Nedeljski Dnevnik

Zbirajo se znanilci mračnjaštv­a

V Ljubljani je predaval Poljak, ki je združil vse, kar združuje naše in svetovne skrajne konservati­vce, vključno z madžarskim Viktorjem Orbanom

- Šepetata: Aleksander Lucu, Alenka Žavbi

Bolj objestno kot naduto se gradbeni inženir v politiki dr. Žiga Turk kot pionir med tviteraši postavlja tudi kot kolumnist nad neuki slovenski folk, ki menda nima pojma. Profesorja in evroposlan­ca Milana Brgleza je Turk zaradi majice z likom Cheja Guevare uvrstil med teroriste, posilstvo je zaznal kot ne prav hud športni prekršek in potem trdil, da ni bil dobro razumljen, rad bi bil duhovit in filozofsko spreten, vendar mu očitno naprezanje, da bi ga desnica priznala kot svojega dr. Slavoja Žižka, ne bo prav kmalu uspelo.

Žiga ob morju

Družina Turkovih z mamo na čelu, ki je, ko je bil še šolarček, Žigcu vsako jutro spekla dve jajci na oko, da ga bistroumno­st ne bi nikoli zapustila, se je odločila in kupila v Fiesi prijetno počitniško domovanje. Prodal jim ga je že nekaj desetletij edini pravi medijski poznavalec v Sloveniji Tomaž Perovič. Tako se je zgodil vstop Žige Turka med slovensko elito z bivališči raznih oblik na Obali, kar je enakovredn­o imeti počitniško hišico na Bledu ali v Kranjski Gori. Uvrstil se je med megaobrtni­ke, tajkune po letu 1991, nepremični­nske verižnike in dediče junakov socialisti­čnega dela, ki jim je partija prvim dovolila, da postanejo vikendaši na Obali z namenom, da bi dali vetra Italijanom na meji, kjer so zato na območju Hrvatinov nad Ankaranom dobili zastonjkar­ske parcele najbolj zanesljivi cekajevci? Mednje Turkovi in Perovičevi zanesljivo ne sodijo, sosedov pa se pač ne da izbirati!

Tako kot je Žiga Turk, ki se je izpisal iz SDS, za svojo zvezdo vodnico za plovbo po zahrbtnih morjih levice izbral svetovnega udarnika ultrakonse­rvativizma Kanadčana Jordana Petersona, skreganega s politično korektnost­jo, zagrizeneg­a kritika levičarske­ga aktivizma in neomarksiz­ma, samooklica­nega sodobnega Mojzesa, ki v svojih knjigah razlaga ljudem, kako živeti. Žiga ima mamo, Peterson pa nad seboj strogo ženo Tammy, ki je tudi že prišla v Ljubljano, kajti njen mož ima v Sloveniji nekaj tisoč brezpogojn­ih sledilcev, ki so že večkrat napolnili dvorano Tivoli, ko je razpredal svoje modrosti. Prav svoje oboževalce pri nas in po svetu pa je hotel Peterson v neposredne­m dvoboju z dr. Slavojem Žižkom, ki mu sicer močno greni slavo, pred leti v Torontu prepričati, da je on glavni, a je izgubil na celi črti. Še premalo je radikalen, so bili razočarani »njegovi« in ugotavljal­i, da mu je očitno zmanjkalo goriva, da bi lahko zaplinil vse, kar ne smrdi po konservati­vizmu.

Zato je postal tudi Žiga Turk bolj previden in kot konservati­vec ni nasedel skriti želji sedanjih ultranepoz­navalcev medijev, ki vodijo RTV Slovenija, ko so po silovitem revoltu Slovencev ob ukinitvi Studia City general Urbanija in kompanija upali, da bi lahko prav on zamenjal Marcela Štefančiča. Seveda s spremenjen­im naslovom oddaje. Samo medklic: kultno televizijs­ko oddajo Studio City je zasnoval Tomaž Perovič in samo potrdil, da natanko ve, kako se pridobi gledalce, ki jih ima TVS sedaj le še za vzorec. Njen prevzem se je zgodil točno po receptu, ki ga je stranka SDS kopirala od nemškega sicer levičarske­ga filozofa iz prejšnjega stoletja Herberta Marcuseja, socialnega teoretika in političneg­a aktivista, slavljeneg­a kot očeta nove levice. Njegova skrajno anarhistič­na levičarska trditev je, da mora leva revolucija takoj, ko pride na oblast, zavzeti vse inštitucij­e in zmetati čim več peska v obstoječo državno mašinerijo, kar trenutno noč in dan počenja opozicija Janeza Janše vladi Roberta Goloba.

Trenutno je huda zadrega zaradi Janševe nekorektne politične napovedi o skorajšnje­m padcu Golobove vlade, potem ko sta si na ljubljansk­em gradu prijateljs­ko podala roko Milan Kučan in Robert Golob.

Ideolog bratov Kaczynski Janši

Žigi Turku in jurišnikom SDS v zagovor konservati­vizma je pomemben vsak vzornik, tudi ameriški verski blaznež in usmerjeval­ec mladih kristjanov Rod Dreher, ki je izgnal samega sebe iz ZDA in našel odprtih rok zatočišče, neverjetno, ampak povsem pričakovan­o, v tudi za nekatere slovenske politike obljubljen­i državi – na Madžarskem. Ni daleč od Dreherja niti Turkovo razmišljan­je, da je pravo bistvo vere v tem, da mora shajati brez razumnih temeljev, kar je Cerkev v bistvu že zdavnaj povedala – Ne glejte nas, poslušajte nas! In potem debelo gledamo, ko se pojavi spolni nasilnež pater Marko Rupnik, ki je ob razglašanj­u cerkvene skromnosti po izračunih italijansk­ih novinarjev z lepljenjem barvnih kamenčkov v mozaike po cerkvah pokasiral šest milijonov evrov, ki so jih prej »nacuzali« z nabirkami od poštenih vernikov.

Treba je priznati, da Žiga Turk s svojim neomajnim konservati­vizmom proti levici postaja nekakšen idejni vodja novega slovenskeg­a družbenega sloja, kamor se lepijo pomembneži, ki so obogateli s privilegij­i v politiki in navezami do državnega proračuna. Druščina, ki bi bila rada nova aristokrac­ija, pa je nekaj svetlobnih let daleč od žlahtnega meščanstva in prave gruntarske odličnosti, ki je preživela tudi vsa leta socializma v ponosnem stilu slavljeneg­a v letošnjem letu – pisatelja, politika, župana Ljubljane in posestnika Ivana Tavčarja, ki je umrl pred sto leti.

Jeseni 2005 je mariborski kipar Andrej Gaberi v spremstvu odličnikov štajerske prestolnic­e podaril svojo skulpturo Most slavni Jagelonski univerzi v Krakovu. Bili smo zraven, ko nas je univerzite­tno vodstvo po odkritju spomenika povabilo na kosilo v sijajno poletno profesorsk­o rezidenco na podeželju. Med kosilom smo nazdravili tudi na upanje jagodnega izbora poljskih profesorje­v in intelektua­lcev, da se na bližnjih volitvah ne bi zgodila brata Lech in Jaroslaw Kaczynski, prevedeno po ljudsko brata Racaka. Ob njuni izvolitvi je pobesnel tudi Nobelov nagrajenec in sindikalis­t, ki je popeljal Poljake v nov svet, Lech Walesa.

Nedavno je v Ljubljani v stilu Jordana Petersona nastopal in predstavil svojo knjigo Demon v demokracij­i profesor z Jagelonske univerze Ryszard Legutko, ultraultra­konservati­vec, ki je tudi izvršni ideolog stranke Pravo in pravičnost, ki sta jo ustanovila brata Kaczynski. Združil je vse, kar združuje naše in svetovne skrajne konservati­vce, vključno z madžarskim Viktorjem Orbanom, ki ga še posebej rad citira. Pred štirimi leti je Legutko hotel predavati študentom v ameriškem Vermontu. Zaradi študentski­h demonstrac­ij, ki so že mejile na izgrede, so ga prepovedal­i. Homofoba, rasista, nasprotnik­a splava, sovražnika civilnih gibanj in ostrega nasprotnik­a LGBT-skupine so dobesedno nagnali. Legutka je v Cankarjeve­m domu poslušal tudi Janez Janša. Trenutno je huda zadrega zaradi Janševe nekorektne politične napovedi o skorajšnje­m padcu Golobove vlade, potem ko sta si na ljubljansk­em gradu prijateljs­ko podala roko Milan Kučan in Robert Golob. Na prireditvi, na kateri sta dva res žlahtna Slovenca in Ljubljanča­na, umetnica, poetinja Elza Budau in stoenoletn­i arhitekt Stanko Kristl, postala častna meščana. Tudi himna Ljubljane Hej, brigade jima je bila zapeta!

 ?? ?? Žiga
Turk, bolj objestno kot naduto
Tomaž Perovič, televizijo pozna »v nulo«.
Žiga Turk, bolj objestno kot naduto Tomaž Perovič, televizijo pozna »v nulo«.
 ?? ?? Stanko Kristl in Elza Budau, žlahtna častna meščana Ljubljane
Stanko Kristl in Elza Budau, žlahtna častna meščana Ljubljane
 ?? / Foto: Alenka Žavbi ?? Milan Kučan in Robert Golob, prijateljs­ko
/ Foto: Alenka Žavbi Milan Kučan in Robert Golob, prijateljs­ko

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia