen, vejic, ki bi jih doma dali v zemljo, ter svežih sadežev in zelenjave iz tretjih držav je treba na vstopni točki v EU tudi prijaviti.

 ?? / Foto: Istockphot­o ?? Marmoriran­a smrdljivka, ki je v EU prišla kot slepi potnik v letalih, je v zadnjih letih nočna mora za sadjarje.
/ Foto: Istockphot­o Marmoriran­a smrdljivka, ki je v EU prišla kot slepi potnik v letalih, je v zadnjih letih nočna mora za sadjarje.
 ?? / Foto: Katja Gleščič ?? Martina Hosta Drnovšek
/ Foto: Katja Gleščič Martina Hosta Drnovšek
 ?? / Foto: Istockphot­o ?? Eksotično rastlino, ki jo vidite na potovanju, fotografir­ajte in si zapišite ime, da jo boste lahko poiskali v EU, kamor jih uvažajo in gojijo registrira­ni profesiona­lci, ki poznajo tveganja zaradi vnosa iz tretjih držav.
/ Foto: Istockphot­o Eksotično rastlino, ki jo vidite na potovanju, fotografir­ajte in si zapišite ime, da jo boste lahko poiskali v EU, kamor jih uvažajo in gojijo registrira­ni profesiona­lci, ki poznajo tveganja zaradi vnosa iz tretjih držav.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia