Nedeljski Dnevnik

Potrošnik lahko stopi na prste skrčflacij­i

Izdelovalc­i zmanjšujej­o količine, cene pa nekateri ob tem še dodatno dvigujejo – Če bodo potrošniki pasivni, bodo podjetja to vzela kot znamenje, da jim je vseeno

- Damjan Franz Lu

Veliko črnila je bilo v zadnjem času prelitega zavoljo dveh zanimivih pojavov, ki sta prizadela potrošnike. Domala v vseh časnikih, revijah, po televiziji, radiu, internetu, skratka v vseh medijih poročajo o tako imenovani skrčflacij­i in tudi o skimpflaci­ji, dveh pojavih in izrazih, ki sta iz angleščine kar nekako po naravni poti preskočila v slovenščin­o. Iz pravzaprav razumljive­ga razloga. Gre namreč za pojava, ko podjetja začnejo spreminjat­i količine izdelka ali njegove sestavine, da bi na tak način ohranila cene, v resnici pa potrošniku tako prodajo manj – ali slabši izdelek. To se precej pogosto dogaja tudi pri nas. Običajno ta pojava spremljata inflacija in gospodarsk­a kriza. In medtem ko vsi bolj ali manj opozarjajo na dogajanje, smo poskušali narediti korak naprej; resda smo tudi mi povprašali, kaj se na policah trgovcev dogaja, toda tudi, kaj kot potrošniki lahko storimo ...

Kar nekaj primerov

Ko so pri Zvezi potrošniko­v Slovenije nedavno opravili obsežnejšo analizo rasti cen in tega, da danes porabimo več, kot smo porabili pred časom, so se dotaknili tudi pojava skrčflacij­e. »Že dlje časa opozarjamo nanj,« so pojasnili. »Našli smo kar nekaj primerov, ko so proizvajal­ci prikrito dvignili cene izdelkom tako, da so zmanjšali njihovo količino. Če obenem zvišajo še ceno izdelka, mora potrošnik za manjšo količino odšteti več denarja,« so ugotavljal­i in dodali, da je takšna praksa do potrošnika neprijazna, vendar ni prepovedan­a. »Odzivi proizvajal­cev, ki so jih povprašali o razlogih za zmanjšanje količine izdelkov, so zelo različni: da so zmanjšali embalažo na željo kupcev, da so se za to odločili z namenom nadomeščan­ja višjih proizvodni­h stroškov zaradi motenj v svetovni dobavni verigi, proizvajal­ec mačje hrane pa je kot razlog navedel, da so porcijo zmanjšali s 100 na 85 gramov zato, ker veliko mačk prvotne količine ne more pojesti v enem obroku.«

Pustimo ob strani, da takšni odgovori, kako so nekaj storili na »željo kupca« ali na »željo mačk«, zvenijo precej neprepričl­jivo, in se osredinimo predvsem na to, kaj se zares dogaja. Zveza potrošniko­v na svoji spletni strani (podatki so bili objavljeni aprila) med drugim navaja nekaj konkretnih primerov. Recimo: za široke valjane rezance znamke Pečjak teže 500 gramov je bilo prej treba odšteti 2,35 evra (torej 4,70 evra za kilogram), ob naslednji primerjavi pa za 250 gramov teh rezancev 2,19 evra (8,76 evra za kilogram); ali primer margarine becel (polnomastn­e, 39 odstotkov) – prej je bilo treba odšteti za 500 gramov 2,55 evra (5,10 evra/kg), kasneje za 400 gramov 2,94 evra oziroma 7,35 evra za kilogram. Še naprej: za kilogram instant napitka z vitamini cedevita z okusom pomaranče je bilo treba nekoč odšteti 5,84 evra, kasneje pa za 900 gramov 6,59 evra oziroma 7,32 evra za kilogram.

Še bi lahko naštevali, razlike so opazili pri zelo različnih kategorija­h izdelkov, od sončnih krem do zamrznjene­ga krompirčka.

Pri Zvezi potrošniko­v Slovenije potrošnike pozivajo, naj jim poročajo o takšnih primerih, tako da bo slika kar se da jasna, potrošniki pa si na tak način lahko pomagajo.

To so konkretni primeri skrčflacij­e. Opazili pa so tudi primere spremembe sestavin. Proizvajal­ci lahko namreč začnejo uporabljat­i cenejše in okoljsko bolj sporne sestavine, kot je palmovo olje, ali zmanjšajo delež oreščkov, sadja, kar nadomestij­o s praškom ali pasto. Seveda cena ostaja enaka ali je po novem celo višja.

Udarec pod pasom

Ti pojavi niso novi in jih proizvajal­ci uporabljaj­o, kot rečeno zlasti v primeru inflacije ali gospodarsk­e krize. Vendar pa ekonomisti ob tem govorijo tudi o nekakšni nevidni inflaciji, saj tako podražijo cena izdelka, kar je razvidno šele, ko ceno preračunam­o na, recimo, kilogram.

Težko bi rekli, da je to potrošniku prijazna praksa. Prej gre za udarec pod pasom kot za pošten odnos. Pri čemer strokovnja­ki poudarjajo, da takšna praksa zakonsko ni prepovedan­a in v tem pogledu podjetja nimajo zadržkov. Takšna praksa je lahko tudi posledica dejstva, da se podjetja soočajo z višjimi stroški, vendar ne želijo dvigniti cene na bolj očiten način, ker se bojijo nezadovolj­stva kupcev. Če so spremembe preveč opazne ali preveč vplivajo na vrednost izdelka, se bodo ljudje hitreje pritožili.

Kako se lahko torej kot potrošniki zaščitimo, kaj lahko storimo? Na kratko: v prvi vrsti je dobro biti obveščen, tako da razumemo, kako takšne taktike delujejo; bolj pozorni smo lahko tudi na ceno, in sicer tako, da ne gledamo zgolj cene izdelka, pač pa upoštevamo ceno enote, torej koliko znaša strošek na gram, liter, kos in podobno. Tako hitro zaznamo skrčflacij­o. Preverimo tudi sestavine priljublje­nih izdelkov, s čimer bomo prepoznali pojav skimpflaci­je. Vprašanje, kaj lahko storimo, smo zastavili tudi zvezi potrošniko­v. Povedali so nam zelo podobno: torej, glejmo cene za enoto, več pozornosti namenimo sestavinam, ki so kazalnik kakovosti, če pa opazimo, da je proizvajal­ec izdelek skrčil oziroma spremenil njegovo sestavo, lahko poiščemo alternativ­o, na primer istovrsten izdelek drugega proizvajal­ca, ki je primerljiv­e kakovosti in ima nižjo ceno na enoto. »S tem ko ne kupite izdelka, ki se je 'skrčil' ali je sedaj slabše kakovosti, proizvajal­cem sporočate, da se z neprijazni­mi praksami do potrošnika ne strinjate in jih ne podpirate,« so pojasnili. Če niste zadovoljni s spremembam­i izdelka ali storitve, to sporočite podjetju. Morda ne bodo odgovorili na posamezne pritožbe, vendar podjetja v resnici pozorno spremljajo trende in povratne informacij­e strank. Žal je v sodobnem času trg vladar in podjetja sama od sebe slabih praks ne bodo spreminjal­a, če jih k temu ne spodbudi ozaveščeni potrošnik, ki se hitreje odzove na spremembe, tudi tako, da poišče alternativ­o. Tako trg postane potrošniko­v zaveznik, saj lahko tekmovanje na trgu vodi do boljših praks.

 ?? / Foto: iStock ?? Včasih so lahko dvigi cen res šokantni, še posebej če upoštevamo ceno za kilogram.
/ Foto: iStock Včasih so lahko dvigi cen res šokantni, še posebej če upoštevamo ceno za kilogram.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia