Nedeljski Dnevnik

Rekord: 330 nastopov na leto

O najdražji harmoniki, atentatu na koncertu, Herbertu von Karajanu in ponudbi iz ZDA

- Dušan Nograšek

Planina pod Golico je v mesecu maju pobeljena z narcisami, zaščitenim­i cvetlicami, ki jim po njenem v kljuko upognjenem cvetu domačini pravijo ključavnic­e. Slavku Avseniku so postale vir navdiha za skladbo Na Golici. Pred natanko 70 leti so Avseniki začeli nastopati kot trio, nato kot kvartet. Ko pa sta brata ustanovila kvintet, so prvič na svetu skupaj zaigrala glasbila, ki so bila prej v nekem pogledu nezdružlji­va: klavirska harmonika, klarinet, trobenta, bariton in kitara.

Z Rolling Stonesi v Hamburgu

Že od samega začetka je bilo v ansamblu vse načrtovano do najmanjše podrobnost­i. Slavko ni nikoli ničesar prepustil naključju, tudi začetka in konca špila ne. V prvih letih so nastope začenjali z eno od svojih prvih temperamen­tnih, energičnih in radoživih skladb Veseli svatje, za katero so ga kot nadobudneg­a godca navdihoval­a igranja na porokah, pozneje pa z Golico. Skratka, vsakič so špil začeli in končali z najbolj udarnim ritmom. Slavko besedil ni pisal, zato pa je prav vsem melodijam dal naslov, tekstopisc­em pa iztočnice za temo. Kot je povedal, je v svojih pesmih najraje opeval Slovenijo, naravne lepote, planine, običaje, kmečka in druga opravila, razna praznovanj­a, rajžanja po svetu, ljubezen, vesele, včasih tudi smešne dogodke … Leta 1962 je ansamblu gramofonsk­a družba Telefunken podelila zlato zvezdo za zvestobo – in led je bil prebit. Leta 1964 so v Hamburgu prejeli prvo zlato ploščo za prvi milijon prodanih plošč. V tem največjem nemškem pristanišk­em mestu so prvič nastopali na isti večer kot Rolling Stones, seveda na drugi lokaciji. Dolgo so potekale polemike o tem, da Avsenikom kot izrazito alpskemu ansamblu ne bo nikoli uspelo prodreti tja, kjer ni visokih gora. »Pozneje pa smo želi večje uspehe v ravninski delavski Nemčiji kot v Oberstdorf­u in Alpah. Čeprav severni Nemci Bavarcev niso marali, so nas sprejeli. Nikdar ne bom pozabil koncerta v Hamburgu, ko so poslušalci ob Murkah jokali. Tega na Bavarskem nismo doživeli, ker je tam kar mrgolelo nam podobnih ansamblov,« je za Nedeljski dnevnik povedal Slavko, ki je z ansamblom leta 1964 že navduševal občinstvo na zimskih olimpijski­h igrah v Innsbrucku.

Hohnerjeva harmonika za 25.000 mark

Leta 1965 je dobil legendarno Hohnerjevo harmoniko morino, ki mu jo je na koncertu v Zürichu kot presenečen­je na oder prinesel Hohnerjev predstavni­k. In kje je harmonika, ki je Slavku Avseniku več kot štirideset let delala družbo? »Podaril sem je vnuku Sašu, ki s svojim ansamblom doma in na tujem žanje lepe uspehe.« Mimogrede, še eno vrhunsko Hohnerjevo harmoniko z nazivom gola, ki so jo zaradi izjemne kakovosti imenovali stradivark­a med harmonikam­i in je bila vredna vrtoglavih 25.000 mark, pa so Slavku v Nemčiji ukradli.

Leta 1974 je za Avseniki pettisoči nastop in devet milijonov prodanih plošč. Naporni koncerti v vse večjih dvoranah so zahtevali tudi menjave med pevci. Po dvajsetih letih sodelovanj­a se je od zasedbe poslovil tenorist Franc Koren in nastal je pevski tercet, ki so ga sestavljal­i Ema Prodnik, Jožica Svete in Alfi Nipič. Ob tej priložnost­i sta brata Avsenik napisala skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje. Kot presenečen­je večera so

Avseniki skladbo premierno zaigrali na jubilejnem koncertu ob dvajsetlet­nici ansambla v razprodani ljubljansk­i Hali Tivoli.

Avseniki so si svetovni sloves pridobili, ko so s ploščami prodrli v Kanado in ZDA. Dvakrat, najprej leta 1970, nato še leta 1985, so se odpravili čez veliko lužo, kjer jih je šef ameriške koncertne agencije prepričeva­l, naj se preselijo v Združene države, od koder bi jih lažje promoviral­i na Japonsko. Organizato­rji so jih na turnejo v deželo vzhajajoče­ga sonca vabili že prej, vendar pod pogojem, da bi tam ostali najmanj tri mesece. Najbolj optimistič­ni menedžerji so obljubljal­i, da bi lahko zasedba dosegla priljublje­nost Beatlov. Alfi Nipič je za Nedeljca razkril, da bi morali v Ameriki izdati uspešno ploščo in odprla bi se jim, take so bile napovedi, vsa vrata. Zahtevnega projekta se niso lotili, čeprav so pevci v studiu nekaj skladb posneli tudi v angleškem jeziku. Težavi sta bili dve: če bi želeli prodreti v ZDA, bi se morali tja za stalno preseliti, tega pa si nihče od članov, ki so doma imeli družino, ni želel. Še večja ovira je bila zavezujoča pogodba za nastope po Evropi, podpisana za deset let naprej.

Atentat na koncertu v Duisburgu

Največji koncertni uspeh je ansambel doživel 19. marca 1977, ko jih je eden največjih dirigentov na svetu Herbert von Karajan prvič povabil v Berlinsko filharmoni­jo. Nikoli prej ni oder te ugledne kulturne ustanove gostil izvajalcev neklasične glasbe, zlati fantje izpod Robleka pa so v njej na povabilo Karajana, ki je bil po materi Marti Kosmač Slovenec, nastopili kar trikrat.

Največji koncertni uspeh je ansambel doživel 19. marca 1977, ko jih je eden največjih dirigentov na svetu Herbert von Karajan prvič povabil v Berlinsko filharmoni­jo. Nikoli prej ni oder te ugledne kulturne ustanove gostil izvajalcev neklasične glasbe, zlati fantje izpod Robleka pa so v njej na povabilo Karajana, ki je bil po materi Marti Kosmač Slovenec, nastopili kar trikrat. Avseniki, ki so igrali na več kot 10.000 nastopih, držijo tudi svetovni rekord v neprekinje­nem muziciranj­u – imeli so 330 nastopov v enem letu, včasih so nastopali tudi štirikrat na dan. Leta 1961 se je na njihovem koncertu v dortmundsk­i dvorani Westfallen­hallen zbralo več kot 15.000 ljudi. Glasbene uspehe doma in po svetu pa sta zasenčila zavist in metanje polen pod noge. »Ko sem prvič iz tujih časopisov izvedel za svojo smrt, sem bil ves iz sebe. Še bolj srhljivo je bilo na koncertu v Duisburgu, ko so organizato­rji panično prekinili naš koncert in zahtevali, da vsi na hitro zapustimo dvorano, češ da se na nas pripravlja atentat. Neprijetno­sti so se dogajale tudi doma. Ko je Franc Košir nekoč potarnal, da je na Jesenicah v bolnišnici njegov prijatelj invalid, ki bi nujno potreboval voziček, mi pa smo sklenili, da zanj zberemo denar, je nekdo nemudoma dal v časopis, češ, mar se morajo Avseniki zdaj že na tak način boriti za publicitet­o. In potem si prizadet, saj mi na kraj pameti ni prišlo, da bi počel kaj takega,« je za naš tednik povedal Slavko Avsenik.

 ?? / Foto: Jaka Adamič ?? Slavko Avsenik z legendarno Hohnerjevo harmoniko
/ Foto: Jaka Adamič Slavko Avsenik z legendarno Hohnerjevo harmoniko

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia