Nedeljski Dnevnik

Med iskrenimi ljudmi

-

Na Slovenski popevki leta 1972 je sodelovalo kar nekaj znanih imen iz tujine, Dana iz Irske, in drugih republik Jugoslavij­e – Arsen Dedić, Ljupka Dimitrovsk­a, Ivica Šerfezi, Radojka Šverko, Kičo Slabinac, Indeksi ... Prvo nagrado domače in mednarodne žirije je v tej močni konkurenci prejela popevka Med iskrenimi ljudmi.

O Festivalu je v tedniku TT Bernarda Rakovec zapisala, da je prinesel » rekordno število popevk, ki se bodo ljudem nedvomno kmalu priljubile«, in ga tudi malo pokritizir­ala: » Ne vem, po kakšnem ključu in drugih merilih so organizato­rji izbrali domače pevce. Če preberemo nedavni intervju Mete Malus v Nedeljskem, se začnemo spraševati, ali gre morda res za nekoliko nečedno in precej zasebniško kuhinjo … « (Vir: Vladimir Frantar) Lado Leskovar, takrat že deset let popevkarsk­o aktiven, le pet let mlajši od Majde Sepe, je Med iskrenimi ljudmi v svojem izboru uvrstil na prvo mesto: »Dušan Velkaverh je napisal besedilo, ki je čista poezija. Ni bil pesnik, pisal je besedila, ampak to je čisti vdor poezije v glasbo. Fenomenaln­o. Pri nas tudi ni veliko komponisto­v, kot je bil Sepe. Seveda pa čestitam tudi izjemni izvajalki Majdi Sepe. To pesem tudi sam rad zapojem in začutim idejo, ki jo je želel Velkaverh posredovat­i ljudem.« Ob tem omenimo, da je Leskovar aprila letos nastopil na festivalu Beograjska pomlad, prvič je tam pel leta 1963, in z Boro Đorđevićem prejel nagrado za interpreta­cijo, Đorđevič pa še nagrado za tekst. Pesem je Bora posvetil Leskovarje­vi ženi Verici in ima ob naslovu Verica še podnaslov Četvrta sreča (Leskovarje­va četrta žena).

Kot je pesem Med iskrenimi ljudmi sklenil Velkaverh, sklenimo tudi mi, preden prihodnji teden razglasimo najlepšo slovensko popevko vseh časov po izboru štirideset­članske žirije: In če misliš tudi ti, da je dolgčas brez laži, pojdi raje z njo … naj se z dnevom jutrišnjim, med iskrenimi ljudmi zbudim.

Popevko tedna lahko poslušate vsako sredo na spletni strani dnevnik.si in vsako nedeljo okoli 10. ure na prvem programu Radia Slovenija.

 ?? ?? Izvajalka: Majda Sepe
Glasba: Mojmir Sepe
Besedilo:
Dušan Velkaverh
Leto: 1972
Izvajalka: Majda Sepe Glasba: Mojmir Sepe Besedilo: Dušan Velkaverh Leto: 1972

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia