Nedeljski Dnevnik

O oporočnem dedovanju

- Boštjan Turk

Prosim za nasvet glede oporočne naklonitve mladoletni osebi. Njegovi starši imajo namreč finančne težave, in sicer davčni dolg, zato me zanima, ali je lahko oporočni dedič tudi mladoletna oseba?

Bralec

Zahvaljuje­m se za vaše vprašanje. Mladoletna oseba je prav tako lahko oporočni dedič. Zakon pa jasno določa, da mora sodišče skrbeti za to, da pridejo do svojih pravic osebe, ki zaradi mladoletno­sti niso sposobne, da bi skrbele za svoje zadeve. Mladoletne osebe sicer v postopkih pred sodišči zastopajo zakoniti zastopniki. To so običajno njihovi starši oziroma drugi zakoniti zastopniki.

V primerih, ko pride do oporočnega dedovanja, mladoletne osebe običajno zastopa skrbnik za poseben primer, ki ga mladoletni­ku postavi center za socialno delo. Naloga takega skrbnika je, da v celoti poskrbi za njegove interese, torej za to, da dejansko pride do premoženja, ki mu je namenjeno z oporoko, in da se morda do tega premoženja ne bi dokopali nepoklican­i – denimo mladoletni­kovi zadolženi starši.

Mladoletna oseba je torej lahko oporočni dedič, je pa sodišče tisto, ki mora v postopku dedovanja prepoznati njegove interese in poskrbeti za to, da je takemu dediču postavljen skrbnik za poseben primer, ki bo konkretno zastopal njegove interese. je Pogačarju uspelo za urednika potisniti Tevža Tavčarja, ki je prej vodil Pogačarjev­o gradbeno podjetje Gradišče iz Cerknice.«

Resnica: časopis Kmečki glas ne promovira kmetijskih veljakov, temveč poroča o dogajanju v kmetijstvu in kmetijski politiki, vedno s kritično distanco do vseh vpletenih. Tevž Tavčar ni urednik ČZD Kmečki glas, temveč že več kot tri leta opravlja funkcijo direktorja. Za direktorja je bil imenovan na povabilo lastnika Zadružne zveze Slovenije in ga sem ni potisnil Igor Pogačar.

ČZD Kmečki glas, d. o. o.,

direktor Tevž Tavčar

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia