Nedeljski Dnevnik

Slavljenka Loti

- Vesna Levičnik

V uredništvo smo prejeli pismo in simpatično fotografij­o psičke Loti. »Ime mi je Loti. Sem psička pasme šicu. Rojena sem bila v Ribnici na Dolenjskem. Že kot malčica sem prišla na Primorsko. Bila sem res majhna, saj sem tehtala le kilogram in pol,« so zapisali njeni lastniki in v kuverto dodali fotografij­o, na kateri je Loti, ki praznuje svoj prvi rojstni dan.

Med drugim so zapisali, da jo imajo domači zelo radi in da za njo zelo lepo skrbijo. Loti pa jim vso njihovo skrb in ljubezen vrača s tem, da jih s svojimi vragolijam­i nasmeji prav vsak dan. »Vesela sem, da so me vzeli, in zelo jih imam rada,« je v svojem pismu »zapisala« lepotička. Glede na priloženo sliko in simpatično pismo gre napisanemu verjeti. Ne nazadnje, katera slavljenka se ne bi razveselil­a rdečega cveta za svoj rojstni dan?

Sicer pa za pse pasme šicu velja, da so dostojanst­veni, pozorni, predvsem pa v mladih letih izredno živahni, veseli, simpatični in igrivi. Zelo hrepenijo po človeški bližini in si želijo z lastnikom preživeti vsak trenutek dneva. Naravnost obožujejo sedenje v naročju in crkljanje. Mogoče tudi zato niso ravno najboljši psi čuvaji, saj bi se za pozornost in manjšo dobroto neznancu zelo hitro prodali. Bodo pa z laježem vseeno opozorili na neobičajno dogajanje v okolici.

Šicuji so izredno inteligent­ni psički, ki kar kipijo od energije, to velja tudi za Loti. Čeprav je lepotica majhna, pa je izredno gibčna in hitra, zato z velikim veseljem lovi žogo, le sprehodi morajo biti prilagojen­i njenim kratkim nogicam. A ker psičke nikoli niso težje od pet kilogramov, jo lahko v primeru utrujenost­i enostavno »pospravite« v pasjo torbo ali nahrbtnik.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia