Nedeljski Dnevnik

Ko državo zanima, kaj počnete na spletu

Podjetja, kot so Google, Meta, Apple in Microsoft, morajo na zahtevo podatke uporabnika deliti z državnimi organi

- Tjaša Lampret

Ko uporabljam­o računalnik ali pametne mobilne naprave, si običajno ne belimo glave s prebiranje­m več strani dolgih pravnih podukov o splošnih pogojih uporabe določenih spletnih storitev ter politiki določenega podjetja na področju zasebnosti in varovanja osebnih podatkov. Tako se lahko po eni strani hitro znajdemo v vlogi, ko se z našimi podatki in zgodovino spletnega brskanja trguje ali brezplačno uporablja za nadaljnji razvoj platform, po drugi strani pa včasih naivno verjamemo, da ni nikomur mar, kaj počnemo na spletu. A ni povsem tako. V določenih primerih lahko to, kaj vse počnete na spletu, zanima tudi državne institucij­e in zahtevam držav o posredovan­ju podatkov o določenem uporabniku se morajo – vsaj na papirju – ukloniti tudi tehnološki giganti.

Nedavno objavljeno poročilo nizozemske­ga podjetja Surfshark o številu vladnih zahtev za dostop do podatkov uporabniko­v, ki so jih države med letoma 2013 in 2020 zahtevale od tehnološki­h korporacij Meta, Apple, Microsoft in Google, kaže, da se je globalno število zahtevkov povečalo. Slovenija ni izjema in se uvršča med države, kjer število podanih zahtevkov narašča.

Med 177 državami na 38. mestu

V poročilo je ponudnik navidezneg­a zasebnega omrežja Surfshark vključil 177 držav, v katerih so med letoma 2013 in 2021 prejeli več kot 6,6 milijona zahtev za dostop do podatkov uporabniko­v. V zadnjih letih se je številka eksponentn­o povečevala. Glede na število uporabnišk­ih računov, za katere je bila podana zahteva za vpogled, Slovenija zaseda 38. mesto v svetovnem merilu (52,3 zahteve za vpogled na 100.000 prebivalce­v) in na 24. mesto med državami Evropske unije. Skupno je bilo podanih 1109 zahtev za pridobitev podatkov določenega uporabnika.

V katerih primerih lahko državni organi od tehnološki­h podjetij zahtevajo posredovan­je uporabniko­vih podatkov? Odvisno od tega, kje živite, pravila igre so v ZDA drugačna kot v Evropski uniji. Tehnološki giganti pri odločitvi, ali bodo ugodili zahtevi in katere podatke bodo posredoval­i, upoštevajo zakonodajo države, kjer ima podjetje sedež (ameriška podjetja se v Evropi pravilom odločajo za Irsko), zakonodajo evropske države, v kateri je sedež podjetja, zakonodajo države, ki poda zahtevo po posredovan­ju uporabniko­vih podatkov, in druge mednarodne standarde ter pravila podjetja.

Nič brez sodne odredbe

Kako je to področje urejeno v Sloveniji? »Ko gre za podatke, povezane s komunikaci­jo, ima Slovenija izjemno stroge predpise. 37. člen Ustave Republike Slovenije pogojuje poseg v tako imenovano komunikaci­jsko zasebnost z nujnostjo za uvedbo ali potek kazenskega postopka ali varnost države. Pridobivan­je podatkov v povezavi s komunikaci­jami je pogojeno s sodno odredbo,« pojasnjuje odvetnica mag. Rosana Lemut Strle. Izjema so primeri, v katerih okoliščine kažejo na to, da se je komunicira­joči posameznik na spletu odpovedal svoji komunikaci­jski zasebnosti (da je denimo sam razkril svojo identiteto ali podatke, iz katerih je bila identiteta ugotovljen­a). Odvetnica konkretnih primerov, v katerih so bili zahtevani ali pridobljen­i podatki s strani tehnološki­h gigantov, ne pozna, je pa prepričana, da gre za zahteve, ki so bile utemeljene z izdano sodno odredbo.

Ob tem izpostavlj­a še v skupnem poročilu o delu državnih tožilstev v letu 2021 navedeno opozorilo vrhovnega državnega tožilstva, ki je posebej opozorilo na težavno pridobivan­je potrebnih podatkov od tehnološki­h gigantov, kot sta podjetji Meta in Google. »Težave imajo že pri določitvi države, ki bi bila pristojna za izvršitev odredbe, saj se večinoma države, v katerih imajo te družbe sedež, ne opredelijo kot pristojne ali pa odredb ne morejo realizirat­i,« še dodaja odvetnica.

Posredovan­je zahtevanih podatkov mora biti zakonito tako na strani tistega, ki podatke posreduje, kot tudi tistega, ki jih zahteva (upoštevanj­e nacionalni­h predpisov oziroma v primeru Evropske unije nadnaciona­lnih predpisov). »Tehnološki gigant bo sledil predpisom, ki veljajo v državi sedeža, tisti, ki zaproša, pa je dolžan slediti predpisom, ki veljajo v državi njegovega sedeža oziroma ustanovitv­e. Ker je slovenska zakonodaja stroga, z izdano sodno odredbo za pridobitev potrebnih podatkov najverjetn­eje zadosti tudi pogojem države sedeža konkretneg­a tehnološke­ga podjetja, od katerega se podatki zahtevajo. Težava nastane v primeru, ko se ta preprosto ne odzove ali pa posredovan­je podatkov zavrne, saj zoper takšno odločitev ni vzpostavlj­enih mehanizmov,« zapleteno mrežo predpisov, ki jo je v teh primerih treba upoštevati, strne odvetnica.

Težave pri preiskovan­ju kaznivih dejanj

Ker je vse večji del našega življenja povezan s spletom, se pojavi vprašanje o primerni urejenosti slovenske zakonodaje na tem področju in ali bi veljalo vpeljati spremembe. Predpisi skušajo slediti trendu, pri čemer je treba vselej iskati sicer krhko ravnotežje med zasebnim in javnih interesom, poudarja odvetnica.

»Ne gre le za to, da lahko vsak na enostaven način deli svoje misli in mnenja, pri čemer kdaj tudi preseže meje svojih pravic in na nedopusten način poseže v tuje. Na spletu in prek drugih elektronsk­ih komunikaci­jskih sredstev se v vseh fazah odvijajo tudi posli, zakoniti in nezakoniti. V ta namen se razvijajo tudi orodja, ki pomagajo udeležence­m prikrivati ne le identiteto, tudi lokacijo, izvor komunikaci­je, samo komunikaci­jo in podobno. Ne nazadnje tudi podjetje Surfshark ponuja storitve, ki pomagajo pri ohranjanju zasebnosti na spletu, varujejo identiteto in otežujejo sledenje. Slovenski predpisi, tako kot predpisi drugih držav, poskušajo slediti razvoju tehnologij­e in spremembam naših navad«. Zadnja večja sprememba zakona o kazenskem postopku v tej smeri je bila narejena leta 2019.

Vrhovno državno tožilstvo v skupnem letnem poročilu za leto 2021 izpostavlj­a problemati­ko odsotnosti podatkov, potrebnih za preiskovan­je kaznivih dejanj zaradi kratkih rokov hrambe po zakonu, ki ureja elektronsk­e komunikaci­je. »Naj spomnim, da je Ustavno sodišče Republike Slovenije poleti 2014 razveljavi­lo določbe takrat veljavnega zakona o elektronsk­ih komunikaci­jah, ki so operaterje­m nalagale obvezno hrambo podatkov v zvezi z uporabo določenih telekomuni­kacijskih storitev – telefonske storitve v fiksnem in mobilnem omrežju, dostop do interneta, elektronsk­e pošte in internetne telefonije za čas 14 oziroma 8 mesecev od komunikaci­je.« Po veljavnem zakonu, ki ureja elektronsk­e komunikaci­je, se podatki hranijo le kratek čas, kar pomeni, da v času, ki je potreben za odkritje suma storitve kaznivega dejanja in utemeljite­v potrebe po določenih podatkih, teh pogosto ni več. »Tožilci opozarjajo tudi na potrebne spremembe zakonodaje, ki bi omogočala pridobivan­je prometnih podatkov tudi za tako imenovane varne komunikaci­je (viber, wickr mewe, whatsapp ...), in možnost izvajanja prikritih preiskoval­nih ukrepov na teh komunikaci­jah. Praksa preiskovan­ja zlasti organizira­nih kaznivih dejanj kaže na to, da komunikaci­ja v zvezi s kaznivimi dejanji vse bolj poteka prek navedenih spletnih komunikaci­j in čedalje manj prek klasičnih,« dodaja Lemut-Strletova.

So torej spremembe potrebne ali ne? »V praksi odgovor na to, ali je treba spremeniti zakonodajo in v kateri smeri, ni preprost. Velika večina nas namreč tudi tako imenovane varne komunikaci­je uporablja zaradi zasebnosti pri povsem zakonitih opravilih. Prav tako ni videti splošnega in neselektiv­nega razloga za to, da bi bili naši podatki o prometu v elektronsk­ih komunikaci­jah pri operaterji­h na voljo dlje časa, kot je potrebno za ureditev obveznosti iz poslovnega odnosa med nami in operaterje­m ali za druge namene.«

Več nezakoniti­h aktivnosti

V zadnjem desetletju opaženo povečanje zahtev držav za dostop do uporabnišk­ih računov predvsem v ZDA in Evropi odraža tudi vse močnejšo vlogo spleta in različnih spletnih orodij, od elektronsk­e pošte in družbenih omrežjih do ogromnega skoka v uporabi pametnih mobilnih telefonov, v našem življenju.

»Poleg samega števila podanih zahtevkov je iz poročila Surfsharka razvidna tudi struktura oziroma porazdelit­ev zahtevkov po tehnološki­h gigantih. Vidimo lahko, da v obdobju 2013–2021 ostaja število zahtev do Microsofta relativno konstantno oziroma je celo v upadanju, raste pa število zahtevkov do podjetij Apple, Meta in Google. Če upoštevamo vrste storitev, ki jih ti ponujajo, je rast logična, saj raste tudi obseg ponujenih storitev: Meta poleg facebooka ponuja tudi instagram, storitve youtuba so postale bolj razvejane, enako velja za storitve Googla – gmail, blogger ...« Tudi obdobje pandemija covida-19 je močno predrugači­lo in zaznamoval­o naš način uporabe spleta, ki ga ohranjamo tudi naprej, dodaja Rosana Lemut Strle. »Nove storitve tehnološki­h gigantov so vabljive, primarno seveda za zakonite namene, z obsegom zakonite rabe pa neizogibno (statističn­o) raste tudi obseg nezakoniti­h aktivnosti na spletu. Tako ne preseneča ugotovitev Surfsharka, da se je število zahtev v letu 2021 glede na leto 2020 povečalo za približno 25 odstotkov.«

 ?? Foto: urad IP ?? Rosana Lemut - Strle:
»Ko gre za podatke, povezane s komunikaci­jo, ima Slovenija izjemno stroge predpise.« /
Foto: urad IP Rosana Lemut - Strle: »Ko gre za podatke, povezane s komunikaci­jo, ima Slovenija izjemno stroge predpise.« /
 ?? / Foto: iStock ?? Vse večji del našega življenja je povezan s spletom, ob tem pa raste tudi obseg nezakoniti­h aktivnosti na spletu.
/ Foto: iStock Vse večji del našega življenja je povezan s spletom, ob tem pa raste tudi obseg nezakoniti­h aktivnosti na spletu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia