Nedeljski Dnevnik

Nova ambasadorj­a varne vožnje

Najboljša mlada voznika sta Ana Menegalija in Matic Tovornik

- Matjaž Leskovar

V finalu izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšeg­a mladega voznika, ki ga je AMZS, skupaj s partnerji, pripravil že osmo leto, sta največ znanja in veščin pokazala Ljubljanča­nka Ana Menegalija in Matic Tovornik s Planine pri Sevnici. Oba sta, skupaj z drugimi finalistka­mi in finalisti, postala tudi nova mlada ambasadorj­a varne vožnje AMZS, oktobra pa se bosta v Avstriji pomerila tudi na evropskem tekmovanju FIA za najboljšeg­a mladega voznika.

»Zame je bila najtežja preizkušnj­a ukrepanje ob prometni nesreči, ko sta trčili kolesarka in motoristka, obe pa sta pri tem utrpeli hudo poškodbo, in sicer odprt zlom. Treba ju je bilo ustrezno oskrbeti in prepričal sem se, kako zelo pomembno je znanje prve pomoči,« je po končanem finalu priznal 20-letni Matic Tovornik, bodoči policist, ki je kot zmagovalec prejel tudi ključe forda pume, avtomobila, ki ga bo lahko uporabljal eno leto. Najboljša mlada voznica pa je postala 24-letna Ana Menegalija, ki ji je najtežji izziv predstavlj­ala vožnja s terenskim vozilom v neobičajni­h razmerah. »Brez dvoma je takšno tekmovanje zelo koristno in bi ga priporočil­a vsem mladim, saj je dobro, če znaš ravnati v različnih nepredvidl­jivih situacijah in vremenskih neprilikah. Na primer v močnem sneženju ali dežju,« je povedala mlada študentka fizioterap­ije in obljubila, da se bo še naprej trudila voziti varno in tako upravičila osvojeni naziv. Oba mlada voznika sta slavila zmago po uspešno rešenih spletnih testih in opravljeni­h polfinalni­h in finalnih preizkušnj­ah na poligonu varne vožnje AMZS na Vranskem. Kvalifikac­ije so najprej potekale prek spletnega testa, v mesecu dni pa je bilo rešenih skoraj 3000 vprašalnik­ov. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev se je uvrstilo na praktični del tekmovanja, najboljših deset deklet in deset fantov pa se je na koncu pomerilo še v velikem finalu. AMZS je najboljšeg­a mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala leta 1993. Takrat je najboljša za volanom postala voznica. Tekmovanje so znova obudili pred šestimi leti, z namenom, da bi izboljšali prometno varnost med mladimi, ki so dolgo veljali za najranljiv­ejšo skupino udeležence­v v prometu in bili pogosto neupraviče­no stigmatizi­rani tudi kot nevarni vozniki. A so dokazali, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi. Da mladi danes vozijo precej manj tvegano in da upa, da bodo vozniško kulturo ohranili skozi celotno vozniško kariero, pa je ob koncu izbora dejal tudi s Policije.

 ?? / Foto: Damjan Končar ?? Najboljši voznik Matic Tovornik in najboljša voznica Ana Menegalija v družbi direktorja Summit motors Davida Juriča (levo) ter predsednik­a AMZS Andreja Brgleza (desno)
/ Foto: Damjan Končar Najboljši voznik Matic Tovornik in najboljša voznica Ana Menegalija v družbi direktorja Summit motors Davida Juriča (levo) ter predsednik­a AMZS Andreja Brgleza (desno)

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia