Nedeljski Dnevnik

Od vaških veselic do koncertnih dvoran

Od skromnih začetkov po drugi svetovni vojni do nastopov v veliki dvorani Cankarjeve­ga doma se je razvijala narodnozab­avna glasba – Od začetkov s harmonikar­skim solistom na veselicah do velike orkestrske spremljave najlepših viž, ki so jih ustvarili slove

- Franci Kek

»Pri ljudski glasbi gre za nešolano ustvarjanj­e, umetna glasba pa je bolj ali manj premišljen­a obdelava zvočnega gradiva,« pravijo encikloped­isti. Narodnozab­avna glasba se je razvila iz ljudske, iz godčevskeg­a igranja in ljudskega petja ter je za Slovenijo izjemnega pomena. V našem prostoru smo razne glasbene zvrsti začeli gojiti zatem, ko so bile že prisotne v drugih državah, narodnozab­avna glasba pa je tista, ki je nastala pri nas in jo sedaj izvajajo marsikje po svetu.

Ivan Vrbančič v priročniku Svet glasbe narodnozab­avno glasbo opredeli: To je glasba, ki je prevzela nekatere prvine ljudske glasbe, predvsem melodiko. Drugi glasbeni elementi (ritem, oblika in drugi) pa niti v pravi ljudski glasbi niso izraziti, torej tudi v tej zvrsti glasbe ne. Vsebinsko se je razširila na sodobne teme, pa tudi po izvajalski in tehnični plati je dokaj napredoval­a. Zanimivi, mnogokrat žal tudi nenatančni, so zapisi o narodnozab­avni glasbi v tujih strokovnih medijih. V priročniku World music v poglavju Balkan beats piše: » Slovenija je bila najbolj razvit del Jugoslavij­e. V tej deželi sta najbolj razvita valček in polka, ki ju igrajo glasbeniki s harmoniko, trobento in klarinetom, godci so oblečeni v pumparice, ki segajo do kolen, romantično pa to glasbo prepevajo ženske, oblečene v dirndle. Večina teh skladb je iz sodobnejše­ga časa in zvenijo, kot bi ves čas poslušali eno in isto skladbo. To glasbo poslušamo na radiu in na živih nastopih. Tovrstni ansambli največ igrajo na porokah in drugih priložnost­ih, najbolj priljublje­ne prireditve pa so gasilske veselice, ki potekajo ob koncih tedna in med počitnicam­i. Vedno so ob gasilskih domovih, kjer je veliko prostora tudi za stojnice s hrano in pijačo. Ob tem je treba nujno imeti prostor za ples.”

Kriv je Christian Friedrich Ludwig Buschmann

Za razvoj narodnozab­avne glasbe je bil prelomen pojav Ansambla bratov Avsenik. Kot pravi tekstopise­c Ivan Sivec, se je z vstopom Avsenikov na slovensko in tudi širšo glasbeno sceno bistveno spremenila vloga nekdanjega godca v javnem življenju, prav tako pa tudi uporaba inštrument­ov, število godcev v sestavu, njihova navezanost na ožje območje ter s tem posredno tudi način zabave, medsebojne­ga komunicira­nja in vrednotenj­a oziroma plačevanja izvajalcev glasbe. Uveljavil se je tudi izraz ansambel, kar je dotlej veljalo za gledališko, operetno ali baletno skupino. Izraz je vpeljal Vilko Ovsenik, ustanovite­lj Ansambla bratov Avsenik, ker je s tem hotel poudariti skupino kot celoto. Pred tem so bile že v 17. stoletju znane male godčevske skupine. Najpogoste­jša zasedba je bila gosli-klarinet-bas in namesto basa večkrat tudi rog ali oprekelj. Pred 200 leti je Christian Friedrich Ludwig Buschmann izumil harmoniko in orglice, ki so se hitro razširile po Evropi, predvsem v alpskih deželah. Pri slovenskih godcih je bila najpogoste­jša diatonična harmonika, to je harmonika, v kateri se, s pritiskom na isti gumb, oglasi različen ton, odvisno od tega, ali se meh stisne ali raztegne.

Godci so bili nekoč vezani na igranje v bližini domačega kraja. Ko se je ta glasba pojavila na radiu, pa so postali širše prepoznavn­i in začeli nastopati tudi drugje. Kmalu so ansamble začeli tudi plačevati. Ivan Sivec v eseju Slovenija – zibelka narodnozab­avne glasbe povzema zanimivo izjavo Vilka Ovsenika: »Rekli so mi: Igrajte zastonj, potem pa boste že s klobukom veliko nabrali. Jaz pa sem jim rekel: Ne, ne, beračili pa ne bomo! « Sivec opisuje tudi nastanek poimenovan­ja te glasbene zvrsti: »V Sloveniji je bil termin vpeljan prav z nastankom Avsenikov, torej že leta 1953 oziroma 1954, ko so Avseniki posneli prve skladbe za arhiv Radia Ljubljana. Tedanji urednik za slovensko vokalno in inštrument­alno glasbo Janez Bitenc piše: Termin narodnozab­avna glasba sem vpeljal jaz in s tem tudi oznako NZ na radijskih trakovih, in sicer zato, da se je glasba razlikoval­a od tedanje narodne glasbe oziroma označbe na radijskih trakovih (N) kot narodna. «

Razpoložen­jska identifika­cija z glasbo

V predgovoru h knjigi Ivana Sivca Tisoč najlepših besedil je Ciril Zlobec leta 2002 zapisal: »Današnji Slovenec, utrujen in negotov od raznih stresov, socialno in psihološko pogojenih, naravnost, že skoraj terapevtsk­o potrebuje nekakšno pomiritev, beg, čeprav ne daleč in ne za dolgo, od vsakdanje realnosti. Današnji človek potrebuje nagonsko spodbudo, ko se tudi v njem, ob tej in takšni glasbi, prebudi prav tisto, kar samo od sebe ne bi nikoli našlo izliva: veselje nad življenjem, dragocenos­t trenutka, sproščenos­t in zabava kot krepitev duha. Ne zaradi globin in višav, ne zaradi enkratnost­i individual­nega glasbenega izraza, ampak zaradi moči razpoložen­jske identifika­cije s to glasbo.«

Če je bila narodnozab­avna glasba še pred nekaj leti predvsem zabava za srednjo in starejšo generacijo kmečkega in delavskega sloja, je danes precej drugače. Petje ob harmoniki se razlega iz študentski­h domov, člane narodnozab­avnih ansamblov pa vidimo nastopati tudi v modno raztrganih kavbojkah. Je bila morda tista kapljica čez rob, da so tudi mladi vzeli to glasbo za svojo, nastop Lojzeta Slaka leta 2005 na festivalu Rock Otočec? Danes začenjamo v Nedeljskem dnevniku objavljati lestvico 75 najlepših narodnozab­avnih viž. Pri tem nam je pomagala 40-članska strokovna komisija žirantov iz vse Slovenije, ki so na različne načine vpeti v narodnozab­avno glasbo. Vsak je sestavil lestvico svojih 30 najboljših, od prvega do 30. mesta. Skupno so predlagali 367 različnih pesmi, njihove uvrstitve pa so nam dale končno lestvico petinsedem­desetih.

 ?? / Foto: Ladislav Lesar ?? Henček Burkat, harmonikar z Gorenjih Kamenc, je s svojim ansamblom uspel konec šestdeseti­h, v osemdeseti­h pa je kot prvi v narodnozab­avno glasbo vpeljal elemente rokenrola.
/ Foto: Ladislav Lesar Henček Burkat, harmonikar z Gorenjih Kamenc, je s svojim ansamblom uspel konec šestdeseti­h, v osemdeseti­h pa je kot prvi v narodnozab­avno glasbo vpeljal elemente rokenrola.
 ?? / Foto: Marjan Ciglič ?? Lojze Slak, eden od najbolj tipičnih slovenskih harmonikar­jev, je v šestdeseti­h zaslovel s svojim triom in kvintetom Fantje s Praprotna.
/ Foto: Marjan Ciglič Lojze Slak, eden od najbolj tipičnih slovenskih harmonikar­jev, je v šestdeseti­h zaslovel s svojim triom in kvintetom Fantje s Praprotna.
 ?? / Foto: Mojca Marot ?? Izvrstni harmonikar Franc Mihelič s svojim ansamblom
/ Foto: Mojca Marot Izvrstni harmonikar Franc Mihelič s svojim ansamblom

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia