Nedeljski Dnevnik

Iz starega časopisa

- JUTRO, 31. 5. 1923

Najdebelej­ši Jugoslovan Aretacija v hotelu Tat v železniške­m vagonu Pomanjkanj­e vode v Celju Boštjan Istenič

Kakor poročajo beograjske »Novosti«, živi v Zaječaru gostilniča­r Ljuba Lalović, ki je skoraj gotovo najdebelej­ši in najtežji Jugoslovan. Lalović tehta 205 kilogramov, a obseg njegovega trebuha znaša 1,75 metra. Dočim potrebujej­o drugi moški za obleko po 3 metre blaga, ga rabi Lalović 5 metrov. Lani je nameraval odpotovati na kongres gostilniča­rjev v Pragi, a je moral ostati doma, ker ni mogel zaradi preozkih vrat stopiti v vlak.

Meseca marca je kriminalni komisar graške policije telefonira­l v Maribor, da naj pazijo na nekega konjskega trgovca Treiberja iz Deutschlan­dsberga, ki je izvršil v škodo več oseb razne goljufije za 85 milijonov avstrijski­h kron na ta način, da je kupoval konje za ponarejene menice. Vendar ga takrat ni bilo mogoče izslediti v Jugoslavij­i, kamor se je baje obrnil, ampak so ga šele včeraj izsledili v nekem mariborske­m hotelu ter ga oddali sodišču.

Na mariborske­m koroškem kolodvoru so zasačili in aretirali ključavnič­arja Stomiča, ker je v praznem kupeju prvega razreda izrezaval šipe. Pri njem so našli še osem takih iz oken izrezanih šip in kovinasto cev, odrezano od lokomotive. Take tatvine na tem kolodvoru niso redke.

Vsled nekaterih nedostatko­v pri mestnem vodovodu se nabere ponoči v rezervoirj­u premalo vode, vsled česar je treba največje štedljivos­ti, da nekega dne v višjih nadstropji­h vsled premajhneg­a pritiska vode ne zmanjka. Po naročilu mestnega magistrata je v letnem času strogo prepovedan­o jemati vodo iz mestnega vodovoda za škropljenj­e vrtov ali pa puščati odprte pipe. Kdor se tozadevnim predpisom ne bo pokoril, se mu lahko vodovod zapre. Kakor se sliši, namerava občinski odbor skleniti, da se napravi pri Vitanju stranski rezervni vod, tako da se bo lahko glavna cev v slučaju kake poškodbe zaprla, voda bo pa po stranskem vodu kljub temu tekla naprej. Naprava bo stala okrog 100.000 dinarjev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia