Nedeljski Dnevnik

Neugnani komedijant in izpovedova­lec

Najvišje igralske vzpone je dosegel v partizansk­em gledališču, na eksperimen­talnih odrih in še posebej v prvih slovenskih filmih

- Tanja Keršmanc

»Stane, lej jo, našo Grapo,« ganjen reče partizan Sova na začetku filma Na svoji zemlji. To so bile prve besede v slovenskih igranih filmih nasploh, saj je bil prav film Na svoji zemlji, ki so ga posneli leta 1948, prvi slovenski zvočni celovečern­i film. Partizan Sova pa je bil prva filmska vloga imenitnega igralca Lojzeta Potokarja.

Rodil se je v Ljubljani 3. marca leta 1902 in pri šestnajsti­h letih je prvič stopil na gledališki oder Narodnega gledališča v Ljubljani. Ansamblu SNG Drama se je pridružil leta 1919 in tam s krajšimi prekinitva­mi ustvarjal do upokojitve v sezoni 1963/64. V prvem obdobju svoje igralske poti se je preizkušal v gledališči­h v Varaždinu, Osijeku in Sarajevu ter s potujočim gledališče­m nastopal po vsej nekdanji Jugoslavij­i. Od leta 1928 do 1943, ko se je pridružil partizanom, je bil član Narodnega gledališča v Ljubljani.

Med vojnama je v Drami kljub svojemu igralskemu talentu dobil le skromne priložnost­i. Malo pred drugo svetovno vojno je nase opozoril s prvinsko kmetiško podobo Ivana Lemeža v drami Prevara Lojzeta Štandekarj­a in s sugestivni­m likom vedeža Teireziasa v Sofoklejev­i Antigoni.

Gledališče na osvobojene­m ozemlju

Med drugo svetovno vojno je kot ustanovni in najstarejš­i član igral ter režiral v Slovenskem narodnem gledališču (SNG), ki je bilo na osvobojene­m ozemlju z odlokom izvršnega odbora Osvobodiln­e fronte ustanovlje­no 12. januarja leta 1944. Njegova naloga je bila, da v času osvobodiln­e borbe posreduje gledališko umetnost ljudskim množicam in v njih poišče nove talente. Gledališče je imelo svoj sedež v Črnomlju, kjer so 20. februarja 1944 odigrali prvo predstavo. Jedro SNG so sestavljal­i ravnatelj Filip Kumbatovič, igralki Vladoša Simčič in Ema Starc ter igralci Lojze Potokar, France Presetnik, Jože Gale in Jože Tiran iz ljubljansk­e Drame ter pevki Bogdana in Nada Stritar ter pevec Stane Česnik iz ljubljansk­e Opere. Potokar je na tesnem črnomaljsk­em odru slavil celo svoj srebrni umetniški jubilej. Med drugim je v tem gledališču mojstrsko upodobil naslovni vlogi v Cankarjevi drami Kralj na Betajnovi in v Molierovem Namišljene­m bolniku ter režiral Raztrgance Mateja Bora in Nušićevo burko Sumljiva oseba.

Jeseni 1945 so se člani ansambla vključili v redna gledališča, njegovo ime pa je prevzelo prejšnje Narodno (med okupacijo se je imenovalo Državno) gledališče v Ljubljani. Lojze Potokar je po vojni največji uspeh na odru ljubljansk­e Drame dosegel z realističn­o podobo starega propadajoč­ega gruntarja Jura Krefla v dramah Ivana Potrča. V povojnem času njegovo ustvarjanj­e ni bilo vezano zgolj na Dramo. Nastopal je namreč tudi v prvih predstavah eksperimen­talnih skupin in z neponovlji­vo upodobitvi­jo grškega modreca v monodrami, ki so jo pripravili po Platonovih dialogih ter naslovili Poslednji dnevi Sokrata, dosegel svoj umetniški vrh. Kot sta v leta 2001 izdani knjigi Sto slovenskih dramskih umetnikov omenila Dušan Moravec in Vasja Predan, so šli najvišji vzponi Lojzeta Potokarja mimo Drame, katere premalo upoštevani član je bil toliko let, saj jih je dosegel v skromnih razmerah partizansk­ega teatra, na eksperimen­talnih odrih in še posebej v prvih slovenskih filmih. O slednjem sta Moravec in Predan zapisala: »Že v prvem, Na svoji zemlji, je bila vloga, ki jo je zasnoval pisatelj Ciril Kosmač prav z mislijo nanj: partizansk­i striček Sova je bila napisan

tako, da Lojzetu ni bilo treba prav nobenega igranja, upodobil ga je s svojo naravno vedrino in z izjemnim čutom za intimno doživljanj­e. Še bolj dragocena in v pravem pomenu pretreslji­va pa je bila njegova upodobitev Kosmačeveg­a kmeta Temnikarja v filmu Balada o trobenti in oblaku; kreacija na velikem ekranu, ki do danes še ni bila presežena.«

V svoji filmski karieri je ustvaril 18 vlog v celovečern­ih filmih, od tega 12 v slovenskih, dve v jugoslovan­skih in štiri v koprodukci­jskih filmih. Med njegove najznameni­tejše sodijo že omenjena vloga Sove v filmu Na svoji zemlji (1948), Justa v filmu Trst (1951), padarja v filmu Tistega lepega dne (režija France Štiglic, Kot 1962) in Temnikarja v Štigličevi Baladi o trobenti in oblaku (1961). Igral je še v filmih: Družinski dnevnik (režija Jože Gale, 1961); Veselica (1960) in Tri četrtine sonca (1959) režiserja Jožeta Babiča; Kala (1958) v režiji Andreja Hienga in Sreča Kolika; Dobro morje (1958) v režiji Mirka Groblerja; Tri zgodbe (1955) v režiji Janeta Kavčiča, Igorja Pretnarja in Franceta Kosmača; Svet na Kajžarju (1952) režiserja Franceta Štiglica in v leta 1951 posnetem Kekcu režiserja Jožeta Galeta. Kot je znano, so bili Potokarjev­i prava igralska družina, saj je bil tako kot Lojze igralec njegov brat Stane Potokar, njegova hčerka je bila legendarna igralka Majda Potokar, igralka pa je tudi njena hči oziroma Lojzetova vnukinja Maja Končar.

Priznanje v zrelih letih

Lojze Potokar, ki je umrl v Ljubljani 16. junija 1964, je za svoje gledališke stvaritve dvakrat dobil Prešernovo nagrado, in sicer leta 1953 za vlogo Krefla v Kreflih in druge uspele kreacije v letu 1952 ter leta 1958 za naslovno vlogo Platona v Poslednjih dnevih Sokrata. Brez dvoma je eden najbolj prepoznavn­ih slovenskih gledališki­h in filmskih igralcev. Dolgo je veljal le za mojstra malih vlog in šele v zrelih letih so mu priznali že davno doseženo visoko mesto med slovenskim­i dramskimi umetniki. Publicista Moravec in Predan sta to ponazorila z besedami iz eseja teatrologa in kritika Filipa Kalana, da je ta »neugnani komedijant in izjemni izpovedova­lec« človeških usod pozno, vendar ne prepozno prešel »iz večnega epizodista v izrazitega protagonis­ta« slovenskeg­a gledališča in filma.

 ?? Foto: Vlastja Simončič/Ikonoteka SLOGI / ?? Lojze Potokar je leta 1954 s kolegoma Pavlom Kovičem in bratom Stanetom Potokarjem igral v predstavi Prva stran Bena Hechta in Charlesa MacArthurj­a.
Foto: Vlastja Simončič/Ikonoteka SLOGI / Lojze Potokar je leta 1954 s kolegoma Pavlom Kovičem in bratom Stanetom Potokarjem igral v predstavi Prva stran Bena Hechta in Charlesa MacArthurj­a.
 ?? / Foto: SLOGI ?? V SNG Drama so leta 1937 uprizorili Beraško opero Bertolta Brechta in Kurta Weila, v kateri je Lojze Potokar nastopil v vlogi Matija Groša.
/ Foto: SLOGI V SNG Drama so leta 1937 uprizorili Beraško opero Bertolta Brechta in Kurta Weila, v kateri je Lojze Potokar nastopil v vlogi Matija Groša.
 ?? / Foto: SLOGI ?? V gledališču na osvobojene­m ozemlju Potokar ni le igral, temveč je tudi režiral, med drugim leta 1944 komedijo Branislava Nušića Sumljiva oseba.
/ Foto: SLOGI V gledališču na osvobojene­m ozemlju Potokar ni le igral, temveč je tudi režiral, med drugim leta 1944 komedijo Branislava Nušića Sumljiva oseba.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia