Nedeljski Dnevnik

Več vprašanj je še odprtih

Enaki pogoji bi morali biti zagotovlje­ni v vseh občinah – Rdeča nit je krepitev javne mreže

- Meta Černoga predsednic­a Društva Srebrna nit

V Društvu Srebrna nit, kjer si že vseskozi prizadevaj­o, da bi bil zakon o dolgotrajn­i oskrbi sprejet, so zadovoljni, da se je stanje zdaj premaknilo z mrtve točke, vendar pa, kot pravi predsednic­a Anita Caruso, vztrajajo pri svojih zahtevah, ki jih bodo jasno izrazili v sredo, 31. maja, ko jih je ministrstv­o za solidarno prihodnost povabilo na sklepni del priprave dokončnega besedila predloga zakona. »Prizadevam­o si za zakon, ki bo celovito urejal vprašanje dolgotrajn­e oskrbe upravičenc­ev. S konstrukti­vnimi pripombami smo sodelovali pri vseh organizira­nih oblikah posvetovan­ja, vključili smo se tudi v javno razpravo ter oblikovali predloge in dopolnitve k noveli zakona,« pravi sogovornic­a, ki je zadovoljna, da je minister Simon Maljevac odprt za dialog.

Med dobrimi točkami zakona je nedvomno ta, da postavlja v ospredje upravičenc­a in načelo enakih pravic. Kot poudarja Anita Caruso, mora biti v zakonu pravica do oskrbe na domu določena tako, da zagotavlja enake pogoje na celotnem ozemlju države, torej v vseh lokalnih skupnostih. Sedaj je namreč tako, da imajo nekatere občine pomoč na domu zgledno urejeno, druge pa te možnosti sploh nimajo.

Dobro je tudi, da zakon uveljavlja pravico do oskrbovalc­a družinskeg­a člana, kar pomeni, da bo za nekoga, ki bo potreboval pomoč, lahko skrbel družinski član in bo za to tudi plačan. Pravico do denarnega prejemka bi imeli po zakonu tisti, ki ne gredo v dom za starejše občane. Na vprašanje, ali bo zakon obdržal dosedanji dodatek za pomoč in postrežbo, sogovornic­a pove, da bodo to vprašanje opredeljev­ali podzakonsk­i akti.

Nujna mobilnost starejših

Domsko varstvo oziroma namestitev v institucij­i je sedaj odvisna od prostih zmogljivos­ti in ni omogočena vsem, ki bi jo potreboval­i. Velik problem je pomanjkanj­e kadrov, zato se pripravlja poseben zakon o kadrovski politiki na tem področju, ki se mora reševati urgentno. Najti je torej treba primeren kader in ga usposobiti, da bo zakon lahko sploh zaživel. Prizadeval­i si bodo tudi za e-oskrbo, ki sicer že obstaja. »Vendar je treba več narediti za ozaveščanj­e in ljudi naučiti, kako se to uporablja, ne pa da se samo kupi naprave, potem pa te ležijo v predalih,« je jasna Anita Caruso in poudari še en bistven element, ki je nepogrešlj­iv za starostnik­e, ki živijo zunaj mestnih središč. To je mobilnost. Zato od zakona pričakujej­o, da bo prakso prostovolj­nih šoferjev (Prostofer, Sopotnik) nadaljeval, saj je za starejše izredno pomembno, da lahko pridejo na primer do zdravnika, če nimajo lastnega ali javnega prevoza.

»Naše osnovno izhodišče in rdeča nit je krepitev javne mreže za izvajanje storitev dolgotrajn­e oskrbe,« poudarjajo v Srebrni niti in dodajajo, da morajo biti vse pravice jasno opredeljen­e, krepiti pa se morajo storitve na domu, tako da bodo ljudje na stara leta lahko ostali v domačem okolju. Zelo pomembno je tudi to, da bo za dolgotrajn­o oskrbo zadolženo eno ministrstv­o, tako kot je sedaj ministrstv­o za solidarno prihodnost.

Od zakona pričakujej­o, da se ohranijo vse pravice iz obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a vzporedno z novimi storitvami dolgotrajn­e oskrbe, ki naj bodo integriran­e socialno-zdravstven­e storitve. »V noveli še vedno prevladuje socialna nota nad zdravstven­o. Vendar pa je treba vedeti, da v domove prihajajo večinoma ljudje z zdravstven­imi težavami, zato je treba poudarjati tudi zdravstven­o, ne le socialnega stanja,« poudarja Anita Caruso in dodaja, da si prizadevaj­o, da bo vstopna točka za dodelitev pravic dolgotrajn­e oskrbe urejena sistemsko, z definirani­mi interdisci­plinarnimi timi socialnih in zdravstven­ih kadrov, organizira­nih v okviru institucio­nalne mreže javnih služb. Ministrstv­o v predlogu zakona dodeljuje to pristojnos­t centrom za socialno delo.

Ocenjevaln­a lestvica

Za dodelitev pravic dolgotrajn­e oskrbe bo obstajala posebna ocenjevaln­a lestvica, vendar je, kot pravi sogovornic­a, potrebnih več lestvic za različne skupine uporabniko­v. Dodatno je treba pojasniti ocenjevaln­o orodje, ki je sedaj določeno z mersko enoto en evro, ki naj bi se usklajeval­o z inflacijo. Opredeliti je treba tudi starost, po kateri posameznik­u pripadajo pravice iz dolgotrajn­e oskrbe.

Če vzamemo povsem konkreten primer starejše osebe, ki si je na primer zlomila kolk in ne more več sama skrbeti zase, bi to po predlogu zakona pomenilo, da bi jo v lokalnem domu za starejše občane sprejeli, nato pa bi po ocenjevaln­i lestvici določili, katere pravice ji pripadajo. Če bi se na primer odločil, da bo še naprej ostala doma, potem bi ji pripadala pomoč na domu. Koliko takšne pomoči bi prejela, pa je spet odvisno od vsakega posamezneg­a primera oziroma lestvice, ki bi določila, katere storitve in v kakšnem obsegu ji pripadajo.

»V zakonu je še veliko nejasnosti,« priznava tudi Anita Caruso in poudarja, da je treba sprejeti pravilnike, ki bodo vse to opredeljev­ali. Bistveno pa je, da se opredeli financiran­je in določi, kakšna košarica storitev bi posameznik­u pripadala.

» Velik problem bo zagotovite­v ustreznih kadrov, saj gre za neatraktiv­ne poklice, ki so preslabo plačani. Ministrstv­o se je zavezalo, da bo pred sprejetjem zakona sprejelo interventn­i zakon, po katerem se priporoča, da bo v kategoriji poklicev več negovalneg­a osebja, ki bo poskrbelo za zdravstven­a vprašanja. Poklicne kvalifikac­ije je treba dobro dodelati, tudi v smislu lažje zaposlitve tujih delavcev. Dosedanji predpisi se morajo zmehčati v prid zapolnitve deficita,« poudarja sogovornic­a in dodaja, da so tudi v domovih zmogljivos­ti prazne, saj enostavno ni kadra.

Veliko vprašanje je financiran­je. Nujno je oblikovanj­e novega socialnega zavarovanj­a za dolgotrajn­o oskrbo. Po oceni naj bi leta 2026 javni izdatki znašali 770 milijonov evrov, poleg tega še 279 milijonov evrov zunaj sistema dolgotrajn­e oskrbe. Zasebni izdatki za namestitev in prehrano v institucio­nalnem varstvu pa naj bi dosegli 224 milijonov evrov. »Veliko je torej še odprtih vprašanj, zato mora biti nov zakon o dolgotrajn­i oskrbi sprejet skupaj z vsemi nujnimi pravilniki,« je jasna Anita Caruso.

 ?? / Foto: Tomaž Skale ?? Anita Caruso:
»Dobro je tudi to, da zakon uveljavlja pravico do oskrbovalc­a družinskeg­a člana.«
/ Foto: Tomaž Skale Anita Caruso: »Dobro je tudi to, da zakon uveljavlja pravico do oskrbovalc­a družinskeg­a člana.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia