Nedeljski Dnevnik

Prihajajo sladke jagode!

Rdeči sadeži, brez katerih si ne moremo predstavlj­ati meseca maja

- Za vas pripravlja Zoran Triglav

Ko zorijo jagode, se marsikje po svetu, zlasti pa v »deželi tam spodaj«, sladkosned­i spomnijo tragične ruske primabaler­ine Ane Matvejevne Pavlôve, ki je podlegla pljučnici, potem ko ni hotela na operacijo, ki bi pomenila zanesljivi konec njene plesne kariere. Po njej je namreč poimenovan­a jagodna torta pavlôva. Legenda pravi, da naj bi torto tako poimenoval hotelski kuhar v Wellington­u na Novi Zelandiji, ko je tam med svojo svetovno turnejo leta 1926 prebivala balerina.

Ampak mnenja se krešejo, saj Avstralci trdijo, da je torto tako poimenoval Bert Sachse, glavni kuhar v hotelu Esplanade v Perthu. Da bi bila zmeda večja, se je pojavila še teorija, da gre v resnici za ameriško različico avstrijske »Spanische Windtorte«, torej torte iz španskih vetrcev. Kakor koli obračamo – na las podobno slaščico, sestavljen­o iz svežih jagod, sušenega snega iz jajčnega beljaka in stepene smetane, so sodeč po starih kuharskih knjigah že veliko pred časom Ane Pavlôve (1881–1931) pripravlja­le kmečke gospodinje na več koncih sveta. Profesoric­a Helen Leach, ki na Univerzi Otago na Novi Zelandiji preučuje zgodovino hrane, je zbrala 667 različnih receptov.

Vsekakor ni naključje, da maju, ko pri nas zorijo prve jagode, pravimo mesec ljubezni. Ti strastno rdeči in sladkasto dišeči sadeži, ki bodo kmalu zoreli tudi na naših vrtovih in ne samo v rastlinjak­ih, namreč pri marsikom zbudijo veselje in spomladans­ko radost. Že v uživaškem starem Rimu pa so dobro vedeli, da jagode niso le okusne, ampak tudi zdravilne. Nekoč so verjeli tudi v njihovo mistično moč. Če so mladenke sanjale o jagodah, je to pomenilo, da bodo imele veliko otrok. Ampak pustimo ob strani marnje raznih šarlatanov, kakor so storile najbolj zale lepotice na Napoleonov­em dvoru, ki so se kopale v soku svežih jagod. Tega vam sicer ne priporočam­o, saj bi bilo to poleg preglavic s čebelami, ki bi se lepile na tako osladkano polt, precej potratno. Iz jagod lahko seveda pripravimo nešteto najrazličn­ejših sladic, krasno pa se obnesejo tudi v številnih solatah skupaj z drugimi sezonskimi pridelki, kot so denimo šparglji, rabarbara, mladi krompir, redkvice … Krasno jih lahko sparimo tudi s svežimi mladimi siri, denimo z mocarelo, pa tudi z nekoliko bolj zrelimi, kot je grška feta. Morda vam bo v teh dneh teknila takšna lahka, hkrati pa nasitna in zelo osvežilna solata. Ali pa torta pavlova po tokratnem receptu, da jagodnega tiramisuja, za katerega smo recept objavili prejšnji teden, niti ne omenjamo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia