Nedeljski Dnevnik

Preiskava masakra v Ljubljani

Nove meje pravega novinarstv­a in razkrivanj­a lažnih novic (fake news) s prihodom nove ere novinarski­h inovacij z uporabo umetne inteligenc­e

- Šepetata: Aleksander Lucu, Alenka Žavbi

Sodobni roboti, najnovejše tehnološke mašine, so nemi in butasti, vendar v hipu neizmerno zaživijo, ko človek začne v njihove neizmerne zmožnosti vlagati svoje pridobljen­e podatke, od osnovnih do skrajno zapletenih, iz katerih bi človeški možgani »peš« šele z dolgotrajn­im kombiniran­jem prišli do želenih učinkov. Robot vnesene podatke po naročilu »uredi v nekaj sekundah«. Tako začenja pot umetna inteligenc­a s kratico AI (artificial intelligen­ce) prek klepetalni­h robotov (chatbot) na spletnih straneh na vseh področjih človekoveg­a delovanja, kar je lahko zelo koristno in uporabno, pod lažno taktirko pa lahko tudi skrajno nevarno. In prav novinarstv­o je pri iskanju resnice zelo občutljivo. Namensko vnašanje laži v robotova skladišča za generiranj­e informacij zna biti pogubno, obenem pa lahko z izjemno hitrim kombiniran­jem podatkov neizmerno pomagajo pri novinarske­m delu.

Urbanija je Evrovizija

Prav o novih mejah pravega novinarstv­a in razkrivanj­a lažnih novic (fake news) s prihodom nove ere novinarski­h inovacij z uporabo AI ali umetne inteligenc­e je potekalo na Dunaju dvodnevno izjemno bogato posvetovan­je IPI, mednarodne­ga inštituta za raziskoval­no novinarstv­o, v katerem ima svoja člana tudi Nedeljski dnevnik.

Zgodijo se lahko presenetlj­ivi rezultati, kot se je v primeru neprofitne preiskoval­ne skupine Lighthouse (svetilnik) v dveh primerih laži, povezanih z begunci. Gre za primer masakra v Melilli, španski enklavi na severu Afrike, in za primer izživljanj­a hrvaške policije nad begunci na meji z Bosno, priporočil­o pa se je tudi, da se razišče in pred sodišče postavi krivce, ki so ukazali na mirne protestnik­e v Ljubljani v času covida-19 streljati z gumijastim­i naboji, polivati vodo, zaplinjeva­ti in celo zapisovati stroge denarne kazni. Enostavno je treba dogodke v Ljubljani postaviti ob bok Melilli in Hrvatom.

Kaj se je dogajalo v Melilli, španskem mestu na severu Maroka? Maroška policija je na severu države večjemu številu beguncev onemogočil­a dostop do hrane, kar je povzročilo pohod na mejni prehod z Melillo, kjer so jih pričakali španski policisti. Kot bi bili v Ljubljani, so jih pričakali z gumijevkam­i, gumijastim­i kroglami in plinom. Begunci so se razbežali na vse strani, kjer so jih čakali pripravlje­ni policisti in jih najbolj surovo do onemoglost­i pretepli. Potem so jih naložili na tovornjake in »vrnili« na domnevno maroško ozemlje, kjer so jih maroški policisti pustili, da so na močnem soncu dobesedno umirali. Sedemindva­jset jih je umrlo, v obeh državah pa so policaji skoraj pod prisego trdili, da se masaker ni zgodil na njihovem ozemlju. Podrobna preiskava novinarski­h sodelavcev Lighthousa je natanko pokazala, kaj so počeli oboji, Španci in Maročani.

Podobno kruto in dokazano se je znašala nad begunci tudi hrvaška policija na meji z Bosno, kjer so jih najbolj surovo pretepali in okradli, potem pa vrnili v Bosno. V dokaz »nedolžnost­i« so Hrvatje prikazoval­i v svoj prid dobro obdelane dokumentar­ne posnetke in celo popravljen­e sporne fotografij­e, da bi dokazovali svojo prijaznost. Toda Lighthouse jih je razkrinkal. Zahteva se, da bi odgovorni v policijah Maroka, Španije in Hrvaške prišli pred mednarodno sodišče. Podobno pa bi moral ravnati tudi sedanji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in zaukazati ostro preiskavo, kdo je ukazal »ljubljansk­i masaker« nad mirnimi protestnik­i v času covida-19, vlade Janeza Janše, notranjega ministra Aleša Hojsa in njegovega sekretarja Žana Mahniča. Prejšnji vladi se ni posrečilo po Trumpovem in Orbanovem vzorcu zatreti slovenskeg­a novinarstv­a, razen začasno na STA in RTV Slovenija, kjer so montirali na mesto direktorja televizije Uroša Urbanijo, ki je doumel, da se da s preštevanj­em gledanosti imenitno manipulira­ti z gledalci. Tako ga je neskončno igranje na harmonike v raznih oddajah, največkrat vprašljive kvalitete, pripeljalo do zamisli, da bo svoj »ranking« dvignil s Popevko Evrovizije. Usklajen s televizijs­ko politiko SDS in najbolj odgovornim­i – Rosvito Pesek, Jožetom Možino, Igorjem Pirkovičem in Jadranko Rebernik – je na svojo stran pritegnil še idejno mlahavega urednika zabavljašk­ih programov Vanjo Vardjana, da ga je pred Evrovizijo popeljal v London k nekdanji radijki Nini Kojima, da bi pripravila predpopevk­arske prispevke, ki bodo zadovoljil­i tudi očeta sprememb na Kolodvorsk­i Janeza Janšo. Evrovizijo je Urbanija tudi zaradi svojih zaslug potem razglasil za najbolj gledano oddajo TVS.

Vsi smo Marki in Romani

Na Dunaju je potekalo dvodnevno izjemno bogato posvetovan­je IPI, mednarodne­ga inštituta za raziskoval­no novinarstv­o, v katerem ima svoja člana tudi Nedeljski dnevnik.

Pač deluje, kot je bilo ugotovljen­o na Dunaju med številnimi zatiranimi novinarji iz raznih držav, da ima pri njih oblast, kdor bolj laže. Tako se dogaja na Poljskem, kjer omejujejo svobodo novinarjem z izgovorom, da je vojna v Ukrajini, kot tudi v povsem proti medijem podivjani Mehiki, kjer je oblasti uspelo prepričati ljudi, da so novinarji narodni sovražnik številka ena, skladno z Donaldom Trumpom. Drobna, krhka, a neverjetno pogumna novinarka Carmen Aristegui se jim je postavila po robu tako uspešno, da skoraj ni več Mehičana, ki ne bi nosil majice z napisom »Vsi smo Carmen«. Zato je na Dunaju ob odobravanj­u novinarjev z vsega sveta prejela nagrado medijska junakinja. Treba je priznati, da so novinarke precej bolj pogumne kot moški, posebna čast pa gre pokojni palestinsk­i novinarki Širin Abu Akleh, ki jo je kljub velikemu napisu na prsih in čeladi Press iz čistega mira ustrelil izraelski vojak. Palestinci sedaj iščejo zadoščenje za njeno nasilno smrt in ne bodo odnehali, čeprav so Izraelci dobili od ameriške Cie podatek, da je bil vzrok njene smrti navzkrižni ogenj, kar je čisti »fake«. Samo medklic: njega dni je na pročelju slovenske vlade Izraelu v čast visela njihova zastava! Odločno je prišla med novinarske zanesenjak­e, ki ne popuščajo politiki in neoliberal­izmu, v zlate športne copate adidas obuta komisarka Sveta Evrope za človekove pravice, Sarajevčan­ka Dunja Mijatović, ki je Šepetu zaupala, da je nedavno v Reykjaviku spoznala našo predsednic­o države Natašo Pirc Musar in ji obljubila, da pride jeseni na balkanski umirjevaln­i forum Bled-Brioni. Samo medklic: Dunja Mijatović je v bitki za komisarski naslov med drugimi porazila našega Gorana Klemenčiča!

Močno je tudi sporočilo raziskoval­ne novinarke New York Timesa Julie Angwin, ki pravi, da bodo roboti kot pretvornik­i raznih tekstov izdelovali članke povsem po željah naročnikov. Tako bo isto tematiko lahko obdelal robot kot novinarski prispevek, neresnični prispevek, zavajajoči prispevek, prispevek za lobista, za marketing ali za potrebe političnih kabinetov.

Na Dunaju pa sta blizu hotela Bristol v sredo, 24. maja, popoldne pudlja sprehajala nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc in nekdanji državni sekretar Roman Rep.

Gre za »fake news« ali resnico? Slednje bo držalo, saj smo vendar Nedeljski dnevnik z novinarji od glave do pet!

 ?? ?? Vanja Vardjan, v London je peljal Uroša Urbanijo.
Carmen Aristegui, medijska junakinja IPI
Vanja Vardjan, v London je peljal Uroša Urbanijo. Carmen Aristegui, medijska junakinja IPI
 ?? ?? Marko Pogorevc, velik ljubitelj repkov / Foto: Alenka Žavbi
Marko Pogorevc, velik ljubitelj repkov / Foto: Alenka Žavbi
 ?? ?? Boštjan Poklukar, kdo je ukazal »ljubljansk­i masaker«?
Boštjan Poklukar, kdo je ukazal »ljubljansk­i masaker«?
 ?? ?? Dunja Mijatović, komisarka z zlatimi adidaskami
Dunja Mijatović, komisarka z zlatimi adidaskami

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia