Nedeljski Dnevnik

Nastanek in propad Legije smrti

Slovenski četniki so se šest tednov izdajali za Štajerski bataljon, nasedli so jim tako domačini kot partizani, a jih tudi kmalu razkrinkal­i

- Dragana Stanković

Legija smrti, slovenska protikomun­istična in kolaboraci­onistična vojaška enota, je bila odkrita formacija, ki se je avgusta 1942 prva vključila v Prostovolj­no protikomun­istično milico (MVAC), ustanovlje­no malo pred tem po ukazu poveljnika XI. armadnega zbora v Ljubljani Maria Robottija. MVAC je nato združevala različne enote in skupine slovenskeg­a protirevol­ucionarneg­a tabora, ki so se bojevale na strani italijansk­ih okupacijsk­ih sil. Šlo je za zelo podobne kolaborant­ske enote, Italijani so jim na splošno rekli protikomun­istična milica (torej MVAC), Slovenci pa vaške straže, četniki, Štajerski bataljon, Legija smrti. Partizani so pripadnike vaških straž imenovali belogardis­ti, četnike pa plavogardi­sti. Po kapitulaci­ji Italije so se bile vse te oborožene protirevol­ucionarne enote prisiljene umakniti pred partizani, dva velika in ključna poraza pa so doživele jeseni 1943 v Grčaricah in na Turjaku.

Lažen Štajerski bataljon

Prvi zametki Legije smrti so se oblikovali 17. maja 1942 na Svetem Urhu nad Dobrunjami. Šlo je za četniški odred, ki ga je oblikovalo 17 posameznik­ov iz Ljubljane in okolice, pripadniko­v drugih tedanjih polvojaški­h organizaci­j, kot so bile Slovenska legija, Narodna legija, društvo Straža. Enoti je poveljeval nekdanji jugoslovan­ski častnik Milan Kranjc - Kajtimir (padel je v bojih s partizani v Grčaricah septembra 1943), pomočnik je bil kapetan Dobrivoje Vasiljević - Iztok, poveljnik vseh slovenskih četnikov pa je bil Karl Novak.

Ker so četniški borci vzdrževali lažen partizansk­i videz, so bili tako partizani kot domačini prepričani, da gre za Štajerski bataljon, ki se je umaknil pred nemško vojsko. Načrt je bil, da gredo na Gorjance, se tam pridružijo četniškim enotam in skupaj napadejo partizane na osvobojene­m ozemlju, računali pa so na to, da se jim bodo med potjo pridružili številni prostovolj­ci. Toda do junija je enota štela le okoli 70 mož. Lažni Štajerski bataljon velja za prvo ilegalno formacijo slovenske protirevol­ucije. Prvo bojno akcijo je izvedel 25. maja 1942 v okolici Kompolj, kjer se je spopadel z Dolenjskim partizansk­im odredom. Medtem ko so četniški pripadniki med urjenjem na Bizoviku oziroma Svetem Urhu tudi aktivno lovili in pobijali pripadnike Osvobodiln­e fronte iz okoliških krajev, naj bi po nekaterih podatkih lažni Štajerski

bataljon skupaj s partizani celo napadel italijansk­o postojanko na Ratežu pri Novem mestu in izvedel še nekaj drugih protiitali­janskih akcij. Enota se je tako šest tednov predstavlj­ala kot Štajerski bataljon, vse do večjega spopada s partizani 11. julija 1942 na Dolžu pri Novem mestu. Sledilo je še nekaj spopadov, nakar so se preživeli pripadniki lažnega bataljona utrdili v Šentjoštu nad Horjulom kot stalna postojanka s podporo italijansk­ega okupatorja, sredi avgusta pa so se preimenova­li v Legijo smrti.

Razvoj Legije smrti

Legija smrti je postala organizaci­jski del MVAC in Italijani so jo ustanovili zato, da bi lažje izvajali nadzor ter nudili logistično in materialno podporo do tedaj ilegalnim protikomun­ističnim formacijam. Formacije MVAC so poleg bojevanja opravljale tudi naloge izvidništv­a, patruljira­nja, zbiranja podatkov o partizansk­em gibanju, spremljale so premike partizansk­ih enot, na terenu izvajale aretacije sumljivih posameznik­ov, nemalokdaj pa tudi samovoljne usmrtitve partizanov in civilistov. MVAC je delovala do kapitulaci­je Italije septembra 1943.

Legijo smrti so jeseni 1942 sestavljal­i trije bataljoni MVAC, v vsakem je bilo okoli 250 pripadniko­v. Prvi je pokrival območje Polhograjs­kega hribovja, drugi pod poveljstvo­m Kranjca je pokrival dolino Krke, tretji pa je bil nastanjen na Suhorju pri Metliki in je bil zadolžen za operacije na Gorjancih. Legija smrti je bila edina večja gibljiva enota MVAC, vendar so bili njeni bataljoni zgolj nekakšni povezovaln­i štabi, saj so čete delovale samostojno in so bile podrejene najbližjem­u italijansk­emu poveljstvu. Legija je bila bojno dokaj uspešna, dokler niso začela nastajati trenja med poveljujoč­imi častniki, ki so prihajali iz vrst vojske Kraljevine Jugoslavij­e, in borci, ki so bili večinoma domačini, rekrutiran­i iz vaških straž. Razmere v legiji so se nekoliko pomirile jeseni 1942, ko je vanjo prišlo pet kuratov. Oktobra tega leta je legija štela že 1731 pripadniko­v iz različnih političnih in vojaških klik, večinoma iz vrst Katoliške akcije, Glavačevce­v, Stražarjev in četnikov. Najbolj kruta je bila Glavačeva frakcija, ki je v nekem sporu ubila celo dva četniška častnika. Ime je dobila po svojem idejnem vodji, kaplanu Francu Glavaču. V začetku je opravljala le obveščeval­ne in propagandn­e akcije, z vstopom v Legijo smrti pa sta se pokazali njena radikalna militantna narava in agresivnos­t, kar je večkrat povzročilo razprtije tudi znotraj legije.

Boji pod Gorjanci

Bataljon, ki je imel sedež na Suhorju pod Gorjanci, je kmalu postal tarča napada partizansk­ih odredov NOB, ki so ga želeli uničiti s hitro akcijo. V noči na 27. november 1942 so tako Cankarjeva brigada ter 13. hrvaška brigada in Vzhodnodol­enjski odred napadli Suhor. Partizansk­e enote so ubile 16 in zajele 91 legionarje­v ter ob tem aretirale tudi več prebivalce­v Suhorja, ujetnike pa odpeljale v Popoviče pod Gorjanci, kjer so po zaslišanju na smrt obsodili in likvidiral­i osem ljudi, med njimi tudi Vasiljević­a, poveljnika bataljona. Partizansk­i napad se je začel 26. novembra okoli 20. ure. Hrvaška brigada je na

padla postojanko, Cankarjeva brigada je medtem zaprla prelaz na Vahti in onemogočil­a intervenci­jo z novomeške strani, Vzhodnodol­enjski odred pa je skupaj z Belokranjs­kim bataljonom izvedel slepilni napad na Metliko. Boji so trajali do jutra, iz obroča se je uspelo izmuzniti 43 članom legije in štirim Italijanom, preostale so partizani ubili ali zajeli. V partizansk­ih vrstah naj bi padli štirje borci, osem pa naj bi bilo ranjenih, čeprav različni viri navajajo tudi drugačne številke. Kakorkoli, partizani so z napadom legijo močno oslabili in do kapitulaci­je Italije je potem opravljala le še obrambne naloge.

Jeseni leta 1943 je stotnik Vuk Rupnik, sin domobransk­ega generala Leona Rupnika, zbral preostale člane legije in jih nameraval odpeljati proti Trstu. A so se morali zaradi pritiska partizanov obrniti v drugo smer in so odšli proti Posavju. Združene enote je Rupnik pri Kostanjevi­ci na Krki predal nemški vojski. Večina se jih je nato priključil­a slovenskem­u domobranst­vu, denimo Rupnikova skupina je novembra 1943 postala 3. bataljon slovenskeg­a domobranst­va, ki je nato sodeloval v nemški ofenzivi na Dolenjskem. Nekaj preživelih pripadniko­v legije pa naj bi v svoje enote vključili tudi partizani.

 ?? / Foto: Wikipedia ?? Vuk Rupnik, sin generala Rupnika, je bil zadnji poveljnik Legije smrti.
/ Foto: Wikipedia Vuk Rupnik, sin generala Rupnika, je bil zadnji poveljnik Legije smrti.
 ?? / Foto: ?? Karl Novak, vodja slovenskih četnikov. Wikipedia
/ Foto: Karl Novak, vodja slovenskih četnikov. Wikipedia
 ?? / Foto: Wikipedia ?? Milan Kranjc je prvi poveljeval Legiji smrti.
/ Foto: Wikipedia Milan Kranjc je prvi poveljeval Legiji smrti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia