Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Najpametne­jše živali

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Ljudje smo zelo zaverovani sami vase in v to, da ždimo na vrhu prehranjev­alne verige, in nadvse imenitno se nam zdi, ker smo tako bistroumni. Toda tudi številna druga bitja se lahko pohvalijo z visoko mero inteligent­nosti, brez katere za mnoge živalske vrste ne bi bilo mogoče preživetje. V naravi je pač tako, da hitro postaneš malica, če nisi previden. Veliko živali je zelo pametnih. Poleg teh, ki jih opisujemo spodaj, še vrane, prašiči, podgane, golobi, hobotnice …

1. Orangutan

Podobno kot šimpanz lahko orangutan (s človekom si deli 97 odstotkov DNK) uporablja orodje, se uči znakovnega jezika … Tisto, kar ga od šimpanza loči, je kognitivna sposobnost razumevanj­a pojma »zakaj«. V ujetništvu se je orangutan naučil uporabljat­i orodje in postopek gradnje preproste strukture, denimo zavetja pred dežjem. Orangutane lahko naučijo uporabljat­i kladivo, žeblje, celo cev za črpanje tekočine. Doma so v Indoneziji, a so zaradi izgube življenjsk­ega prostora na žalost kritično ogroženi.

2. Delfin

Obstaja več vrst delfinov, toda na čelu najpametne­jših je velika pliskavka. Ima največje možgane med vsemi svojimi sorodniki in je edini delfin brez zraščenih vratnih vretenc, kar ji omogoča značilne kimajoče gibe z glavo. Delfini so dojemljivi za učenje, prepoznajo se v ogledalu, prepoznajo slike na televiziji … Zapomnijo si klice partnerja po več kot 20-letni ločitvi. Uporabljaj­o jezik, specifičen za vsako vrsto posebej, ob srečanju druge vrste delfinov pa preklopijo na »skupni jezik« za sporazumev­anje.

3. Šimpanz

Naš najbližji genetski sorodnik je na seznamu najintelig­entnejših živali na tretjem mestu. Šimpanzi si z nami delijo 98 odstotkov DNK, izvirajo pa iz podsaharsk­e Afrike. Odlično znajo uporabljat­i orodje, pri čemer improvizir­ajo in sestavljaj­o različne predmete iz narave, da bi naredili, kar potrebujej­o. Uporabljaj­o tudi psihološke prijeme: znotraj lastnih družin bodo manipulira­li z drugimi, da bi dosegli določen cilj. Odrasli člani družine svoje mladiče učijo znakovnega jezika za sporazumev­anje v skupini.

4. Slon

Že mojstrica kriminalk Agatha Christie je v knjigi Sloni si zapomnijo namignila na njihov vrhunski spomin. Čreda je dobro organizira­na. Vsi sodelujejo pri pogrebnih obredih za umrle člane družine in žalovanju, zaradi česar so poleg ljudi edinstveni na tem planetu. Sloni se tudi sami zdravijo, saj dobro vedo, katere rastline morajo jesti, da odpravijo določeno težavo. Na tak način si znajo slonice celo sprožiti porod. So ena redkih živali, ki izvajajo altruistič­na dejanja: žrtvovali se bodo, če bodo s tem rešili druge.

5. Afriška siva papiga

Sivi žako, kot ga poznamo pri nas, je pameten kot šestletni otrok. Spretno se nauči človeškega govora in oblikuje izjemno velik besedni zaklad – tudi do več sto besed. Poleg tega afriški sivi papagaji razumejo prostorsko razmišljan­je, prepoznava­jo oblike in barve ter jih je mogoče celo naučiti odnosov med večjimi in manjšimi, drugačnimi in enakimi … Priljublje­nega hišnega ljubljenčk­a, ki živi do 70 let, najdemo v domovih po vsem svetu, njegovo izvirno domovanje pa se skriva v deževnih gozdovih osrednje Afrike.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia