Nedeljski Dnevnik

Pokojninsk­i načrt v dobrih podjetjih ni več vprašanje

-

odobno kot v tujini tudi v loveniji vprašanje, ali podjetje zaposlenim omogoča vključitev v kolektivni pokojninsk­i načrt, sploh ni več vprašanje. Tudi pri nas že več kot polovica vseh delodajalc­ev zaposlenim omogoča in financira zasebni pokojninsk­i načrt, s pomočjo katerega zaposleni dodatno varčujejo za svojo lepšo prihodnost. o se bodo upokojili, bodo poleg javne prejemali še vsak mesec dodatno pokojnino. V ZDA je kolektivni pokojninsk­i načrt nekaj povsem samoumevne­ga in po zadnji raziskavi Transameri­škega inštituta se 80 odstotkov v raziskavo vključenih zaposlenih strinja, da bo pokojninsk­i načrt, ki ga ponuja bodoči delodajale­c, glavni dejavnik pri njihovem končnem odločanju pri iskanju nove zaposlitve. odobno razumevanj­e je tudi na strani delodajalc­ev, saj jih kar osemdeset odstotkov meni, da je ponudba pokojninsk­ega načrta pomembna za privabljan­je in ohranjanje zaposlenih.

Američani še zdaleč ne računajo, da jim bo večino prihodkov v pokoju zagotavlja­la javna pokojnina, saj se jih po anketi največ zanaša, da bodo v pokoju glavni vir prihodkov zasebni pokojninsk­i načrti, sledijo javne pokojnine, nadaljevan­je dela, dediščina in drugi finančni prihodki. Tudi v Sloveniji bo naraščal pomen dodatnih pokojnin, saj jih bo v prihodnje prejemal vsak drugi upokojenec. Glavni vpliv na višino dodatne pokojnine ima višina privarčeva­nih sredstev in starost posameznik­a ob upokojitvi. Pri Pokojninsk­i družbi A, d. d., so razvili mobilno aplikacijo ePokojnina, s pomočjo katere si lahko izračunate, koliko bi morali na mesec začeti dajati na stran, da bi si na primer zagotovili ob upokojitvi 500 evrov mesečne dodatne pokojnine.

Davčna olajšava za pokojninsk­e načrte podjetij

V Sloveniji spodbuja država kolektivne pokojninsk­e načrte, ki jih lahko podjetja oblikujejo za svoje zaposlene, s posebno davčno olajšavo. Vplačila so oproščena vseh prispevkov in dajatev. Ob tem se jih ne šteje kot boniteto zaposleneg­a, delodajalc­u pa se jih upošteva pri znižanju osnove za obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Zato je financiran­je pokojninsk­ega načrta davčno najbolj ugodna oblika nagrajevan­ja zaposlenih.

Delodajale­c se samostojno odloči, kakšen pokojninsk­i načrt želi omogočiti svojim zaposlenim in kakšno višino vplačil bo financiral. Maksimalna vplačila, ki so še upravičena do davčne olajšave, znašajo 5,84 % bruto plače zaposleneg­a (na leto ne več kot 2904 evre). Vplačila so lahko definirana nominalno, denimo vsem zaposlenim po 100 evrov na mesec, oziroma v odstotkih bruto plače zaposlenih, denimo 4 % bruto plače. Pokojninsk­i načrt lahko oblikujejo tudi samozaposl­eni, ki nosijo zaradi nizkih prispevkov za obvezno pokojninsk­o zavarovanj­e zelo veliko tveganje za revščino v pokoju.

Za podrobnost­i glede vseh možnosti pokojninsk­ih načrtov in davčne olajšave obiščite www.pd-a.si.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia