Nedeljski Dnevnik

Iz starega časopisa

Boštjan Istenič

-

Divjaštvo treh mladeničev Po ledenjakih dež

JUTRO,

17. 5. 1936

Celje – V sredo okrog 23.34 so prišli v gostilno »Branibor« na kralja Petra cesti trije vinjeni mladeniči. Kakor se je pozneje ugotovilo, so bili to čevljarski pomočnik Feliks Stefancios­a iz Št. Ruperta na Dolenjskem, delavec Jakob Debelak iz Šmarja pri Jelšah in delavec Valter Jazbec iz Blance.

Mladeniči so zahtevali pijačo, Stefancios­a pa se je zleknil na klop v gostilnišk­i sobi, češ da bo tam prenočil. Ko je natakarica gdč. Anica Turnškova izjavila, da jim ne more dati pijače, je skočil Stefancios­a pokonci in udaril natakarico s 40 cm dolgo debelo salamo po levem očesu. V gostilni navzoči gostje so nato potisnili vse tri mladeniče na cesto, gostilniča­rka ga. Robekova pa je zaklenila vežna vrata. Razgrajači so hoteli s silo odpreti vrata. Ko je hotel g. Franc Kocijan, uradnik Kmetijske družbe v Celju, oditi iz gostilne in je odprl vrata, sta se pred njim zabliskala dva noža.

Pograbil je prazno steklenico piva in udaril z njo enega izmed razgrajače­v po glavi, pri čemer se je steklenica razbila. Razgrajači so nato razbili eno šipo na vratih in štiri šipe na oknih ter zbežali proti Gaberju. Policija je včeraj dopoldne v Gaberju aretirala Stefancios­o, dočim se njegovih dveh tovarišev še ni posrečilo izslediti.

Mokra Zofija je prinesla ponoči dež. Enakomerno brez večjih presledkov je včeraj ves dan deževalo. V splošnem je dež blagodejen za polja in travnike in nasade. Lani v zgodnji pomladi so se vrstile katastrofa­lne povodnji. Tako je bila sredi marca Loška dolina popolnoma pod vodo. Sava je silno narasla. Barje je bilo pod vodo.

Savinja je prav tako prestopila bregove in poplavila polja. Letos so prve pomladne povodnji izostale. Malo primerjave: lani od marca do konca maja je padlo v 77 deževnih dneh 437,1 mm dežja, letos od marca do včeraj v 26 dneh pa le 259,2 mm.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia