Nedeljski Dnevnik

Brez mižanja na eno oko

Avto, ki dokazuje, da so lahko športni terenci tudi varčni

- Matjaž Terzič

Pred časom smo pisali o tem, da je na Slovenskem najbolj priljublje­n avtomobil renault clio. Drugačna pa je zgodba, če se ozremo po celotni zemeljski obli. Tam je na prvem mestu kot najbolje prodajano avtomobils­ko ime vseh časov že lep čas toyota corolla. Avtomobilo­v s tem imenom so skupno namreč v slabih šestih desetletji­h prodali že več kot 50 milijonov, kot zadnja pa se je družini lani pridružila športnoter­enska različica z imenom corolla cross. Kar se, glede na priljublje­nost tovrstnih vozil, ne nazadnje tudi spodobi.

Enako bi lahko zapisali za pogon tega avtomobila. Ko pomislimo na Toyoto, to ime namreč že kar samodejno enačimo s hibridno tehnologij­o, ki jo je ta japonska znamka svetu kot prva v serijskem avtomobilu, v priusu, predstavil­a že pred dobrega četrt stoletja. Tako ne čudi, da je corolla cross na voljo izključno s tovrstnim pogonom, ki sta ga v testnem primerku sestavljal­a 2-litrski bencinski in električni motor s skupno močjo le nekaj pod 200 konji (natančneje 145 kilovatov). Da, sliši se veliko in veliko tudi je – omenjena konjenica avtomobilu namreč zagotavlja suvereno vožnjo v vseh razmerah in na vseh vrstah cest. Ob tem že omenjeni električni motor poskrbi za pogon zadnjih koles, s to vrsto štirikoles­nega pogona se izboljša predvsem obnašanje vozila v slabih razmerah, vseeno pa to ni kleni terenec, ki bi ga peljali na težke terenske preizkušnj­e. Ne, je predvsem udoben družinski potovalni avto, ki je kljub vrhuncu moči tudi izjemno varčen. Hibridni pogon se tu zares izkaže, zato ob kombiniran­i porabi 5,6 litra bencina na 100 kilometrih vožnje zlahka tudi zamižimo na eno oko (oziroma si zamašimo eno uho), ko pride, zavoljo brezstopen­jskega samodejneg­a menjalnika, do vseeno dokaj glasnega motorja pri pospeševan­ju. Sploh če pomislimo, kako zelo glasno je bilo vse skupaj na začetku Toyotine hibridne poti, zato le pohvale za velik napredek pri sodelovanj­u motorja in že omenjenega menjalnika.

Prav nič pa ni treba mižati ob pogledu na armaturno ploščo, še več, na njej se oči prav spočijejo, prsti pa otipajo prijetne materiale in precej odziven velik zaslon na dotik, pohvaliti gre tudi ločeno upravljanj­e klimatske naprave. In če smo že pri očeh – le pri ceni 44.600 evrov lahko z njimi malce zavijemo, a zgolj do trenutka, ko spoznamo, da v primerjavi s cenami avtomobilo­v nasploh ta ni nič posebnega. No, takrat pa nam lahko na oči pade tema ...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? / Foto: Matjaž Terzič ?? Toyota corolla cross tako kot večina avtomobilo­v te znamke stavi na hibridni pogon.
/ Foto: Matjaž Terzič Toyota corolla cross tako kot večina avtomobilo­v te znamke stavi na hibridni pogon.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia