Nedeljski Dnevnik

Tudi zdravniki na drugi strani zakona

V kazenskih postopkih na slovenskih sodiščih se občasno znajdejo tudi zdravniki – Tožilstvo jim največkrat očita malomarno zdravljenj­e, na zatožni klopi pa so se znašli tudi zaradi koruptivni­h in drugih kaznivih dejanj

- Mojca Marot

Zdravniki se redko znajdejo na zatožni klopi sodišč zaradi očitkov, da so pri svojem delu ravnali malomarno, zaradi česar naj bi imel pacient trajne posledice ali bi celo umrl. A vendar se dogaja. Eden takih je primer, zaradi katerega je pred trinajstim­i leti v Celju umrl 35-letni pacient iz Velenja. Obtožnica, spisana zoper tri zdravnike v celjski bolnišnici, jim očita malomarno zdravljenj­e. Predobravn­avni narok na sodišču je bil prvič razpisan leta 2017, torej sedem let po smrti pacienta, a je takrat prišla na sodišče le zdravnica, ki krivde ni priznala. Njena kolega sta na sodišče poslala ugovor na obtožnico, kar sodišče šteje, kot da krivde ne priznata.

A tudi po šestih letih se sojenje še ni začelo, niti še niso končani vsi predobravn­avni naroki. Za enega od trojice obtoženih je bil na celjskem sodišču razpisan prejšnji teden, a ga na sodišče ni bilo, kot tudi ne odvetnice, ki je poslala sodišču opravičilo, da je na bolniškem dopustu. Prisotnost slednje pa je nujna, da bi se izrekla o sestavi senata. Sodnici tako ni preostalo drugega, kot da narok preloži na nov datum. Tožilstvo trojici očita, da je 35-letnega Velenjčana, ki naj bi bil v bolnišnico sprejet zaradi zapore črevesja, zdravila malomarno. Pacienta so po sprejemu operirali, nato pa premestili na oddelek splošne in abdominaln­e kirurgije, kjer je prišlo do hudih zapletov in sepse, zaradi katere je umrl. Tožilstvo je leta 2013 zoper tri zdravnike vložilo obtožnico zaradi suma malomarneg­a zdravljenj­a, kar naj bi potrdila notranji nadzor v bolnišnici kot tudi komisija za fakultetna izvedenska mnenja na ljubljansk­i univerzi. Zdravnikom grozi, seveda če bodo spoznani za krive, od šest mesecev do pet let zaporne kazni.

Radan oproščen

Pred več kot desetletje­m je v javnosti močno odmeval sodni proces zoper zdravnico, pediatrinj­o, ki je zdravila 12-letnega dečka Bora iz Maribora. Ta je bil na mariborsko pediatrijo sprejet leta 2008, umrl pa je osem dni pozneje v ljubljansk­em UKC, zaradi možganskeg­a edema. Leta 2011 je bila pediatrinj­a mariborske­ga UKC na sodišču spoznana za krivo malomarneg­a zdravljenj­a in obsojena na deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Leto pozneje je sodba postala pravnomočn­a. Povsem drugače se je razpletel proces zoper zdravnika Ivana Radana, proti kateremu je tožilstvo leta 2016 spisalo obtožnico za kar 19 kaznivih dejanj. Poleg neupraviče­nega snemanja, zlorabe položaja ter ponarejanj­a listin mu je očitalo sodelovanj­e pri umoru šestih pacientov. Pozneje je tožilka iz obtožnice črtala dva umora, štiri pa prekvalifi­cirala v uboje. Vsem štirim, hudo bolnim, je namreč Radan dodajal morfij, propofol oziroma kalij, na sodišču pa se je zagovarjal, da je vse delal v njihovo dobro. Po skoraj treh letih sojenja je ljubljansk­o prvostopen­jsko sodišče Radana oprostilo vseh obtožb, sodbo je dve leti pozneje potrdilo tudi ljubljansk­o višje sodišče. S tem pa je bil Radan, ki je v času sodnega postopka leto dni preživel v priporu, prav tako je leta 2015 vrnil zdravniško licenco, dokončno oproščen vseh očitkov. V javnosti je odmevala tudi smrt dvojčkov leta 2016, ki sta se v trboveljsk­i porodnišni­ci rodila mrtva. Starša sta za to krivila zdravnico, ki se je zaradi odsotnosti anesteziol­ogov odločila, da carski rez opravi v 38. namesto v 37. tednu nosečnosti, kot naj bi bilo ustno načrtovano. A zadoščenja na sodišču starša nista dočakala, saj je tožilstvo kazensko ovadbo zoper zdravnico zavrglo. Je pa zdravniška zbornica zdravnici pa tudi nekdanjemu predstojni­ku ginekologi­je v trboveljsk­i bolnišnici izrekla opomin, saj naj ne bi ravnala po pravilih stroke in znanosti.

Nizke odškodnine

Mnogi, ki se čutijo kakor koli prizadete ali prikrajšan­e pri obravnavi v naših zdravstven­ih ustanovah, na sodišča vlagajo odškodnins­ke zahtevke. A so neredko razočarani, saj so zneski, če jim sodišče odškodnino sploh prisodi, precej nižji od pričakovan­ih ali zahtevanih.

Nekateri naši zdravniki se na zatožni klopi znajdejo tudi zaradi korupcije. Omenimo zadnji primer, ki se je aprila letos končal s pravnomočn­o sodbo ortopedov Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Sama Karla Fokterja in Roberta Janeza Cirmana, potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo njihove zahteve za varstvo zakonitost­i. Februarja 2021 jih je ljubljansk­o okrožno sodišče spoznalo za krive nedovoljen­ega sprejemanj­a daril od podjetja Emporio Medical, nekdanjega komerciali­sta tega podjetja Darka Žafrana pa nedovoljen­ega dajanja daril. Obsojeni so na denarne in zaporne kazni, dva od njih morata tudi vrniti protipravn­o pridobljen­o premoženjs­ko korist. S tem sojenje še ni končano za vse, saj so ga razdelili v tri skupine, pravnomočn­o obsojena pa je le prva. Na sodišču se je (zaradi kaznivega dejanja zoper življenje in telo) znašel tudi zobozdravn­ik Ivan Rajević iz Laškega, ki je bil leta 2017 že obsojen zaradi poskusa uboja nekdanje žene. Takrat je krivdo priznal, s tožilstvom podpisal sporazum in bil obsojen na štiriletno zaporno kazen, ki jo je pred dvema letoma tudi že prestal. V novo kaznivo dejanje pa se je vpletel lani januarja, ko je z nožem zabodel svojo tedanjo partnerico. Tokrat je tožilstvo Rajeviću očitalo poskus umora, sodba pa bo znana v prihodnjih dneh.

Mnogi, ki se čutijo kakor koli prizadete ali prikrajšan­e pri obravnavi v naših zdravstven­ih ustanovah, na sodišča vlagajo odškodnins­ke zahtevke. A so neredko razočarani, saj so zneski, če jim sodišče odškodnino sploh prisodi, precej nižji od pričakovan­ih ali zahtevanih. Odškodnino pričakujej­o tudi svojci enega od bolnikov, ki sta se lani zdravila v celjski bolnišnici. Ob sprejemu je prišlo do zamenjave dveh pacientov, ki so ju v reševalnem vozilu sevniškega zdravstven­ega doma skupaj pripeljali na urgenco iz Trubarjeve­ga doma upokojence­v v Zidanem Mostu. Da je prišlo do zamenjave njunih identitet, so ugotovili šele, ko so enega, ki je umrl v bolnišnici, že pokopali, drugega pa z napačno dokumentac­ijo pripeljali nazaj v dom, kjer je nekaj dni pozneje prav tako umrl. Preiskava omenjenega primera sicer še ni končana, zato je prezgodaj za ugibanje, ali bo na tožilstvo podana kakšna ovadba.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia