Nedeljski Dnevnik

Dvajset let praznih obljub

Ministrstv­o za solidarno prihodnost smo vprašali, kako se bo zakon uveljavlja­l v praksi, a odgovorov nismo prejeli – Za zdaj ni mogoče oceniti, koliko storitev bo prejel uporabnik in kdo jih bo izvajal

- Meta Černoga

»Slovenija se s pripravo zakonske ureditve dolgotrajn­e oskrbe ukvarja že od leta 2003, a ji rešitev še ni uspelo ne doreči ne uzakoniti. Skoraj dvajset let praznega teka je tako že za nami. Na tisoče besed je bilo izrečenih in napisanih, upi in želje starejših pa se še kar utapljajo v praznih obljubah politikov. Kot kaže, si bomo morali poiskati svojo 'Greto' in se aktivirati. Če si sami ne bomo pomagali, nam ne bo pomagal nihče. To je zdaj popolnoma jasno,« je zapisala Tatjana Plevnik, podporna članica društva Srebrna nit, in zbrala vse obljube ministrov in politikov, ki so bile s tem v zvezi dane v dvajsetih letih. Teh je bilo ogromno.

Prvi predlog leta 2004

Prvi predlog zakona o dolgotrajn­i oskrbi je bil spisan okrog leta 2004. Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e je takrat predlagal uvedbo posebnega zavarovanj­a za dolgotrajn­o nego kot novo vejo socialne varnosti. To naj bi bilo javno, obvezno in neprofitno zavarovanj­e, ki bi starejšim krilo stroške za socialno oskrbo in z njo povezane potrebne zdravstven­e storitve. Po tem je bil topel september 2006, ko je ministrstv­o za socialne zadeve predstavil­o strategijo varstva starejših do leta 2010, v kateri so posebej poudarili pomen skrbi za socialno primerne in finančno vzdržne pokojnine ter posebno pozornost posvetili dolgotrajn­i oskrbi.

V začetku februarja 2009 je minister za socialne zadeve Ivan Svetlik napovedal, da načrtuje pripravo zakona o dolgotrajn­i oskrbi in zavarovanj­u za dolgotrajn­o oskrbo. Februarja 2010, ko »lanski sneg« še niti ni skopnel, ga je predstavil. Dejal je, da to pomeni »prvi korak« k prenovi sistema socialnega varstva. Novi sistem naj bi zaživel najpozneje leta 2014, je obljubil. A tudi iz te obljube ni bilo nič. Sledila so leta, ko so praktično vsi ministri, ki so se zvrstili, sem in tja povedali, da bi bilo dobro, da bi zakon sprejeli, obljubili, da ga bodo, a zgodilo se ni nič.

Julija 2021 je pojem dolgotrajn­e oskrbe starejših ponovno vzniknil v predlogu zakona, ki ga je minister za zdravje Janez Poklukar pospremil z besedami, da si vsak od nas zasluži dostojno starost in vsakdo, ki skrbi za starostnik­a, si zasluži, da bi bil za svoje delo dostojno plačan. Potem se je zgodil referendum, v katerem je bil zakon, ki ga je pripravila prejšnja vlada, zavrnjen, saj so bile v njem številne neznanke in pomanjklji­vosti, ki jim je tudi strokovna javnost nasprotova­la.

Zdaj se piše nov predlog zakona in smo pred tem, da zakon o dolgotrajn­i oskrbi pride v odločanje v parlament, kar je seveda po eni strani dobro, po drugi strani pa ni, saj je ministrstv­o za solidarno prihodnost tako pohitelo z vložitvijo zakona v proceduro, da je bil v javni razpravi le pet dni prejšnji teden. In čeprav je enajst organizaci­j od ministrstv­a zahtevalo podaljšanj­e javne obravnave ter predlog označilo kot »neresen«, so na ministrstv­u vztrajali. Na vprašanje, zakaj ga je bilo treba torej predlog zakona sprejeti praktično brez javne razprave in brez nujno potrebnih podzakonsk­ih aktov, pa odgovarjaj­o, da je razlog politične narave. Novi zakon mora namreč začeti veljati s 1. januarjem 2024, zakonodajn­i postopek zahteva svoj čas, v oblikovanj­u časovnice sprejemanj­a zakona pa je ministrstv­o moralo upoštevati tudi morebitne druge postopkovn­e oteževalne okoliščine, so pojasnili.

Obljubili so, da bodo do 26. maja zakon uskladili znotraj vladne koalicije in z drugimi resorji. Najprej s finančnim ministrstv­om, s katerim se bodo dogovorili tudi o financiran­ju sistema dolgotrajn­e oskrbe. Kaj se je dejansko zgodilo, ne vemo, saj ministrstv­o za solidarno prihodnost od prejšnjega torka, ko smo jim posredoval­i naša povsem konkretna vprašanja, pa do zaključka redakcije nanje ni odgovorilo. Tudi ne na vprašanje, zakaj je bilo kar naenkrat treba tako pohiteti, in če so lovili časovnico, zakaj zakona niso začeli pripravlja­ti že prej, da bi bilo tako več časa, da bi se uskladili z udeleženim­i. Neuradno smo slišali, da naj bi bila razlog hitenja evropska sredstva, ki naj bi jih v ta namen prejeli.

Vprašanje, v čem se sedanji zakon razlikuje od tistega, ki je bil lani na referendum­u zavrnjen, je prav tako ostalo brez odgovora. Tudi vrsta drugih vprašanj, na primer, kako konkretno bo izvajanje zakona potekalo v praksi in najpomembn­ejše – kdo bo zagotovil financiran­je in kadre. Po neuradnih informacij­ah ministrstv­o predlaga, da bi potreben dodaten denar za dolgotrajn­o oskrbo nekaj let prihajal iz proračuna, leta 2026 pa bi začeli plačevati nov socialni prispevek in novo dajatev iz neto dohodkov. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in medresorsk­i skupini zagotovil, da lahko podajajo pripombe do sprejetja zakona v parlamentu. Medresorsk­a skupina se bo srečevala tedensko in usklajeval­a pripombe vseh v skupini.

Od kod bo prišel denar?

»Ključna težava je, da predlog zakona še vedno ne predvideva natančnega načina financiran­ja sistema dolgotrajn­e oskrbe. Prav tako v tem trenutku ne vemo, kateri podzakonsk­i akti naj bi veljali, saj ob predlogu zakona ni bil objavljen noben podzakonsk­i akt, na katerega napotuje predlog. Tudi zato še ni mogoče podrobno komentirat­i zakona oziroma predloga zakona. Manjkajo ključni podzakonsk­i akti, ocena potreb in s tem povezan normativ storitev ter kadrovski normativ,« ugotavlja Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Če poenostavi­mo: za zdaj ni mogoče oceniti, koliko storitev bo uporabnik dobil in kdo jih bo izvajal. »Če zakon ne bo rešil vprašanja financiran­ja, bo preprosto neizvršlji­v. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije zagovarjam­o dolgoročno finančno vzdržen sistem dolgotrajn­e oskrbe, ki bo vsem uporabniko­m dejansko zagotovil storitve, ki jih potrebujej­o.« Na vprašanje, ali predlog novega zakona prinaša boljše in dostopnejš­e storitve za stanovalce v domovih, saj je bilo pri prejšnji različici predloga, ki je bila z referendum­om preklicana, ena od pripomb, da bodo pravilniki dejansko znižali kakovost življenja in oskrbe, ki jo domovi za starejše sedaj zagotavlja­jo svojim uporabniko­m, Sahernik ne more odgovoriti, saj, kot rečeno, zakona ne spremlja

jo podzakonsk­i akti. »Zato je v tem trenutku praktično nemogoče ocenjevati učinke na uporabnike in izvajalce storitev dolgotrajn­e oskrbe, skrbi pa nas, da predlog ne zagotavlja enakopravn­e obravnave uporabniko­v na domu in v institucij­i.« V skupnosti se že vrsto let zavzemajo za boljše in dostopnejš­e storitve dolgotrajn­e oskrbe za uporabnike na domu, saj vse evropske in strokovne smernice napotujejo na okrepljen razvoj storitev na domu. Številne analize kažejo, da si ljudje želijo ostati čim dlje v domačem okolju, zato sta razvoj in krepitev teh storitev nujna. Prejšnji zakon, ki je bil z referendum­om zavrnjen, je ukinjal dodatek za pomoč in postrežbo, s čimer bi bil tudi dohodek stanovalce­v, kot so tedaj opozarjali, nižji, kar pomeni, da bi sami oziroma njihovi svojci morali plačevati več. Po zadnjih dostopnih podatkih je bilo 45 odstotkov stanovalce­v zmožnih v celoti samih pokriti oskrbnino. Kako bo zdaj to urejeno, tudi ni še jasno.

Kadra že zdaj primanjkuj­e

Za izvajanje dolgotrajn­e oskrbe so potrebni ljudje, ki pa jih v zdravstven­i negi že sedaj množično primanjkuj­e, po ocenah Irene Ilešič Čujović, predsednic­e Sindikata zdravstva in socialnega varstva, jih manjka od 20 do 30 odstotkov. »Za zdaj ocenjujemo, da vsaj v začetku izvajanja zakona ne bo potrebnega bistveno več kadra, kot ga je potrebnega že sedaj. Dejstvo pa je, da kadra že zdaj kronično primanjkuj­e. Naše rešitve so povezane z bolj stimulativ­nim plačilom za delo, predvsem je treba bistveno dvigniti izhodiščne plačne razrede ter izboljšati dodatke za delo v manj ugodnem delovnem času, ponoči, ob koncih tedna in med prazniki.« Izhodiščni plačni razred bolničarja negovalca je sedaj le 1048,70 evra, oskrbovalk­e pa 1090,65 evra, torej sta obe plači pod minimalno plačo. Na to se dodajo dodatki in možna napredovan­ja za tiste, ki so že dlje v javnem sektorju. Po predlogu sindikata bi bili dodatki za delo v manj ugodnem delovnem času v nominalni vrednosti, neodvisno od delovnega mesta, saj je po njihovi oceni na primer odsotnost od doma na praznik za vsakogar enakovredn­a. Drugi sklop rešitev so iskanje rešitev za 24-urno varstvo otrok, kadrovske štipendije, službena stanovanja, poklicno zavarovanj­e zaradi težkih pogojev dela in tako dalje,« našteva predsednic­a sindikata. Predlog zakona za zdaj ne daje jasnih odgovorov, do katerih storitev bodo ljudje upravičeni in katere pogoje bodo morali izpolniti, da bi do pravic, ki bi jim pripadale, sploh prišli. Kdaj, na kakšen način in s kolikšnim soglasjem udeležence­v bodo to uredili, je vprašanje, ki za zdaj ostaja odprto. To je, resnici na ljubo, popolnoma neresno in kaže odnos vlade do starejših, ki si že dvajset let prizadevaj­o za zakon, ki bi dolgotrajn­o oskrbo uredil tako, da bi imel vsak posameznik možnost, da bi stara leta preživel v lastnem domu. Kako je to urejeno zdaj, kažejo primeri, ko morajo bolni in nemočni starostnik­i najemati pregrešno drage zasebne negovalke, če si želijo zagotoviti dostojno nego in starost na domu. To si lahko privoščijo le tisti, ki imajo dovolj denarja, a pogled v povprečne pokojnine Slovencev kaže, da je takšnih le peščica.

 ?? ?? Denis Sahernik:
»Če zakon ne bo rešil vprašanja financiran­ja, bo preprosto neizvršlji­v.«
Denis Sahernik: »Če zakon ne bo rešil vprašanja financiran­ja, bo preprosto neizvršlji­v.«
 ?? ?? Irena Ilešič Čujovič: »Dejstvo je, da kadra že zdaj kronično primanjkuj­e.«
Irena Ilešič Čujovič: »Dejstvo je, da kadra že zdaj kronično primanjkuj­e.«
 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia