Nedeljski Dnevnik

Po romarski poti do nedeljskeg­a kosila

Če se zapeljete do Škofje Loke, potem krenete na desno v klance peš, z avtom ali kolesom na Križno Goro, ne boste naredili nič narobe, če na vrhu obiščete prijazno gostilno pri Boštjanu

- Besedilo in fotografij­e: Miha First

Velika gostilna, za katero velja, da rada gosti tako romarje na poti proti Brezjam kot tiste, ki se odločijo za gorenjsko traso evropske Jakobove poti, nas je vedno dobro nasitila. Pa čeprav se včasih zazdi, da gre za tipično kmečko nedeljsko gostilno z govejo juho, pečenko in krompirjem, pri Boštjanu znajo skuhati in postreči tudi zunaj ustaljenih okvirov, ki jih narekuje včasih preveč generična in predvidlji­va domača kuhinja. S cenami se kljub krizi še vedno poskušajo boriti zgolj z manjšimi, jedcu prijaznimi popravki in so verjetno tudi zato nasprotno od restavraci­j in gostiln z moderno kuhinjo ob koncih tednov kljub velikim jedilnicam navadno razprodani. Morda bi lahko rekli, da znajo kuhati za zahtevnejš­e in manj zahtevne goste. Ob romarjih utegnete konec tedna med gosti videti tudi pohodnike in kolesarje. Je pa na vrhu tudi dovolj parkirnih mest za tiste, ki nismo tako vzdržljivi.

Fazanova pašteta s pistacijo

Gremo najprej k okvirnim cenam, ki so za pisanje v naši rubriki zelo pomembne, dragih gostiln namreč na tem mestu ne priporočam­o. Za klasično kosilo z govejo juho, glavno mesno jedjo, prilogami, solato in sladico boste odšteli 15 evrov, če bodo glavna jed polnjene telečje prsi ali hišna mleta pečenka, če boste vzeli boljše kose mesa, vas bo teh pet jedi stalo 20 evrov. Gre za izvrstne po domače pripravlje­ne jedi, ki smo si jih želeli malce nadgraditi, predvsem s hladnimi mesninami. Za devet evrov je recimo na voljo konkretna porcija fazanove paštete s pistacijo v dobri družbi mladega sira in paprike. Predlagamo, da si pomagate s svežim in mehkim domačim kruhom in kot marmelada gostim bučnim oljem Zupanič in Metz. Ko smo ravno pri glavnih jedeh, mogoče je dobiti goveji in divjačinsk­i karpačo in suho salamo (vse pod deset evrov) in narezek mesnin in sirov, ki naj bo bolj za dve kot eno osebo: klobasa, salama, svinjski kare, slanina, zelo mesnata dimljena zaseka, generični sir in ob kumaricah še paprika, polnjena z mladim sirom. Za devet evrov pri nas ne boste dobili veliko takšnih plošč.

Ocvrte kocke v česnovi juhi

Še en podatek, povezan s cenami – če želite degustacij­o, vas bo pri Boštjanu stala 32 evrov. Za to boste dobili jelenov karpačo, eno od treh juh, ki

jih redno kuhajo, ramstek s kandirano hruško in krompirjev­im žlikrofom, svinjsko ribico s štruklji in zelenjavo ter sladico. Sprejemlji­vo, mar ne. Ko smo ravno omenili juhe, moramo povedati, da je goveja z domačimi rezanci med boljšimi svoje vrste. Krepka in gosta česnova juha pa kot mnoge jedi na Križni Gori zadošča vsaj dvema oseba, še posebej, ker se v njej skriva četa izvrstnih ocvrtih kruhovih kock.

Naj samo dodamo, da vinska karta, kot smo se že navadili v tovrstnih gostilnah, ni najboljši del ponudbe. Pili smo Mukenauver­jevega svečinčana, imajo vipavsko malvazijo, Kozinčev rumeni muškat in cviček, Mavričev kabernet in refošk iz kleti treh Simčičev. Vina so nekaj več kot evro za deciliter, a imajo več izbire pri pivih, kjer so ob lokalnem Advocatusu na voljo še Kozel, Tuborg, Erdinger in obe slo

venski pivi nizozemske lasti. Mimogrede, dobiti je mogoče tudi domači jabolčni sok družine Bizant iz Žleb.

Tradiciona­lna mleta pečenka

Naše navdušenje nad juhami, čorbami in gostimi enolončnic­ami se le težko poleže. Na Križni Gori je bilo drugače, ko so na mizo prinesli orjaško ploščo glavnih jedi z logičnim imenom Boštjanova. Za 34 evrov lahko nasiti kakšne tri osebe, ob hladnih predjedeh, bogatih juhah in kruhu, ki jih spremlja, pa je skoraj gotovo, da se bodo nasitila še kakšna lačna usta več. Na svojem mestu je svinjska pečenka, dodajo telečjo pečenko, vsekakor ne sme manjkati Boštjanova najbolj znana mleta pečenka, nič nismo imeli proti polnjenim telečjim prsim, zraven je bilo še nekaj manjših kosov ocvrtega purana. Lahko bi rekli, da nobena mesnina ni iz Južne Amerike ali Irske in so zato cene nekaj ugodnejše. Toda treba je reči tudi, da v turistični­h centrih kljub norim cenam za ta denar ne dobite niti prilog. Ja, ob mesninah so bile tudi priloge, običajne, a dobro pripravlje­ne: praženi krompir, ajdova kaša, smetanov štrukelj, soparjeno korenje in cvetača, dušeno rdeče zelje in pire kolerabe in korenja. Človek bi se kar zvalil in zaspal od ugodja. Če ne bi natakar takoj povedal, da sledi sladko nadaljevan­je, čeprav ga še nismo posebej naročili.

Pravzaprav je bil natakar malce skrivnoste­n, naš načrt je namreč bil, da pokusimo čokoladne sanje ali ore

hove štruklje ali skutne štruklje z rozinami ali pa kar gratiniran­e palačinke … toda.

Miške z marelično ali slivovo marmelado

Na mizo so prinesli velik krožnik mišk ali bobov, kot jim pravijo, in zraven skledici marelične in slivove marmelade. Miške niso bile premastne, kot se v takih primerih rado pripeti, zmazali smo jih v nekaj minutah, a treba je priznati, da zaradi tega nismo pokusili sladoleda, ki ga dobijo pri kranjski Mami Pauli. A če bi bila cesta v Škofjo Loko malo manj vijugasta, bi lahko pokusili nekaj domačega žganja, ob hruškovcu, smrekovcu, medici in luštreku imajo seveda borovničke in domačega zeliščnega križnogorc­a.

 ?? ?? Fazanova pašteta s pistacijo in sirom ter bučnim oljem
Fazanova pašteta s pistacijo in sirom ter bučnim oljem
 ?? ?? Hladna plošča z obveznim kruhom pri Boštjanu
Hladna plošča z obveznim kruhom pri Boštjanu
 ?? ?? Plošča glavnih jedi in pripadajoč­e priloge
Plošča glavnih jedi in pripadajoč­e priloge
 ?? ?? Stara jedilnica z Jezusom v kotu
Stara jedilnica z Jezusom v kotu
 ?? ?? Goveja in česnova juha
Goveja in česnova juha
 ?? ?? Gostilna pri Boštjanu
Gostilna pri Boštjanu
 ?? ?? Miške ali bobi
Miške ali bobi

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia