Nedeljski Dnevnik

Rogličeva drama s srečnim koncem

Naš kolesar je svojo četrto zmago na največjih dirkah in prvo slovensko na Giru dosegel po pravljične­m razpletu na Svetih Višarjah pred več kot 30.000 našimi navijači

- Bojan Glavič

»Neverjetno je, čudovito. Ne le zaradi zmage, ampak tudi zaradi ljudi in energije, ki so mi jo dali. Imel sem noge, navijači pa so mi na odločilni etapi dali dodatno moč. Kar letel sem in užival. Prišel sem do uspeha, za katerega sem v zadnjem obdobju veliko žrtvoval. Smo tam, kjer smo želeli biti. Ne zavedam se še vsega, a uživam po vsem, kar se je zgodilo. Dobil sem zadoščenje za vse, kar se mi je zgodilo v karieri,« je po svoji zmagi na letošnji dirki po Italiji zbiral vtise vidno ganjeni Primož Roglič.

Ne pozna predaje

Do solz ganjeni smo bili tudi vsi navijači slovenskeg­a junaka, ki je zaslužen za prve velike slovenske kolesarske uspehe. Še več bi jih imel, če mu jih ne bi tolikokrat zagodli smola in padci, po katerih pa se je vedno znal pobrati. In prav zaradi tega je postal ljubljenec navijačev po vsem svetu, zlasti pa doma. Samo spomnimo na nekatere od teh dramatični­h zasukov: izguba prepričlji­vega vodstva na dirki po Franciji na predzadnji etapi v dirki na čas, na kateri ga je ugnal Tadej Pogačar, padec na poznejšem Touru po trku v balo sena, po katerem si je moral sam ravnati izpahnjeno ramo, okvara kolesa prav v trenutku, ko si je njegova spremljeva­lna ekipa na Giru privoščila kratek odmor, hujši padci na zadnjih dveh Tourih, na zadnji Vuelti in drugih dirkah … Tudi tokrat je za hip kazalo, da Rogliču bogovi spet niso naklonjeni, saj se mu je prav tedaj, ko mu je uspelo bistveno zmanjšati zaostanek za vodilnim Valižanom Geraintom Thomasom, snela veriga na kolesu. Izračunali so, da je zaradi te okvare izgubil 20 sekund, a je po svoje prav to prispevalo, da je začel voziti res na polno in iz sebe iztisnil zadnje atome moči. Zdelo se je, kot da se je po sneti verigi, ki jo je hladnokrvn­o nazaj namestil kar sam, »snel z verige« še sam.

»Tega res nisem pričakoval. Morda pa sem se v tistem trenutku, ko sem stal na tleh, malce odpočil. Navadno nisem prav spreten mehanik, a tokrat mi je uspelo verigo hitro namestiti nazaj. Na srečo je bil tam še gledalec, ki mi je s potiskom pomagal, da sem lahko prišel spet v ritem. Hvala tudi njemu. Na takem vzponu je sicer zelo težko začeti ponovno, na srečo pa se je tokrat vse srečno končalo,« se je skoraj usodnega pripetljaj­a med vzponom na Svete Višarje pozneje spominjal Roglič. Kljub zapravljen­i prednosti je odtlej z neverjetno vožnjo navkreber znova pridobil 40 sekund, ki so spet izničile prvotni zaostanek in prinesle odločilnih 14 sekund za prvo zmago kakega Slovenca na Giru. To je bila v stošestlet­ni zgodovini drugega najpomembn­ejšega kolesarske­ga tekmovanja za francoskim Tourom četrta najmanjša razlika pred drugouvršč­enim.

»Navadno nisem ravno za statistike. Včasih je pač tako, da je sekunda lahko enako velika razlika kot pet minut,« je o tem v svojem slogu suho pripomnil Rogla. In nadaljeval: »Iz lastnih izkušenj sem vedel, da se bo Giro odločil tukaj in da lahko pride do velikih sprememb. Vozil sem na energijo gledalcev, ki so mi dali dodatno moč in vate. Preprosto letel sem po klancu. Ko sem se zjutraj zbudil, sem si rekel, da je vseeno, ali zmagam ali ne. Gre le za številko. Vedel sem le, da bom dal vse od sebe, za ljudi, ki so prišli. Vedno si želim, da bi se me spominjali po tem, da se nikoli ne predam. Zame beseda predaja ne obstaja. Dokler obstaja kanček upanja, verjamem in upam. Iz lastnih izkušenj sem vedel, da je vse mogoče. Včasih izgubiš, drugič zmagaš, tako je v športu. Ta dan je bil v moji glavi od januarja, ko sem se peš podal na pregled vzpona. Ko sem si zjutraj še s kolesom ogledal cesto, sem bil pripravlje­n. Podpora ob progi je bila izjemna, vsekakor sem od navijačev dobil dodatno moč in zaradi njih sem šel lahko še hitreje v klanec. Dobil sem kurjo polt in na progi poskušal uživati vsak meter. Preprosto sem se počutil, kot bi dirkal doma. Zagotovo je to dan, ki se ga bom spominjal do konca življenja. Da sem jaz vzrok, da je prišlo toliko ljudi, na to sem res ponosen. To so trenutki, za katere se splača živeti. Zmage je med seboj težko primerjati, vsaka je posebna. Za tole tukaj pa trenutno lahko rečem, da je najlepša v moji karieri. Vse otroštvo sem preživel v le streljaj oddaljeni Planici, zdaj pa sem tukaj na Višarjah prišel do zmage na Giru pred fantastičn­imi navijači. Lahko rečem, da je bila to dirka mojega življenja. Po vsem, kar se je zgodilo na Višarjah, in po vožnji v tem spektakula­rnem mestu Rim pa je vse še toliko lepše,« se je po zmagoslavj­u razgovoril 33-letni Kisovčan, ki se je s 74. profesiona­lno zmago v karieri prebil že na sedmo mesto med aktivnimi kolesarji. Vodi zmagovalec zadnje etape letošnjega Gira, Britanec Mark Cavendish, s 162 zmagami pred Slovakom Petrom Saganom s 121 in Francozom Arnaudom Demarejem z 92, Tadej Pogačar pa je 12. z 58 zmagami. Po treh zmagah na španski Vuelti, drugem mestu na Touru in tretjem mestu na Giru je olimpijski zmagovalec iz Tokia zdaj osvojil še četrti Grand Tour, torej eno od treh največjih tritedensk­ih kolesarski­h dirk. Samo deset kolesarjev jih je v zgodovini osvojilo več.

Kot v filmu

»Roglič je zmagal po filmskem scenariju, kot bi bil napisan v Hollywoodu. V večnost bo zapisan v večnem mestu Rimu, ključni del pa je bil odigran na severozaho­du Italije, na gori Monte Lussari, ki si zdaj bolj zasluži slovensko ime Svete Višarje. Le poglejte vse te slovenske zastave iz države kolesarjev. Hvala, Primož Roglič,« je bil poetičen komentator Eurosporta, ki je v brezhibni slovenščin­i izgovoril zadnji stavek in ime gore, ki je na odločilni dan menda privabila več kot 30.000 slovenskih navijačev. A tudi izvrstni komentator se ni zavedal vseh razsežnost­i Rogličeve zmage, ki je mejila že na čudež. O njeni pravljično­sti in usodnosti, ki si je ne bi mogel zamisliti niti hollywoods­ki scenarist, po svoje priča dejstvo, da je dragoceno pomoč našemu kolesarju s potiskom po namestitvi verige prispeval prav poseben gledalec. Po neverjetne­m naključju se je na tistem mestu, kamor navijačev sploh niso spuščali, znašel Mitja Mežnar, s katerim je Roglič (skupaj z Jurijem Tepešem in Robertom Hrgoto) v svoji prejšnji skakalni karieri osvojil naslov ekipnih svetovnih prvakov na mladin

skem svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih, ki je potekalo leta 2007 prav na skakalnica­h v bližnjih Trbižu in Planici.

»S kolegom sva se s kolesom odpravila v Trbiž in nato peš na Svete Višarje. Sklenila sva, da bova Primoža spodbujala tam, kjer naj ne bi bilo gledalcev. Skrenila sva s poti in odšla v strm gozd. Očitno sva se pojavila tam, kjer je bilo najbolj potrebno. Bila sva presrečna, tako kot vsa Slovenija, da se je vse skupaj tako izšlo. Ko sem videl Primoža za ovinkom z nogo na tleh, sem bil presenečen. Samo predstavlj­am si lahko, kakšen šok je bil to šele za njega. Na srečo se je vse dobro izteklo,« je pozneje povedal Mežnar, ki ga Roglič v tistih napetih trenutkih seveda ni prepoznal. Je bil pa nekdanjemu reprezenta­nčnemu kolegu kajpak zelo hvaležen. »Zagoto

vo ga bom poklical in se mu zahvalil. Nihče ni vedel, da se bo to zgodilo prav tam. Vsak zakaj ima svoj zato, na koncu se je vse dobro končalo,« je ocenil zmagovalec, ki je pred leti na Giru naknadno dobil kazen pribitka sekund zaradi podobnega porivanja enega izmed prijatelje­v. Tokrat na srečo ni bilo tako, saj je Mežnar počakal, da Rogliča najprej začne porivati klubski mehanik. »Malo pred tem smo bili v navezi s Primoževo mamo, ki nam je zabičala, da ga ne smemo porivati,« je še eno naključje razkril Mežnar, ki je od Bureka Olimpija že dobil posebno nagrado za prispevek k zmagi – brezplačni burek vse leto.

Manjka le še Tour

Z novo epsko zmago si je Primož še utrdil mesto enega najbolj priljublje­nih kolesarjev na svetu, ki si ga je prislužil tako s svojimi tekmovalni­mi uspehi kot z zglednim in skromnim vedenjem. »Če sodimo človeka po njegovih besedah in dejanjih, je to res krasen človek. Morate ga imeti radi. Če ga nimate, si morate premisliti. On je pravi superzvezd­nik, pa še tako prijazen fant,« je že ob njegovi zadnji zmagi na Vuelti dejal Eurosporto­v komentator, ki ga je navdušila Primoževa poteza, ko je najprej poiskal poraženega tekmeca in mu spoštljivo čestital za izvrstno borbo. Seveda je ob tem spomnil na podobno potezo na Touru, ko je tudi v vlogi poraženca prisrčno čestital rojaku. Verjetno je prav dramatični Primožev poraz ob siceršnjem zgodovinsk­em uspehu slovenskeg­a kolesarstv­a v Franciji pomenil svojevrstn­o prelomnico, ob kateri je naš kolesar začel hitro pridobivat­i vse večjo priljublje­nost tudi zunaj meja naše države.

Zgodba moža, ki je kmalu po osvojenih mladinskih kolajnah zapustil smučarske skoke zaradi hudega padca na planiški velikanki, nato pa leta 2012 prodal motor, si kupil dirkalno kolo in po eni najbolj neverjetni­h športnih preobrazb v zrelih letih uspel v povsem drugem športu, je sicer edinstvena, a se je sčasoma izpela. Tujim medijem se je sicer vselej prijazni in vljudni, a ne preveč zgovorni slovenski kolesar z vselej korektnimi odgovori, pokerskim obrazom in stalnimi zmagami zdel že nekoliko dolgočasen, po pokazanih čustvih ob razburljiv­em zaključku Toura pa se je marsikaj spremenilo. »Tri tedne smo obtoževali Rogliča, da je tako vznemirlji­v kot hladilnik. Ampak potem je nenadoma postal tako ranljiv, da nam je šlo kar na jok,« so tedaj zapisali v L'Equipe. »Težko je bilo uživati v njegovi robotski dominantno­sti na vzponih tako lepe dirke. A ko je

Edini neosvojeni Rogličev cilj zdaj ostaja dirka po Franciji. Eurosporto­vi komentator­ji so celo predlagali, da bi se moral kljub drugačnim prvotnim načrtom njegovega moštva v nov boj za osvojitev najprestiž­nejše dirke podati že letos, ko je zmagal na vsaki dirki, ki se je je udeležil.

izgubil Tour, je osvojil srca,« so zapisali v Cycling Weeklyju. »Slovenci imajo radi tragične like, ki se na koncu vedno poberejo. Roglič ima za seboj zanimivo zgodbo, on kolesarstv­a ni pripeljal samo v domove in v gostilne, o kolesarstv­u se danes pogovarjaj­o tudi pri frizerju. Je tako zelo priljublje­no, da o tem športu vsi vedo vse. Njegov značaj se ljudem usede v srce, ves čas pa je prisoten tudi element drame, saj nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Zato so ljudje še toliko bolj veseli, ko mu uspe,« o priljublje­nosti zasavskega orla zdaj razmišlja nekdanji kolesar in sedanji komentator Martin Hvastija.

Edini neosvojeni Rogličev cilj zdaj ostaja dirka po Franciji. Eurosporto­vi komentator­ji so celo predlagali, da bi se moral kljub drugačnim prvotnim načrtom njegovega moštva v nov boj za osvojitev najprestiž­nejše dirke podati že letos, ko je zmagal na vsaki dirki, ki se je je udeležil. Lanski zmagovalec Toura in moštveni kolega Jonas Vingegaard letos še ni upravičil vloge favorita, Tadej Pogačar pa še okreva po zlomu zapestja. A Roglič za zdaj umirja prevelike apetite poznavalce­v in navijačev, ki si želijo njegov julijski nastop. »Ali si upate to povedati moji ženi? Tudi doma me pogrešajo. Žrtvoval sem res veliko tednov, da sem prišel na mesto, kjer sem zdaj. Na koncu vsi vemo, da je kolesarstv­o le del našega življenja. Vsekakor želim ljudem dati, kar lahko, če imam možnost, da jim dam upanje, da jim dam zgled, da se borimo skozi vse težave. Ampak po drugi strani imam družino in poskušam biti tudi del tega,« je dejal Roglič, ki je lani postal oče še drugemu sinu. »Mogoče moram pa nehati, da me nihče ne premaga,« se je še pošalil.

 ?? / Foto: AP ?? Med prvimi je Primožu čestitala njegova žena Lora, ki ga glasno bodri na vseh dirkah.
/ Foto: AP Med prvimi je Primožu čestitala njegova žena Lora, ki ga glasno bodri na vseh dirkah.
 ?? / Foto: AP ?? »Navijači ob progi so mi dali takšno energijo, da sem kar letel po klancu,« je priznal naš šampion.
/ Foto: AP »Navijači ob progi so mi dali takšno energijo, da sem kar letel po klancu,« je priznal naš šampion.
 ?? / Foto: Bojan Velikonja ?? Primož Roglič je odločilno etapo osvojil v neverjetne­m vzdušju, ki so ga pričarali slovenski navijači.
/ Foto: Bojan Velikonja Primož Roglič je odločilno etapo osvojil v neverjetne­m vzdušju, ki so ga pričarali slovenski navijači.
 ?? Reuters / Foto: ?? Na zmagovalne­m odru se je našemu asu pridružil tudi njegov sin Lev, ki se na takih dogodkih počuti že povsem domače.
Reuters / Foto: Na zmagovalne­m odru se je našemu asu pridružil tudi njegov sin Lev, ki se na takih dogodkih počuti že povsem domače.
 ?? / Foto: Bojan Velikonja ?? Svete Višarje so bile v soboto povsem slovenske, o čemer so poročali tudi številni tuji mediji.
/ Foto: Bojan Velikonja Svete Višarje so bile v soboto povsem slovenske, o čemer so poročali tudi številni tuji mediji.
 ?? / Foto: Bojan Velikonja ?? Slovenski navijači so se temeljito pripravili za odločilno podporo zasavskemu orlu.
/ Foto: Bojan Velikonja Slovenski navijači so se temeljito pripravili za odločilno podporo zasavskemu orlu.
 ?? Foto: Bojan Velikonja ?? »Brez tveganja ni slave,« so pravilno ugotavljal­i zvesti navijači Primoža Rogliča. /
Foto: Bojan Velikonja »Brez tveganja ni slave,« so pravilno ugotavljal­i zvesti navijači Primoža Rogliča. /
 ?? / Foto: AP ?? Med zadnjo etapo si je Roglič lahko privoščil šampanjec kar med vožnjo.
/ Foto: AP Med zadnjo etapo si je Roglič lahko privoščil šampanjec kar med vožnjo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia