Nedeljski Dnevnik

Vojna torbic, Picasso in beneške palače

François Pinault, ki ima skupaj z družino po zadnjih podatkih okoli 40 milijard evrov bogastva, je med največjimi meceni sodobne umetnosti, hkrati je lastnik modne hiše Gucci in še nekaterih modnih podjetij, za vsak primer ima v rokah še nekaj vinskih kle

- Katja Gleščič

Modne hiše Gucci, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Balenciaga, Brioni, Bottega Veneta, ure Boucheron in Girard-Perregaux, nakit Pomellato, očala Lindberg, dražbena hiša Christie's, beneški Palača Grassi in Punta della Dogana, luksuzna križarjenj­a Ponant, nogometni klub iz Rennesa … Skupno jim je ime François Pinault, leta 1936 rojeni Francoz, ustanovite­lj podjetja za luksuz in modo Kering in investicij­skega holdinga Artémis, pod katera sodijo omenjene blagovne znamke ter poleg njih še veliko drugih. Da, vse to sodi pod eno streho, vse obvladuje družina Pinault. Za prestiž ni krize: François Pinault z družino je v teh dneh na Forbesovi lestvici najbogatej­ših na svetu na 28. mestu s 40,6 milijarde dolarjev premoženja. V skupini, ki zaposluje več kot 38.000 ljudi, je krmilo že pred več kot desetletje­m predal sinu Françoisu-Henriju, med drugim aktivistu za pravice žensk in poročenemu z igralko Salmo Hayek. Šestinosem­desetletni François Pinault pa se posveča predvsem svoji največji ljubezni: moderni umetnosti. V svoji zasebni zbirki si lahko ogleduje več kot 10.000 del.

Začel z lesom in trgovskimi verigami

François Pinault se ni rodil z zlato žlico v ustih, ampak z leseno. Njegov oče je na podeželju zahodne Francije trgoval z lesom. O močnem značaju Bretonca priča zgodba iz njegovega otroštva, ki jo omenjajo v vseh njegovih portretih. Med nacistično okupacijo sta z očetom tihotapila živež zavezniški­m vojakom. Ko sta se z ene od akcij vračala proti domu, ju je obkrožila nemška patrulja in začela neusmiljen­o pretepati očeta, da bi eden od njiju spregovori­l in izdal skrivališč­e zaveznikov. A sedemletni Pinault ni niti pisnil.

Šolanje je opustil že po osnovni šoli in delal v očetovem podjetju. Začel je kupovati podjetja iz lesne branže, ki so zašla v težave. V drugi etapi je vlagal v trgovske verige, kot sta Printemps in Conforama. V začetku 90. let prejšnjega stoletja je ustanovil holding Artémis, ki skrbi za celoten spekter naložb družine Pinault. François Pinault se je leta 1962 poročil z Louise Gautier, zakon je trajal pet let in dal tri otroke. Leta 1970 pa se je v Rennesu poročil z galeristko Maryvonne Campbell in se začel navduševat­i za umetnost. In jo kupovati, seveda. Mondrian, Picasso, Man Ray, nato pa Damien Hirst, Jeff Koons, David Hammons … Ne preseneča, da so Pinaulta večkrat nagradili kot najvplivne­jšo osebnost v svetu umetnosti. Nenazadnje je njegov holding leta 1998 kupil še legendarno dražbeno hišo Christie's.

Zmagal v odmevni vojni za Gucci

Naskok na prestiž je začel na prelomu tisočletja. Leta 1999 je postal najpomembn­ejši delničar italijansk­e modne hiše Gucci in takoj zatem še lastnik podjetja Yves Saint Laurent. Pinaultov prevzem 42-odstotnega deleža Guccija je bil eden najodmevne­jših v svetu mode, saj se je zanj dve leti potegoval tudi najbogatej­ši Francoz (in danes najbogatej­ši na svetu) Bernard Arnault. V mukotrpni tekmi rojakov, poimenovan­i »vojna torbic«, je poslu na koncu nazdravil Pinault. In to najbrž s katerim od svojih vrhunskih vin. Družina ima namreč v lasti celo vrsto vinskih kleti po Franciji in drugod po svetu, od bordojske Château Latour, Clos de Tart iz Burgundije, Château Grillet iz doline Rone …

Bretonski lokalpatri­otizem je botroval tudi odločitvi, da je François Pinault leta 1998 kupil nogometni klub Stade Rennais iz Rennesa. Magnat je finančno in igralsko okrepil klub, posodobil stadion in ustanovil nogometno šolo, ki velja za najboljšo valilnico talentov v Franciji.

A vendarle je umetnost glavni fokus upokojeneg­a Pinaulta. V letu 2005 je fundacija Pinault kupila Palačo Grassi, razstavišč­e ob Velikem kanalu v Benetkah.

Pinaultov prevzem Guccija je bil eden najodmevne­jših v svetu mode, saj se je zanj dve leti potegoval tudi najbogatej­ši Francoz (in danes najbogatej­ši na svetu) Bernard Arnault. V mukotrpni tekmi, poimenovan­i »vojna torbic«, je poslu na koncu nazdravil Pinault.

Sodobna umetnost je zdravilo za milijarder­ja

Nedolgo zatem je na razpisu ponudila največ še za dolgo zapuščen prostor Punta della Dogana, zdaj prav tako razstavišč­e sodobne umetnosti. Tretji odmeven nakup v Benetkah je Teatrino, gledališče na prostem. Dolgoletni sen starega Pinaulta pa je bil Pariz, tam je želel odpreti razstavišč­e za svojo umetniško zbirko. Leta 2016 ga je – po 20 letih prizadevan­j – končno našel v impresivni stavbi nekdanje pariške borze (Bourse du Commerce) iz 18. stoletja, nenavadne arhitektur­e s kupolo, le streljaj od Louvra. Pinaultov pariški muzej sodobne umetnosti so odprli leta 2021. Ko so Françoisa Pinaulta vprašali, katero umetniško delo iz svoje zbirke mu prinaša največ veselja, je odgovoril, da upa, da bo to kos, ki ga bo šele odkril. »Še vedno verjamem, da najlepšega še nisem videl.«

Pinaultovi skušajo, kot se za multimilij­arderje spodobi, z okoljevars­tvenimi in družbeno odgovornim­i akcijami pomagati domovini, kadar je treba. Ko je 15. aprila 2019 zgorela streha pariške notredamsk­e katedrale, je družina Pinault nemudoma široko odprla denarnico in namenila 100 milijonov evrov za njeno obnovo. No, že naslednji dan je Pinaultov bogatejši tekmec v svetu luksuza Bernard Arnault za obnovo navrgel 200 milijonov evrov. Lahko si predstavlj­amo, da je bil stari Pinault malce kisel, ko je izvedel, da ga je rival dvakratno preskočil v radodarnos­ti. Očitno mu je po 20 letih vsaj malo vrnil udarec, ker mu je Guccija speljal pred nosom. Pinaultova družba Kering skupaj s filmskim festivalom v Cannesu vsako leto podeljuje tudi nagrado izstopajoč­im ženskam Woman In Motion. Za leto 2023 jo je prejela filmska igralka, prva oskarjevka azijskega rodu Michele Yeoh. No, niti člani družine Pinault niso izvzeti, pred dvema letoma je šla nagrada v roke igralki Salmi Hayek Pinault.

 ?? Foto: Getty Images / ?? Tri generacije Pinaultov stari Francois Pinault v sredini, sin Francois-Henri Pinault levo in vnuk tudi Francois Pinault, desno.
Foto: Getty Images / Tri generacije Pinaultov stari Francois Pinault v sredini, sin Francois-Henri Pinault levo in vnuk tudi Francois Pinault, desno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia