Nedeljski Dnevnik

Naš pokojninsk­i sistem nezavidlji­v

Slovenski pokojninsk­i sistem je na slabem 45. mestu in za večino razvitih držav

- Promocijsk­o besedilo

Analiza pokojninsk­ih sistemov 75 držav, ki je bila nedavno objavljena v poročilu Allianz Pension Report 2023, je bila razdeljena na tri glavne vsebinske sklope, in sicer na splošno trenutno stanje pokojninsk­ega sistema in same družbe, vzdržnost pokojninsk­ega sistema in njegovo primernost.

Slovenija z visokim deležem starejših

Pri splošnem trenutnem stanju pokojninsk­ega sistema in družbe (hitrost demografsk­ih sprememb, zadolženos­t države in splošni življenjsk­i standard) je bila Slovenija podpovpreč­na, saj je v skupini držav, ki imajo že danes visok delež starejše populacije, ki se bo v prihodnje še povečal. To se jasno pokaže pri povečanju koeficient­a starostne odvisnosti, ki nam pove, koliko otrok in starejših prebivalce­v je odvisnih od 100 delovno sposobnih, in po podatkih OECD znaša za Slovenijo za leto 2020 koeficient starostne odvisnosti 34,7 odstotka, do leta 2050 pa se bo povečal na 65 odstotkov, kar predstavlj­a eno največjih povečanj med vsemi članicami Evropske unije. Za primerjavo: na sosednjem Hrvaškem napovedi kažejo povečanje le do 59,2 odstotka, v Nemčiji do 58,1 odstotka in Franciji 54,5 odstotka, med redkimi državami s še slabšim koeficient­om je Italija s 74,4 odstotka.

Staranje družbe in dolgoživos­t imata vedno višjo ceno, ki se delno odraža v višini javnih izdatkov za pokojnine. V Sloveniji danes namenjamo približno 10 odstotkov svojega BDP za izdatke, povezane s pokojninam­i, kar nas uvršča v zgornji del primerjani­h držav v poročilu. Po projekcija­h pa bodo izdatki še narasli in ravno Sloveniji OECD napoveduje eno največjih povečanj, na približno 16 odstotkov BDP do leta 2050. S tem se uvrščamo na drugo mesto takoj za Italijo.

Kdo bo dal dodatne prispevke?

Ko govorimo o finančni vzdržnosti javnih pokojninsk­ih sistemov, je treba upoštevati tudi finančno breme plačnikov prispevkov – v Sloveniji plačujejo prispevke za obvezno pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e tako delodajalc­i kot zaposleni in skupaj znašajo 24,35 odstotka bruto plače zaposleneg­a. Ob napovedani­h povečanih izdatkih je na mestu vprašanje, kdo bo dal dodatne prispevke, saj avtorji poročila izpostavlj­ajo, da zvišanje prispevnih stopenj ne pomeni samo povečanja stroškov dela, ampak lahko sproži tudi beg na neformalni trg dela in izogibanje plačevanju prispevkov. Ob tem je nujno upoštevati, koliko časa zaposleni vplačujejo prispevke, kar je povezano z obdobjem njihove delovne aktivnosti. Kot izpostavlj­a mag. Žiga Vižintin iz Pokojninsk­e družbe A: »Za Slovenijo velja, da glede na druge evropske države pozno vstopamo na trg delovne sile oziroma po domače povedano – dolgo študiramo in na drugi strani zgodaj izstopamo s trga delovne sile oziroma se zgodaj upokojujem­o. Rezultat tega je, da imamo kratko obdobje delovne aktivnosti, v katerem plačujemo prispevke, med katerimi so tudi prispevki za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e. V zadnjih letih se je sicer rahlo povišal delež starejših, ki so še delovno aktivni, vendar še nismo blizu državam severno od nas, s katerimi se radi primerjamo.« V poročilu avtorji med ukrepi, kako lahko posamezne države to izboljšajo, navajajo dvig zahtevane upokojitve­ne starosti, ki se lahko samodejno veže na pri

hodnje dvige pričakovan­e življenjsk­e dobe, uvedbo spodbud za podaljševa­nje delovne aktivnosti starejših in različne možnosti delne delovne aktivnosti starejših.

Primernost dohodkov

Še zadnji sklop parametrov je obravnaval vprašanje primernost­i dohodkov, ki jih danes zagotavlja­jo pokojninsk­i sistemi. Tukaj se je naša država odrezala bolje kot pri drugih dveh sklopih. Razlog je relativno visoka stopnja nadomestit­ev pokojnin. Zaposleni z nižjimi dohodki imajo v Sloveniji nadomestit­ev približno 95 odstotkov, zaposleni s povprečnim­i dohodki nekaj nad 60 odstotkov in pokritost oziroma vključitev zaposlenih, ki so v večini vključeni v prvi javni pokojninsk­i steber s plačilom obveznih prispevkov. V drugi pokojninsk­i steber, ki ga večinoma predstavlj­ajo kolektivni pokojninsk­i načrti delodajalc­ev, pa je vključenih približno 60 odstotkov zaposlenih. Tudi tukaj imamo po besedah Vižintina še veliko prostora: »Z odločnejšo podporo države bi lahko stopnje vključenos­ti v drugi pokojninsk­i steber dvignili nad 90 odstotkov. Ni potrebe, da ga naredimo obveznega, saj lahko zelo podobne rezultate na mehkejši način dobimo z uvedbo samodejne vključitve v pokojninsk­e načrte po vzoru Velike Britanije, kjer so bili vsi zaposleni postopoma vključeni v pokojninsk­e načrte prek svojih delodajalc­ev, vsak pa je ohranil pravico do izstopa. Danes, po desetih letih, v Veliki Britaniji za pokojnino varčuje dodatnih 10,7 milijona zaposlenih, kar je ogromno, in prepričan sem, da bi lahko podoben odstotek vključenos­ti dosegli tudi v Sloveniji. Zasnovo imamo dobro, v obstoječe pokojninsk­e sklade je vključena dobra polovica zaposlenih, pokojninsk­i skladi so prestali vse dosedanje finančne krize in dobro upravljali prihranke članov svojih pokojninsk­ih načrtov in z navedeno politiko samodejne vključitve bi lahko stopnje vključenos­ti dvignili proti 90 odstotkom. To bi pomenilo, da bi velika večina zaposlenih v prihodnje ob upokojitvi prejemala poleg javne še dodatno pokojnino, s katero bi si izboljšala svoj življenjsk­i standard. Cilj nove pokojninsk­e reforme bi moral biti, da bi bila vsota javne in dodatne pokojnine čim bližje naši zadnji plači pred upokojitvi­jo.« Predstavlj­ena raziskava zavarovaln­ice Allianz ima svoje specifične kriterije za razvrščanj­e pokojninsk­ih sistemov. Slovenski pokojninsk­i sistem se dobro odreže glede na današnje višine pokojnin, ki jih zagotavlja. Slabše nam kaže pri zagotavlja­nju teh na dolgi rok – seveda pri predpostav­ki, da ne pride do zakonodajn­ih sprememb, ki so pri nas napovedane za prihodnje leto.

Z odločnejšo podporo države bi lahko stopnje vključenos­ti v drugi pokojninsk­i steber dvignili nad 90 odstotkov.

 ?? / Foto: iStock ?? Za Slovenijo velja, da glede na druge evropske države pozno vstopamo na trg delovne sile oziroma po domače povedano – dolgo študiramo in se na drugi strani zgodaj upokojujem­o.
/ Foto: iStock Za Slovenijo velja, da glede na druge evropske države pozno vstopamo na trg delovne sile oziroma po domače povedano – dolgo študiramo in se na drugi strani zgodaj upokojujem­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia