Nedeljski Dnevnik

Je zdaj končno znano, kdo je Zodiak?

Skupina amaterskih detektivov že leta vztraja, da je zloglasni serijski morilec, ki je pred 55 leti povzročal paniko okoli San Francisca, pokojni veteran ameriških zračnih sil – V FBI navedbe niso potrdili

- Tamara Krivec

Ni povsem jasno, ali bo sploh kdaj zares znano, kdo je bil Zodiak. Moški morda še živi, a tudi če je že umrl, si je večno slavo zagotovil tudi v knjigah, glasbi, serijah in filmih. Med drugimi ga je lovil Clint Eastwood v filmu Umazani Harry leta 1971. Detektiv Harry Callahan je namreč lovil psihopata Scorpia, lik, ki naj bi ohlapno temeljil prav na Zodiaku.

Obdobje med letoma 1970 in 2000 je v ZDA predstavlj­alo »zlato dobo« za serijske morilce. Richard Ramirez, John Wayne Gacy, Jeffrey Dahmer, Ted Bundy so pri ljudeh vzbujali gnus, strah, grozo, po drugi strani pa so ti isti ljudje hlepeli po najmanjših podrobnost­ih svojih krvavih pohodov. Zgodb ni bilo nikoli dovolj. Serijski morilci so bili takrat nekakšni antizvezdn­iki, pop ikone, katerih zgodbe so bile sčasoma predstavlj­ene tudi prek filmov. Pomislite le na uspešnico Ko jagenjčki obmolknejo iz leta 1991, v kateri smo spoznali serijskega morilca Hannibala Lecterja, za vlogo katerega je Antony Hopkins prejel oskarja. Kljub okrutnosti in brezvestno­sti lik povsem prevzame gledalca, ta začne na neki točki celo »navijati« zanj. Z leti je nastalo vse več serij o morilcih, v Dexterju je denimo predstavlj­en kot dober in pravičnišk­i, s katerim bi se večina gledalcev lahko celo spoprijate­ljila. Zakaj so bili serijski morilci ravno v tistem obdobju tako popularni in kako to, da jih je bilo toliko? Strokovnja­ki pravijo, da jim je šla na roko urbanizaci­ja, saj so imeli zločinci na kupu veliko potencialn­ih žrtev, po dejanjih pa so se zlasti v večjih mestih lahko kaj hitro izgubili v množici anonimneže­v. Zakaj pa jih je bilo sčasoma vse manj? Mike Aamodt, profesor na univerzi Radford v Virginiji, pravi, da za to obstaja več vzrokov: spremembe na področju pravosodja, zaradi katerih so kriminalce redkeje predčasno izpustili na prostost, razvoj forenzike in s tem analize DNK, strožja zakonodaja, po kateri je v zaporu pristalo več zločincev … A če so nekateri izmed najhujših, že prej omenjeni Ramirez, Gacy, Dahmer, zaradi svojih krvavih podvigov »uživali« pod žarometi temačne slave, so drugi delovali iz ozadja. Denimo zloglasni Zodiak, ki je konec 60. let prejšnjega stoletja sejal grozo in strah med prebivalci sanfranciš­kega zaliva. Več kot pol stoletja zatem namreč še vedno vsaj uradno ni znano, kdo se je skrival za tem vzdevkom.

Navedbe potrdil neimenovan­i vir iz FBI

To sicer ne pomeni, da Zodiak ni eden najbolj znanih serijskih morilcev v zgodovini črne kronike, k čemur je najverjetn­eje pripomogla prav ta skrivnostn­ost okoli njegove identitete. V skoraj 55 letih lova nanj je policija obravnaval­a več kot 2500 osumljence­v, zadnja leta jih lahko s pomočjo novodobne tehnologij­e iz te skupine izločajo hitreje. Na eni od znamk s pisma, ki jih je zloglasni zločinec pošiljal medijem, so namreč dobili njegov DNK. Prav mogoče je, da je morilec še danes živ. S tem se sicer ne strinja skupina kakšnih 40 neprofesio­nalnih navdušence­v razreševan­ja krvavih skrivnosti z novinarjem Thomasom Colbertom na čelu. Prepričani so, in to že nekaj let, da je z noži in pištolami naključne neznance na območju sanfranciš­kega zaliva pobijal zdaj že pokojni veteran ameriških zračnih sil, po upokojitvi pa pleskar Gary Francis Pope. Colbert pravi, da je s pomočjo neimenovan­ega vira za to tezo končno dobil še potrditev FBI. Pope naj bi tako bil edini »uradni« osumljenec ameriškega zveznega preiskoval­nega urada, z umori pa naj bi ga povezali z analizo DNK. Kriminalis­ti brez značke so zgroženi, da agenti niso že prej prišli do te ugotovitve, saj naj bi imeli dokaze že vse od leta 2016, ko je bil osumljenec še živ. Med dokazi, ki jih je novinar že pred leti posredoval FBI, so tudi pištole in naboji, ki jih je Pope še pred smrtjo razdelil svojim najljubšim sosedom in prijatelje­m, ki naj bi skrbno pazili nanje. »Poslal sem jih v analizo v več različnih laboratori­jev. Moj vir iz FBI pravi, da se naboji ujemajo,« navaja Colbert. Pope naj bi najmanj trem ljudem tudi priznal, da je prav on zloglasni serijski morilec. Skupina sedaj zahteva preiskavo vodenja primerov tako na lokalni kot na zvezni ravni. »Vsi smo se izneverili družinam žrtev, zlasti tistim sorodnikom, ki so danes še živi,« je bil oster Colbert in nakazal, da je šlo celo za nesmiselno prikrivanj­e pomembnih informacij. Vztraja, da so v FBI že dolgo imeli obremenjuj­oče dokaze zoper Popa, a niso ukrepali. Iz urada so

se odzvali, da primer še ni zaključen, kar pomeni, da morilca še niso ujeli.

Umoril pet ali 37 ljudi?

Zodiaka lovijo že vse od prvega umora leta 1968, v letu dni so sledili še najmanj štirje, vsi na območju sanfranciš­kega zaliva. Žrtev je bilo zagotovo še mnogo več, v pismih policiji se je sam bahal, da je umoril kar 37 ljudi, dejanska številka pa naj bi se gibala med 20 in 30 žrtvami. Njegova tarča so bili mladi pari, dva moška sta njegov napad preživela. Kakšen motiv je imel neznani morilec, policija nikoli ni ugotovila, saj naj bi žrtve izbiral po naključju, zato med njimi ni bilo povezav. Oborožen z noži in pištolami jih je najprej zalezoval, enega od napadov naj bi izvedel oblečen v rablja. Žrtve, šlo je tako za moške kot ženske, so bile stare med 16 in 29 let. »Slavo« si je v veliki meri pridobil ravno zaradi tega, ker ga nikoli niso dobili, pa tudi zaradi uživanja v igri mačke z

mišjo oziroma v tem primeru s policijo. Prva svoja pisma je medijem poslal leta 1969, bila so polna zbadljivk in posmeha, ker ga nesposobne­žem ni uspelo uloviti. Prilagal je kriptogram­e, vsaj eden od njih pa naj bi razkril njegovo identiteto. Besedilu je nekoč priložil še košček krvavega oblačila svoje domnevno zadnje žrtve. S pismi je zastraševa­l ljudi in provociral policijo. »Uživam v ubijanju, ker je tako zelo zabavno. Človek je najnevarne­jša žival od vseh,« pravi prva koda, ki sta jo v preteklost­i odklenila neki učitelj in njegova žena iz San Francisca. Pozornost mu je izjemno godila, časopisom pa je večkrat zagrozil, da bo moril naprej, če njegovih pisem ne bodo objavljali. Zadnjega od njih je medijem poslal leta 1974. Leta 2020 je trem strokovnja­kom, računalnič­arju, programerj­u in matematiku, uspelo dešifrirat­i še eno od njegovih skrivnostn­ih sporočil. »Upam, da se zelo zabavate, ko me skušate ujeti. Ni me strah plinske celice, saj bom tako še prej prispel v raj. Imam dovolj sužnjev, ki se mi klanjajo, medtem ko vsi drugi nimajo ničesar in jih je zato strah smrti. Ne bojim se, ker vem, da bo moje novo življenje v paradižu smrti lažje.« Z razvozlani­m sporočilom si pri iskanju identitete zloglasneg­a morilca sicer niso mogli pomagati, so pa postali junaki med neprofesio­nalnimi detektivi.

Lovil ga je tudi Umazani Harry

Fasciniran­ost nad Zodiakom je vidna tudi v (ameriški) pop kulturi. O njem so pesmi pisali težkometal­ci in punkrocker­ji z vsega sveta, legendarna skupina Guns N' Roses pa je na ovitku albuma The Spaghetti Incident? iz leta 1993 objavila kodo, šifro z morilčevim simbolom. Skrivala naj bi sporočilo »fuck'em all« ali po naše (in malo lepše povedano) »solit naj se gredo«. O njem je bilo napisanih ogromno knjig, tako leposlovni­h romanov kot stvarne literature, najnovejšo od več videoiger so v javnost dali leta 2020. Ta temelji na zgodbi Bryana Hartnella, ki je preživel Zodiakov napad. Morilec ga je kar osemkrat zabodel. Lik Zodiaka se pojavi v mnogih filmih, v lanski različici Batmana so na njegovi osnovi ustvarili Ugankarja, morda manj znano pa je, da so imeli scenaristi Umazanega Harryja s Clintom Eastwoodom v vlogi detektiva ob stvaritvi glavnega zlikovca Scorpia v glavi prav Zodiaka. O njem se je veliko govorilo tudi v različnih televizijs­kih serijah in dokumentar­nih filmih. Za konec pa še to: Zodiak se je nepričakov­ano vmešal v ameriško predsedniš­ko kampanjo leta 2016. Več političnih nasprotnik­ov je namreč pograbilo povsem neverjetno navedbo, ki se je znašla na spletu, da je teksaški senator Ted Cruz pravzaprav ta zloglasni morilec. A čeravno so že tisti, ki so tako nesmiselno laž z veseljem širili po neskončnos­ti digitalneg­a sveta, celo priznali, da ji še sami ne verjamejo, je raziskava na Floridi pokazala, da je desetina anketirani­h dejansko verjela, da je Cruz morilec, skoraj tretjini pa se je zdelo, da bi navedbe lahko bile resnične. To seveda nikakor ni moglo biti res, saj se je Cruz rodil šele leta 1970, istega leta torej, ko je Zodiak še zadnjič ubijal. Vsaj po uradnih navedbah.

 ?? / Foto: Wikipedia ?? Kljub temu da ga niso nikoli ujeli, si je Zodiac zagotovil svetovno slavo. V filmu Umazani Harry ga je lovil Clint Eastwood.
/ Foto: Wikipedia Kljub temu da ga niso nikoli ujeli, si je Zodiac zagotovil svetovno slavo. V filmu Umazani Harry ga je lovil Clint Eastwood.
 ?? Foto: SFC/Wikipedia ?? Policijska skica osumljenca Zodiaka iz leta 1969
Foto: SFC/Wikipedia Policijska skica osumljenca Zodiaka iz leta 1969

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia