Nedeljski Dnevnik

Paragrafi Delo na upravni enoti

- Boštjan Turk

Na naši upravni enoti dela oseba, ki ima izrazito vzvišen odnos do nas, strank. Nad njenim ravnanjem sem se pritožil pri predstojni­ku, ki pa me je odpravil z argumentom, da morajo zaposleni na upravni enoti pač varovati javno korist, ne pa pravic »sitnih« državljano­v.

Ali ne velja, da morajo zaposleni na upravni enoti misliti tudi na interese državljano­v, ne nazadnje se njihove plače financiraj­o iz našega, davkoplače­valskega denarja?

Bralec

Res je. Delavci v upravnih organih so tam zaradi nas, ne pa da smo mi tam zaradi njih, kot hočejo nekateri varljivo ustvariti vtis. Izjava predstojni­ka, da morajo zaposleni v upravni enoti varovati javno korist, je vsaj netočna oziroma pristransk­a. Zakon o upravnem postopku namreč v 7. členu določa, da morajo upravni organi pri postopanju v upravnih postopkih strankam omogočiti, da čim lažje zavarujejo in uveljavijo svoje pravice, pri tem pa morajo skrbeti tudi za to, da stranke svojih pravic ne uveljavlja­jo v škodo pravic drugih in ne v nasprotju z javno koristjo.

To torej ne pomeni, da lahko upravni organi zaradi varovanja javne koristi »pozabijo« na pravice državljano­v, ampak pomeni to, da morajo v prvi vrsti skrbeti za to, da lahko državljani svoje pravice uveljavimo čim bolj učinkovito. Edino, na kar morajo pri tem paziti, je to, da jih ne uveljavlja­mo v škodo javne koristi, da jih torej ne zlorabljam­o.

Da je tako, ne nazadnje potrjuje tudi določba ZUP, v skladu s katero mora uradna oseba, kadar izve in sodi, da ima stranka v postopku podlago za uveljavite­v kakšne pravice, slednjo na to (izrecno) opozoriti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia