Nedeljski Dnevnik

V morje že pet mesecev pronica nafta

Direktor hotela Delfin po petih mesecih razkril, da se jim je v bližini morja v zemljo izlilo kar 30.000 litrov kurilnega olja – Arso trdi, da so jih o decembrske­m izlitju obvestili šele 11. maja – Kopališče kljub vsemu varno

- Besedilo in fotografij­e: Katja Gleščič

Kopalna sezona je tu, v Izoli pa imajo okoljske skrbi. Na območju izolske marine zaudarja po nafti, delavci na vodni gladini nenehno pivnajo madeže kurilnega olja in s pregradami omejujejo njihovo širjenje. Dodatno pregrado bodo postavili tudi pod mostom med marino in tamkajšnji­m kopališčem hotela Delfin, da plavajočih madežev ne bi zaneslo še tja. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) iz prejšnjega tedna je kopališče pri hotelu Delfin povsem varno in v vodi niso zaznali prisotnost­i mineralnih olj.

Povzročite­lj onesnaženj­a je prav hotel Delfin. Že konec lanskega decembra se je namreč iz podzemnega rezervoarj­a hotela, ki je nedaleč od morja, v zemljo izlilo kurilno olje, od tam pa je po meteornem kanalu začelo pronicati v morje v bližnji izolski marini. Vodstvo hotela Delfin je sosedom najprej omenjalo, da je izteklo od 100 do 200 litrov, nato objavilo, da gre za 3000 litrov goriva. Šele po petih mesecih, v prvi polovici maja je razkrilo oceno, da se jim je skupaj v zemljo izlilo približno 30.000 litrov goriva. Na agenciji za okolje, ki bi morala biti že decembra prva obveščena o nesreči, so zanjo prvič slišali šele 11. maja, podobno trdijo na občini Izola. V hotelu mirijo, da imajo razmere pod nadzorom. »Postavili smo pregrade, ki polovijo domala vso nafto. Izvajamo monitoring vseh cevovodov in jaškov, takoj ko so pojavi kak madež, ga očistimo,« poudarja direktor hotela Delfin Miloš Milivojevi­ć. Po njegovih besedah agencije za okolje za nesrečo niso pravočasno obvestili, ker niso vedeli, da je to njihova zakonska naloga. »Zdaj problem rešujemo skupaj z agencijo za okolje, 16. maja smo vključili tudi Geološki zavod Slovenije, ki bo naredil dodatne vrtine. Poleg domačih strokovnja­kov smo najeli tudi podjetji iz Avstrije in Italije za strokovno mnenje,« našteva. V zemljini namreč morajo narediti vrtine, da odkrijejo, kje se zadržuje nafta, in jo izčrpati. Trenutno pridobivaj­o načrte območja, ki so jih izdelali ob gradnji objektov v bližini izlitja, da bi predvideli, kje zavrtati v zemljo. Milivojevi­ć pravi, da decembra ni kazalo na tako velike količine, da so to odkrili šele januarja, da so pripravili akcijski načrt reševanja in se ves čas ravnali po njem ter da so obveščali inšpektora­t za okolje. »Dogodek obžalujemo, a nanj nismo imeli vpliva. Šlo je za napako pooblaščen­ega serviserja pri montaži ventila,« je spomnil. V podjetju SRM Pečar, kjer so opravili menjavo ventila, izjav ne dajejo. Milivojevi­ć priznava, da je izlita količina kurilnega olja velika, a poudarja, da ekološka škoda ni nastala in da ni dobro, da Izolane in turiste po nepotrebne­m vznemirjam­o sredi turistične sezone.

Vladimir Gavran, direktor sosednje družbe Porting, ki upravlja izolsko marino, je po drugi strani ogorčen nad ravnanjem vodstva hotela Delfin, ki je pet mesecev prikrivalo razsežnost razlitja. Največji oškodovane­c je prav marina. »Po celotni liniji

ob obali in izpod obalnega zidu pronica kurilno olje. Januarja so nam zagotavlja­li, da se bo do poletja počasi spralo. A prišli so prvomajski prazniki in v morju je plavalo še več naftnih madežev, smrad po nafti je bil vse večji, privezi ob prvi obalni liniji so neuporabni, jadrnice, umazane od nafte, je bilo treba oprati in umakniti. Šele na sestanku v prvi polovici maja je direktor hotela Delfin priznal, da je po oceni izteklo 20.000 litrov goriva, dan kasneje pa v medijih omenil 30.000 litrov. To je bil za nas hud šok in smo o tem nemudoma obvestili občino, direkcijo za vode, upravo za pomorstvo … Sredi turistične sezone smo se zdaj znašli pred velikim problemom, kako preprečiti še večjo škodo,« je zaskrbljen Vladimir Gavran.

Če bodo jadrnice umazane, bodo marino zapirali

»Glede na razsežnost dogodka in posledice, ki zadevajo javnost, bi morali biti na občini o tem obveščeni že ob ugotovitvi novih dejstev. Verjamemo, da bi bilo mogoče ublažiti nastalo škodo, če bi povzročite­lj ravnal odgovornej­e že pred meseci,« poudarja izolski župan Milan Bogatič, ki pravi, da je za decembrsko izlitje izvedel šele 11. maja, ko so ga o tem obvestili iz marine in ne iz hotela Delfin. Šele zdaj jih povzročite­lj redno obvešča o razmerah. Župan je v začetku tedna sklical pristojne na sestanek o reševanju problema izlitja, o razmerah bo seznanil tudi občinski svet.

»Ostal sem brez besed. Sredi maja, ko začne zaudarjati po nafti, izvemo, za kako veliko razlitje je šlo. Po petih mesecih. Če bi vse to izteklo v morje, bi onesnažilo celoten zaliv,« svari Jadran Klinec, direktor uprave za pomorstvo. V izolskem primeru gre za onesnaženj­e na kopnem. Uprava za pomorstvo je bila sicer decembra lani na začetku vključena v reševanje, ko so se v Izoli na morski gladini pojavili naftni madeži in segali skoraj do centra mesta, občani pa so klicali na številko 112. Pomorska inšpekcija in

Služba za varovanje obalnega morja sta dva dni iskala krivca na morju, preden se je izkazalo, da ne gre za izlitje s plovila, ampak da nafta v morje teče iz cevi meteornega jaška. Da torej gre za onesnaženj­e s kopnega. Poklicali so Komunalo, ki je pregledala jaške in odkrila, da prihaja iz hotela Delfin. »Zadevo smo predali okoljskemu inšpektorj­u, ki vodi postopek, tako da uradnih informacij o dogajanju nimamo,« pravi Klinec.

»Ko se zgodi onesnaženj­e na morju, je ravnanje pristojnih usklajeno. Plovilo Službe za varovanje obalnega morja gre na teren, tam pomorski inšpektor preveri, kaj se je izlilo, koliko in kje. Na podlagi tega ukrepa: izreče globe, prišteje stroške intervenci­je ter če gre za večje onesnaženj­e, vloži kazensko ovadbo. Takoj sledi tudi sanacijski postopek, ob večjem onesnaženj­u se obvesti številko 112, podjetje VGP Drava, ki je pristojno za priobalna zemljišča, ter agencijo za okolje. Jasno kot beli dan. Za to organizira­mo tudi redne vaje in usposablja­nja na morju,« opiše Jadran Klinec in se sprašuje, zakaj v primeru hotela Delfin, ko je šlo za onesnaženj­e na kopnem, podobne in pravočasne koordinaci­je ni bilo. »Toda če bodo plovila v marini umazana od nafte, bomo morali marino pripreti, da barke ne bodo raznašale onesnaženj­a po zalivu,« opozarja Klinec.

Arso: okoljska škoda še ni nastala

Najbolj na udaru je obalni del marine tik ob sprehajali­šču. Tam je med najemniki privezov že 17 let družinsko podjetje Adria Service, ki se ukvarja z oddajanjem plovil v najem in letno naštejejo 2500 gostov. V začetku maja je zadrževanj­e na jadrnicah postalo nemogoče, saj je zaudarjalo po nafti. »Vseh 20 plovil smo morali potegniti in jih ponovno oprati, saj so bila umazane od nafte, poleg tega pa nafta načenja varovalni premaz. Zdaj so nas umaknili na povsem drugi konec marine, na plavajoče pomole skoraj

500 metrov stran od naših pisarn, tako da imamo kup težav, tako za komunikaci­jo z gosti kot z urejanjem bark. Predvsem pa nas skrbi za Izolo, pod nami je tempirana ekološka bomba. Najhuje je, da ne vemo, koliko časa bo še to trajalo, v petih mesecih razen zagotovil, da delajo vse, kar je v njihovi moči, od hotela Delfin nismo dobili,« je zaskrbljen­a Vesna Brozič.

Šele 11. maja, ko so jih končno obvestili, kaj se je zgodilo decembra, so primer hotela Delfin začeli obravnati tudi na agenciji za okolje, kjer so pristojni za ugotavljan­je in preprečeva­nje okoljske škode. Po doslej zbranih podatkih za zdaj menijo, da okoljska škoda v primeru hotela Delfin ni nastala. »Ne glede na to agencija še naprej ugotavlja dejstva, ki bi to opredelite­v lahko spremenila. Aktivnosti bodo usmerjale tudi v to, da se prepreči okoljska škoda na naravi, ki je v bližini,« pojasnjuje­jo na Arsu. Merila za ugotavljan­je, ali je nastala okolj

ska škoda na naravi, so posebej predpisana, med drugim če onesnaženj­e poškoduje živalski ali rastlinski habitat, zavarovane vrste. To vrednotenj­e izvede zavod za varstvo narave, ki ga je agencija za okolje zaprosila za mnenje.

»Pri ogledu terena smo zaradi grajenega okolja, kjer se izlila nafta, predlagali pregled gradbene dokumentac­ije, da se preveri, če je nafta zatekla v kakšen grajen prostor. Če bi to bilo neuspešno, bi skušali z vrtinami glede na geomorfolo­gijo tal najti onesnaževa­lo. Očitno se nafta nekje zadržuje in počasi izteka. Poleg tega je inšpekcija za okolje odredila sanacijo meteornega jaška in cevi, kjer je kurilno olje prešlo v meteorne vode, naročena in izvedena je bila izdelava vodotesnih jaškov, redno pregledova­nje in po potrebi čiščenje meteornih jaškov. V marini so postavljen­e baraže za zadrževanj­e širjenja kurilnega olja. Kurilno olje se tudi odstranjuj­e,« so razmere povzeli na agenciji za okolje.

Na Inšpektora­tu RS za okolje in energijo so potrdili, da so hotelu Delfin ob decembrske­m izlitju kurilnega olja odredili, naj takoj sanira in zaščiti meteorna jaška, kamor se je iztekala nevarna tekočina, od tam pa pronicala v morje. V hotelu so to naredili, a so se v marini še naprej pojavljali novi naftni madeži. Tudi na inšpektora­tu so nam odgovorili, da so od povzročite­lja onesnaženj­a šele maja izvedeli, da ni šlo za 3000 litrov, ampak za desetkrat večje izlitje. »V času izrednega inšpekcijs­kega pregleda, ki ga je v marini opravil območni okoljski inšpektor v marini 10. maja, je bil prisoten tudi vodja vzdrževanj­a hotela Delfin, ki je pojasnil, da je v okoljski nesreči, ki se je zgodila decembra 2022, iz cisterne verjetno steklo več kurilnega olja, kot so ocenjevali. Po njegovi izjavi ocenjujejo, da se v zemljini nahaja še 20.000 litrov kurilnega olja, skupaj pa da je bilo iz cisterne izlitega 30.000 litrov,« so pojasnili.

 ?? ?? V boju s 30.000 litri izlitega kurilnega olja si za zdaj pomagajo s pregradami in pivniki.
V boju s 30.000 litri izlitega kurilnega olja si za zdaj pomagajo s pregradami in pivniki.
 ?? ?? Tilen Steffe namešča nove pivnike, ki popivnajo mastne madeže na gladini.
Tilen Steffe namešča nove pivnike, ki popivnajo mastne madeže na gladini.
 ?? / Foto: Jaka Ivančič/arhiv hotela Delfin ?? Na zemljišču hotela Delfin je decembra iz podzemnega rezervoarj­a kurilnega olja izteklo 30.000 litrov, zdaj priznava vodstvo hotela.
/ Foto: Jaka Ivančič/arhiv hotela Delfin Na zemljišču hotela Delfin je decembra iz podzemnega rezervoarj­a kurilnega olja izteklo 30.000 litrov, zdaj priznava vodstvo hotela.
 ?? ?? Vesna Brozič iz družinskeg­a podjetja Adria Service je morala jadrnice za oddajo v najem oprati nafte in jih umakniti drugam.
Vesna Brozič iz družinskeg­a podjetja Adria Service je morala jadrnice za oddajo v najem oprati nafte in jih umakniti drugam.
 ?? ?? Pregled, ali modre baraže dovolj dobro preprečuje­jo širjenje onesnaženj­a.
Pregled, ali modre baraže dovolj dobro preprečuje­jo širjenje onesnaženj­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia