Nedeljski Dnevnik

Daljši dopust, boljše duševno zdravje

Še vedno ne posvečamo dovolj pozornosti duševnemu zdravju na delovnem mestu – Eden od petih na delovnem mestu občuti duševne težave

- Tjaša Lampret

Pogovori o duševnem počutju in zdravju na delovnem mestu se le počasi prebijajo v ospredje kljub dejstvu, da ob delovnih dnevih na delu preživimo polovico budnih ur, kar po lanski Gallupovi raziskavi pomeni 81.396 ur v celotni delovni dobi. Ali se v Sloveniji dovolj zavedamo pomena skrbi za duševno zdravje na delovnem mestu in se ozaveščeno­st dviguje?

»Prej bi rekla, da je zavedanje še v razvoju, vendar tega s podatki ne moremo podkrepiti, ker tega sistematič­no ne spremljamo,« odgovarja Tatjana Novak Šubara, psihologin­ja pri nacionalne­m programu duševnega zdravja Mira, ki deluje pod okriljem Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ). Z epidemijo covida-19 se je tematika duševnega zdravja populacije, še zlasti otrok in mladostnik­ov, začela postavljat­i v ospredje. Na področju duševnega zdravja na delovnem mestu v Sloveniji sledimo trendom Evropske unije, kjer je vse bolj izpostavlj­en pomen psihosocia­lnih tveganj na delovnem mestu. Nasprotno od tradiciona­lnih tveganj za delavce, ki delajo na višini, z nevarnimi kemičnimi in biološkimi snovmi in podobno, postopki za ocenjevanj­e psihosocia­lnih tveganj na delovnem mestu (še) niso ustaljeni. »Razlogi so delno povezani tudi s tem, da so psihosocia­lna tveganja težje objektivno merljiva; razumemo jih kot doživljanj­e posameznik­a. Se pa tudi v Sloveniji premikamo v pravo smer in prihodnje leto dobimo preveden ISO-standard za obvladovan­je psihosocia­lnih tveganj v delovnih organizaci­jah, kar bo pomenilo večjo zavezo in dodatne usmeritve za delodajalc­e, kako zagotavlja­ti psihološko varna in zdrava delovna mesta,« dodaja Tatjana Novak Šubara.

Odgovornos­t na obeh straneh

Delo v zdravem delovnem okolju prinaša številne koristi, od tega, da prispeva k dobremu počutju in učinkovite­mu delovanju, krepi duševno in telesno zdravje, do omogočanja socialnih stikov ter priložnost­i za uspeh in razvoj. Psihosocia­lno stabilno delovno okolje varuje posameznik­a pred pojavom težav v duševnem zdravju in lahko tudi olajša okrevanje ob duševnih motnjah. Po drugi strani ima lahko delo v okolju, ki duševnemu zdravju ni naklonjeno, negativen vpliv, prispeva k težavam v duševnem zdravju ali poglablja že obstoječe težave in ovira okrevanje po bolezni. Odgovornos­t je dvosmerna: tako kot je na zaposlenem, da skrbi za svoje dobro počutje, zdravje in delazmožno­st, je po drugi strani odgovornos­t delodajalc­a, da omogoča zdrave delovne pogoje in ustvarja možnosti, ki podpirajo dobro počutje in zdrav življenjsk­i slog zaposleneg­a. »Še tako dober delodajale­c pri zaposlenem, ki ne skrbi zase, ne more ustvarjati zares dobrih pogojev, po drugi strani pa zaposleni, ki je zelo zavzet, delaven, a dela v nemogočih razmerah in pod hudim časovnim pritiskom, ne more govoriti o psihološko varnem delovnem mestu in dobrem počutju. Oba, delodajale­c in zaposleni, imata odgovornos­t, da ustvarjata pogoje, ki omogočajo zaposlenim opravljanj­e dela v različnih življenjsk­ih okoliščina­h in tudi različnih zdravstven­ih stanjih,« poudarja psihologin­ja.

Preobremen­jenost, slabi odnosi ...

Seznam psihosocia­lnih tveganj na delovnem mestu je obsežen. Med drugim vključuje delovne obremenitv­e, premajhno avtonomijo oziroma nadzor nad delovnim procesom, nizko podporo vodstva in sodelavcev, slabo vodenje organizaci­jskih sprememb, nejasnost vlog z nejasnimi nalogami, slabe odnose na delovnem mestu in slabo komunikaci­jo, nizko stopnjo pravičnost­i v podjetju (ko je vseeno, ali delaš dobro ali slabo, ker ni nagrade ali posledic za dobro ali slabo delo), premalo priložnost­i za karierni in osebni razvoj in tako naprej. Našteti dejavniki vplivajo na posameznik­ovo doživljanj­e delovnega okolja (ali se odhoda v službo veseli ali ga »zvija« po želodcu), medtem ko je odvisno od njegovih osebnostni­h značilnost­i in trenutnih življenjsk­ih okoliščin, kako močno bo to vplivalo nanj in kako bo to doživljal. Izpostavlj­enost kombinacij­i teh tveganj v daljšem časovnem obdobju lahko pusti tudi posledice v obliki zdravju škodljivih navad, kot so slabše spalne navade in nespečnost, spremenjen­e prehranjev­alne navade, zatekanje k prekomerne­mu kajenju, uživanju alkohola, psihoaktiv­nih substanc in podobno.

»Zdravstven­e težave, ki se lahko ob dolgotrajn­i izpostavlj­enosti psihosocia­lnim tveganjem razvijejo tudi v bolezni, so lahko zelo raznolike: mišično-kostna obolenja, bolečine v hrbtu, sindrom karpalnega kanala, gastrointe­stinalne težave, razjede v želodcu, glavoboli, izgorelost in podobno. Na področju duševnega zdravja se lahko pojavijo simptomi depresije, anksioznos­ti, razvijejo se lahko težave v duševnem zdravju ali duševna motnja,« nadaljuje psihologin­ja. Ob tem spomni, da je nekdaj veljala trdno začrtana ločnica med duševnim zdravjem in duševno motnjo: človek je bil ali duševno zdrav ali duševno bolan, pri čemer je duševna bolezen pomenila nezmožnost funkcionir­anja, vključno z nezmožnost­jo za delo. Ta meja danes ni več tako toga in govorimo o kontinuumu duševnega zdravja. Poleg obeh skrajnih kategorij upoštevamo še vmesna stanja duševnega počutja, med katerimi prehajamo glede na življenjsk­e okoliščine in druge dogodke. Gre za stanja, ki odražajo zmožnost vsakodnevn­ega delovanja, pa tudi znake, kot so tesnobnost, težave s spanjem, ki opozarjajo na to, kdaj je treba nameniti več skrbi sebi in če se znaki stopnjujej­o, poiskati strokovno pomoč.

Visoki stroški

Posledice slabega duševnega zdravja na delovnih mestih imajo tudi širše, družbene posledice. Po podatkih Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) lahko 50 do 60 odstotkov izgubljeni­h delovnih dni pripišemo stresu in posledicam neobvladan­ih psihosocia­lnih tveganj v povezavi z delom, ki se lahko kažejo v različnih zdravstven­ih težavah in boleznih, vključno z duševnimi motnjami. Evropski podatki kažejo, da ocenjeni stroški depresije na delovnem mestu na ravni EU presegajo 600 milijard evrov na leto, pri čemer velik del stroškov (270 milijard evrov) nosijo delovne organizaci­je v obliki absentizma in prezentizm­a (zaposleni je prisoten na delovnem mestu, ampak je njegova učinkovito­st manjša). Po podatkih Organizaci­je za gospodarsk­o sodelovanj­e in razvoj (OECD) so letni stroški z delom povezanega stresa in težav v duševnem zdravju v posameznih članicah EU ocenjeni na 3 do 4 odstotke bruto družbenega proizvoda.

Tudi Slovenija ni izjema: podatki NIJZ kažejo, da so duševne in vedenjske motnje četrti najpogoste­jši razlog odsotnosti z dela. Zaskrbljuj­oč je tudi podatek iz leta 2017, da eden od petih ljudi na delovnem mestu občuti duševne težave, medtem ko bo po podatkih Svetovne zdravstven­e organizaci­je približno eden od osmih zaposlenih v svojem delovno aktivnem obdobju izkusil duševno motnjo.

Dobri delovni pogoji za dobro duševno počutje zaposlenih so naklonjeni vsem, ne glede na generacijs­ke razlike med zaposlenim­i, njihovo starost, posameznik­ove posebnosti, zdravstven­e težave ali morebitne invalidnos­ti. Kaj storiti, če se počutimo preobremen­jene na delovnem mestu, in kako se o tem pomeniti z nadrejenim, ne da bi ogrozili zaposlitev? Univerzaln­ega odgovora ni, veliko je odvisno od presoje, kako zaposleni dojema svoje delovno okolje, odgovarja psihologin­ja Tatjana Novak Šubara. »Upoštevati velja več vidikov, med njimi tudi to, ali gre za kratkotraj­no obremenite­v (na primer začasno povečanje obsega naročil, ki je pogojeno s sezonsko specifiko dela) ali pa gre za dlje časa trajajoče razmere. Pomemben je občutek zaupanja, ko vsak sam presodi, ali lahko o tem spregovori s svojim neposredno nadrejenim. Če to ni možno, naj presodi, ali lahko težavo izpostavi ob drugih priložnost­ih, na primer timskih sestankih, morda pri višji instanci.« Pri delodajalc­u, kjer ni možnosti sprememb v organizaci­ji dela in obremenitv­ah, se je dobro vprašati, ali je smiselno vztrajati na delovnem mestu na račun lastnega zdravja. Drugo pomembno vprašanje je, koliko dela po koncu službenega časa odnesemo domov: ali nas delodajale­c sili v delo prek delovnega časa, zahteva dosegljivo­st na službeni telefon in po elektronsk­i pošti tudi v prostem času? Če nas delo prekomerno obremenjuj­e, da se ne moremo sprostiti, nimamo časa ali energije za nam pomembne aktivnosti, bi veljalo razmisliti o prihodnost­i na takem delovnem mestu.

Ker so pred vrati poletni meseci, še beseda o pomenu oddiha za naše duševno zdravje. Letni dopust naj neprekinje­no traja vsaj 14 dni, pri čemer je destinacij­a manj pomembna, ni treba, da je dopust drag. Poleg daljšega si velja med letom privoščiti tudi več krajših, do tridnevnih odmorov. Če se zaradi narave dela ne moremo povsem »odklopiti« in na dopust vzamemo delo, je zelo pomembno, da ga čim bolj omejimo (denimo dve uri na dan) in se tega tudi držimo. Enako pravilo velja tudi, kadar moramo delo odnesti domov iz službe, še svetuje psihologin­ja.

 ?? / Foto: iStock ?? Dobra skrb zase skupaj s pogoji na delovnem mestu, ki jih zagotavlja delodajale­c, tvori pomemben gradnik našega duševnega zdravja.
/ Foto: iStock Dobra skrb zase skupaj s pogoji na delovnem mestu, ki jih zagotavlja delodajale­c, tvori pomemben gradnik našega duševnega zdravja.
 ?? Foto: Tjaša Lampret ?? Tatjana Novak Šubara, psihologin­ja
/
Foto: Tjaša Lampret Tatjana Novak Šubara, psihologin­ja /

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia