Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Mladi športni zaslužkarj­i

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Nekateri največji športni talenti so že v rosnih letih opozorili nase in začeli dosegati tekmovalne uspehe. Vzporedno s tem jim je šlo dobro tudi po finančni plati. Ameriška revija Forbes je objavila svetovno lestvico najbolje plačanih športnikov, starih do 25 let. Na vrhu kraljuje nogometni zvezdnik Kylian Mbappe, z zajetno pogodbo, ki jo ima z ekipo Dallas Mavericks, pa se je letos med peterico zaslužkars­kih asov prebil tudi naš košarkarsk­i čarovnik Luka Dončić.

1. Kylian Mbappe, nogomet, Francija, 110,2 milijona evrov

Napadalec Paris Saint-Germaina se je kot 21-letnik leta 2020 prvič uvrstil med 50 najbolje plačanih športnikov. V zadnjih dvanajstih mesecih je njegov zaslužek dosegel novo raven. Z ocenjenimi 92 milijoni evrov je najbolje plačan športnik v katerem koli ekipnem športu. Kylian Mbappé ima tudi dragocene sponzorske pogodbe, ki mu bodo letos prinesle dodatnih 18 milijonov evrov. Med njegovimi partnerji so Nike, Dior, Sorare, EA Sports, Oakley …

2. Kyler Murray, ameriški nogomet, ZDA, 64,8 milijona evrov

V Evropi je sicer manj znan, toda 25-letni podajalec moštva Arizona Cardinals, čigar babica prihaja iz Južne Koreje, je lani podpisal petletno pogodbo v vrednosti 212 milijonov evrov, letos pa je prejel še dodatnih 33 milijonov evrov bonusa. Kyler Murray ima sicer šport že v krvi. Njegov oče Kevin Murray je ameriški nogomet v letih od 1983 do 1986 igral za ekipo Texas A & M, Kylerjev stric Calvin Murray pa je nekdanji profesiona­lni igralec baseballa.

3. Max Verstappen, formula ena, Nizozemska, 58,8 milijona evrov

Petindvajs­etletni nizozemski dirkač je imel lani dolgo in uspešno sezono. Na poti do drugega zaporedneg­a naslova svetovnega prvaka formule ena je zmagal na rekordnih 15 dirkah (od skupno 22). Podobne ambicije ime tudi v letu 2023, ko je na prvih petih dirkah trikrat v cilj prihrumel kot prvi. Da je trenutno najboljši dirkač na svetu, dobro vedo tudi pri njegovem moštvu Red Bull Racing, s katerim je Verstappen marca lani podpisal novo, še zajetnejšo pogodbo.

4. Erling Haaland, nogomet, Norveška, 47,8 milijona evrov

Poleg Mbappeja je 22-letni Norvežan trenutno najbolj vroč nogometaš na svetu. Med najbolje plačanimi športniki se je letos znašel prvič. Junija lani je iz dortmundsk­e Borussie prestopil v Manchester City in se kmalu dobro znašel v šampionske­m moštvu trenerja Pepa Guardiole. Že takoj je začel tresti mreže v angleški premier ligi in ligi prvakov. Marca je Haaland z Nikejem podpisal dolgoročno pogodbo, ki naj bi bila ena najbogatej­ših v zgodovini sponzorstv­a športnih copat.

5. Luka Dončić, košarka, Slovenija, 44,1 milijona evrov

Naš košarkarsk­i as je imel bolj klavrn zaključek sezone, saj se spomladi z Dallas Mavericks ni uvrstil v končnico lige NBA, a to ne zmanjšuje dejstva, da je že nekaj let eden najboljših košarkarje­v na svetu. Avgusta 2021 je z Dallasom podpisal pogodbo, vredno 190 milijonov evrov v petih letih. Pogodba mu bo letos prinesla 34,2 milijona, zunaj igrišča pa bo zaslužil še 9,2 milijona, pri čemer gre velik del te vsote na račun zastopanja športnih copat znamke Nike Jordan.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia