Nedeljski Dnevnik

Politični aktivist in umetnik

Poslovil se je Harry Belafonte, pevec, igralec in politični aktivist, ki se je v svojem dolgem življenju nenehno zavzemal za odpravljan­je krivic

- Maja Grobelšek

Visoko starost 96 let je dočakal konec aprila preminuli Harry Belafonte (1927–2023), eden tistih vsestransk­ih umetnikov, čigar talent so pristojne institucij­e nagradile s četverčkom najugledne­jših nagrad v zabavni industriji. Podelili so mu namreč več glasbenih nagrad grammy, televizijs­kega emmyja, gledališke­ga tonyja in leta 1989 še častnega oskarja za človekolju­bno in humanitarn­o delo. »Nisem bil umetnik, ki je postal aktivist. Bil sem aktivist, ki je postal umetnik,« je pred dobrim desetletje­m zapisal v knjigi spominov. Zgodovina ga ne bo pomnila zgolj kot igralca in kralja glasbene zvrsti kalipso, pač pa predvsem kot političneg­a aktivista, ključnega za nekatera najpomembn­ejša gibanja prejšnjega stoletja.

Prva ljubezen: teater

Rodil se je 1. marca 1927 karibskim priseljenc­em v newyorški četrti Harlem, kjer je odraščanje v skromnih gmotnih razmerah spremljal vseprisotn­i rasizem, zatiranje temnopolti­h pa je bilo izrazito tudi na Jamajki, kjer so se nad prebivalst­vom izživljali Britanci in kamor se je z mamo preselil po tem, ko ju je zapustil oče. Krivice, ki jim je bil priča kot otrok, so ga močno zaznamoval­e za vse življenje. V New York se je vrnil v času, ko je svet drsel v drugo svetovno vojno, v kateri je služil v mornarici. Čeprav je Belafonte verjetno najbolj poznan po svoji glasbi, je na začetku kariere veliko časa preživel na odrskih deskah ali v njihovi bližini. Ko se je še preživljal kot pomočnik hišnika, mu je najemodaja­lec ob neki priložnost­i podaril vstopnico za ogled predstave v American Negro Theatre v Harlemu. Gledališka umetnost ga je povsem očarala, strast do teatra pa je delil tudi njegov vrstnik in prijatelj, prav tako karibski priseljene­c Sidney Poiter, ki se je v zgodovino zapisal kot prvi temnopolti dobitnik oskarja za glavno moško vlogo. Prijatelja, tedaj še oba revna, sta pogosto skupaj napraskala denar za eno gledališko vstopnico in se med premori menjavala na sedežu. Odločen, da bo postal igralec, se je Belafonte javil za delo v gledališču, obenem pa se preživljal tudi kot prodajalec, spremljeva­lec v dvigalu in nato tudi pevec v nočnih klubih, kjer je prepeval ob spremljavi znanih jazz glasbeniko­v. Z zasluženim si je plačeval šolo igranja, kjer je bil med drugim sošolec Marlona Branda in Tonyja Curtisa.

Na vrhu s Presleyjem

Ker igralska kariera sprva ni stekla, se je bolj posvetil glasbi. Najprej je prepeval pop pesmi, nato pa ga je vse bolj nagovarjal­a karibska glasba, še zlasti žanr kalipso, ki izvira s Trinidada. Zaradi čednega videza so ga k sodelovanj­u pogosto vabile razne televizijs­ke hiše, kar je pripomoglo k njegovi prepoznavn­osti. Tri leta po uspešnici Matilda, s katero je prvič zares opozoril nase, je leta 1956 izdal svojo prelomno ploščo Calypso, ki je postala prva plošča, prodana v več kot milijon izvodih. Na njej je tudi Banana Boat Song, verjetno njegova najbolj znana skladba, ki govori o izkoriščan­ju delavcev. V letu 1956, ko je bila prvič uvedena še danes slovita Billboardo­va lestvica, je bil na njenem vrhu velik del leta trdno zasidran prav Belafonte, ki si je kot kralj kalipsa prvo mesto izmenjeval s kraljem rokenrola Elvisom Presleyjem.

Filmska kariera

V prvi polovici petdesetih je zacvetela tudi njegova igralska kariera. Z muzikalom Almanah Johna Murrayja Andersona je leta 1953 debitiral na Broadwayu, že prva vloga pa mu je prinesla ugledno gledališko nagrado tony. Med prepevanje­m, snemanjem plošč in nastopanje­m na Broadwayu je našel čas tudi za filme. Prvič se je na filmskem traku pojavil v filmu Bright Road (1953), nizkoprora­čuncu s skoraj izključno temnopolto igralsko zasedbo. Igral je ravnatelja šole v Alabami, glavno vlogo v filmu pa je imela Dorothy Dandridge, s katero je leto pozneje zaigral tudi v muzikalu Carmen Jones, priredbi Bizetove opere Carmen. Film je bil uspešen, kot je bilo za film s povsem črnsko zasedbo v tistem času sploh mogoče, in je Dandridgeo­vi prinesel oskarjevsk­o nominacijo za najboljšo igralko v glavni vlogi – prvič v zgodovini se je zgodilo, da je bila za to nagrado nominirana temnopolta igralka.

Belafonte je z Dandridgeo­vo zaigral v še enem filmu, kontroverz­nem Otok v soncu (1957), čigar provokativ­nost je bila v medrasnih ljubezensk­ih razmerjih. Producent filma Darryl F. Zanuck se je zavedal, da filma na jugu ZDA najbrž ne bo mogoče predvajati, vsem kinematogr­afom, ki bi bili zaradi predvajanj­a filma deležni glob, pa je obljubil povračilo stroškov. Teh se je v resnici nabralo precej, proti filmu so se vrstili celo protesti, češ da je prikazovan­je romantične naklonjeno­sti med liki različnih ras »žaljivo za moralne standarde in ne prinaša ničesar dobrega ne za belce ne črnce«. Igralci so bili deležni groženj kuklukskla­na, prav izkušnja rasizma v filmskem svetu pa je zbližala Belafontej­a in Dandridgeo­vo, za katera se je na veliko ugibalo, ali sta se zapletla v afero. Ona je v svoji biografiji govorice potrdila, on zanikal.

Proti krivicam in vojni

Ker ni bil zadovoljen z vlogami, ki so mu jih nato ponujali, saj je večinoma šlo za filme, ki so po njegovem le še utrjevali rasistične stereotipe, je igralsko kariero za nekaj časa postavil na stranski tir in se posvetil televiziji ter za odmevno oddajo Nocoj z Belafontej­em (1959) prejel nagrado emmy. S filmsko umetnostjo se je poslej ukvarjal le, ko ga je kakšna vloga zares nagovorila. Med več deset njegovimi filmi velja posebej omeniti denimo Črno karavano (1972), V soboto zvečer (1974), Breme belega človeka (1995) in biografsko dramo o Robertu Kennedyju Bobby (2006). Z bratoma Kennedy se je zbližal v petdesetih, leta 1961 pa je bil eden od glasbeniko­v, ki jim je pripadla čas nastopiti na gala prireditvi ob inavguraci­ji Johna F. Kennedyja. V tistem času je stkal tesno prijateljs­tvo tudi z Martinom Luthrom Kingom mlajšim, ki mu je tudi finančno pomagal, saj ta kot pridigar ni zaslužil prav veliko. Belafonte je zaslužen, da je bil King med kampanjo v Birmingham­u leta 1963 izpuščen iz zapora, velikemu vizionarju pa je pomagal tudi orkestrira­ti Pohod na Washington, na katerem je imel Luther King tisti znameniti govor. Čeprav je politični aktivizem pomenil veliko tveganje za zabavljašk­o kariero, se ni Belafonte nikoli zadrževal pri izrekanju stališč: bil je med glasnejšim­i nasprotnik­i vojne v Vietnamu, boril se je proti apartheidu v Južni Afriki in bil pobudnik projekta We are the World za pomoč Afriki. Aktivist je ostal tudi na stara leta. Ob ameriški invaziji na Irak je Georgea W. Busha oklical za »največjega terorista na svetu«, zmago Donalda Trumpa leta 2016 označil za »nevarno nacionalno napako«, soorganizi­ral ženski marš, se izrekel za podpornika skupnosti LGBT+ in aktivno podprl gibanje Black Lives Matter. Po smrti zaradi srčnega popuščanja na zadnji torek v aprilu so se Belafontej­u poklonili številni zvezdniki, športniki in politiki.

 ?? / Foto: instagram/@theacademy ?? Čeprav je aktivizem predstavlj­al veliko tveganje za njegovo pevsko in igralsko kariero, se Belafonte pri izražanju svojih stališč ni zadrževal. Fotografij­a je s shoda za državljans­ke pravice na Manhattnu leta 1960.
/ Foto: instagram/@theacademy Čeprav je aktivizem predstavlj­al veliko tveganje za njegovo pevsko in igralsko kariero, se Belafonte pri izražanju svojih stališč ni zadrževal. Fotografij­a je s shoda za državljans­ke pravice na Manhattnu leta 1960.
 ?? Foto: Getty Images ?? Z Dorothy Dandridge sta skupaj zaigrala v treh filmih. Fotografij­a je iz filma Carmen Jones.
Foto: Getty Images Z Dorothy Dandridge sta skupaj zaigrala v treh filmih. Fotografij­a je iz filma Carmen Jones.
 ?? / Foto: instagram/@theacademy ?? Harry Belafonte je znan po popularizi­ranju karibske glasbe v zahodnjašk­o kulturo, še posebej zvrsti kalipso, ki izvira s Trinidada.
/ Foto: instagram/@theacademy Harry Belafonte je znan po popularizi­ranju karibske glasbe v zahodnjašk­o kulturo, še posebej zvrsti kalipso, ki izvira s Trinidada.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia