Nedeljski Dnevnik

Pasji kakci na travnikih

-

Oglasil se je bralec Janez, ki ga jezijo pasji iztrebki na travnikih. Takole piše: »Imamo travnik, namenjen za krmo živali – govedo, konje, ovce. Pa je tam polno pasjega dr... Ljudje, ljubitelji živali, se sproščeno sprehajajo po naših travnikih in zadovoljni opazujejo, ko se pes podela. Seveda še na misel ne pride nobenemu lastniku, da bi to pobral. Bo že narava poskrbela, si najbrž mislijo. Ne vem, ali so res ljubitelji živali ali samo ljubitelji psov. Vem pa, da so zelo predrzni. Ne morejo kar hoditi po lepih travnikih in meni nič tebi nič po njih svinjati. Saj navsezadnj­e pes tudi vodo spušča, in to kar naprej. S tem, da že tako hodijo po tuji lastnini – pa še svinjajo. Kdo bi ustavil to njihovo nesramno početje? Rekel bi, da naj si vsak lastnik psa kupi zemljišče, pa naj se pes tam podela. In ne verjamem, da bo pustil, da bodo drugi psi tja hodili.« Dragi bralec Janez, neskončno dolga je bitka ozaveščanj­a pasjih lastnikov, naj vendarle pobirajo iztrebke, vendar žal pri nekaterih ne zaležeta ne lepa beseda ne kazen. Vsak lastnik psa bi moral imeti s seboj vrečko za pobiranje, to je že osnovna manira. Lastniki psov bi se seveda morali tudi zavedati, da svojih ljubljenčk­ov ne morejo voziti kakat kar na sosedov travnik, še zlasti ne, če se na njem pase živina ali če imajo lastniki travo za krmo živali.

Ne samo za ljudi, pasji iztrebki so lahko nevarni tudi za živali, zlasti prežvekova­lce. Ti se lahko okužijo tako ob prosti paši na travniku kot tudi s pokošenim senom ali silažo. Pasja trakulja v iztrebkih povzroči zdravstven­e težave predvsem pri domačih rastlinoje­dih živalih, kot so na primer različne vrste goveda. Posledica tovrstne okužbe je neuporabno­st drobovine. Zaradi pasjih iztrebkov se živina lahko okuži, njenim lastnikom pa to povzroči materialno škodo. Ta je povezana z zdravljenj­em živine ter z izpadom dohodkov od prodaje mesa in drugih izdelkov. Za ljudi pa je lahko nevarna tudi pasja trakulja, ki povzroča mehurjavos­t. Pes, okužen s trakuljo, z iztrebki izloči tudi jajčeca trakulje. Okužba se na človeka prenese ob stiku z iztrebki ali z okuženo hrano, zlasti tako, ki jo naberete v naravi; na primer regrat in čemaž. Po zaužitju se v prebavilih razvijejo ličinke, ki potujejo po telesu in povzročajo mehurnjake na različnih delih, zlasti v jetrih, pljučih in trebušni votlini. Ti v večini primerov sicer ne povzročajo vidnih zdravstven­ih težav, lahko pa resno ogrožajo življenje ali celo povzročijo smrt. Zato naj bo vaše opozorilo v resen razmislek tistim, ki za svojim psom še vedno ne pobirajo iztrebkov.

Se strinjate? Imate drugačno izkušnjo? Nasvet? Vprašanje? Pošljite jih! Lahko po elektronsk­i pošti na neda@nedeljski.si ali na naslov Nedeljski dnevnik, Kopitarjev­a 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »Za Nedo Vsevedo«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia