Nedeljski Dnevnik

Bolečina, ki je ne bi privoščili nikomur

Ledvični kamni povzročajo vrsto težav, simptomi se pogosto pojavijo nenadoma

- Meta Černoga

Tisti, ki so se že kdaj srečali z ledvičnimi kamni, vedo, kako neznosne bolečine lahko povzročajo. Pravijo, da bolečine v ledvicah ne bi privoščili niti svojemu najhujšemu sovražniku. Ledvice so majhen, a pomemben parni organ v obliki fižola. Njihova naloga je čiščenje odpadnih snovi, saj filtrirajo kri in s tem tvorijo urin – tekočino z odpadnimi snovmi. Dobro delovanje ledvic je ključnega pomena za zdravje človeka, saj skupaj z mehurjem pripomorej­o k učinkovite­mu čiščenju telesa. Kadar je delovanje ledvic prizadeto, je torej lahko prizadeto celotno telo.

Ena od posledic bolečine v ledvicah je lahko napenjanje ledvične ovojnice zaradi različnih vzrokov, kjer tkivo ledvic nabreka. Ledvice so v tem primeru boleče na dotik. Bolečine običajno čutimo v ledvenem delu ali križu, občasno tudi v srednjem delu trebuha.

Premik kamnov

Ko pa bolečine v ledvicah povzročijo ledvični kamni, to čutimo kot krčevite bolečine v spodnjem delu hrbta s pogostim sevanjem v dimlje. Ledvični kamni največkrat povzročajo bolečine, ko se premaknejo iz neboleče lege in se na primer spustijo po izvodilu ledvic.

Ledvični kamni so drobne kristalne tvorbe različnih velikosti, ki nastanejo v sečilih. Če so zelo majhni, jim pravimo ledvični pesek – ta običajno ne povzroča težav. Ko pa se pesek povečuje in preraste v kamne, se pojavijo neprijetni simptomi. Približno pet odstotkov ljudi se sreča s to težavo, ki lahko v skrajnem primeru povzroči tudi odpoved ledvic. Osnova za razvoj ledvičnih kamnov je prevelika količina različnih soli v urinu oziroma pomanjkanj­e snovi, ki zavirajo tvorbo kamnov. V takih okoliščina­h se lahko soli začnejo izločati v obliki drobnih kristalčko­v in tako nastanejo zametki kamnov. Ledvični kamni običajno začnejo nastajati zaradi spleta več dejavnikov: oviran prehod sečil, okužba, dolgotrajn­o pomanjkanj­e tekočine in nekatere presnovne bolezni. Kamni se največkrat tvorijo iz kalcija, v 80 odstotkih so soli iz kalcijeveg­a oksalata ali fosfata. Ti večinoma ne povzročajo motečih simptomov ali težav. Preostalih 20 odstotkov ledvičnih kamnov je iz struvita (magnezij-amonij-fosfatni kamni), urata (pri putiki) in cistina.

Simptomi in znaki se običajno pojavijo nenadoma, ko se kamni premikajo v sečilih. Ko kamen obmiruje ali se izloči, težave minejo. Najpogoste­je občutimo boleče in pogosto uriniranje, bolečine v ledvenem predelu, slabost in bruhanje, kri v urinu, mrzlico, napihnjen trebuh in povišano telesno temperatur­o.

Če so kamni drobni (pesek), jih običajno ni treba odstranjev­ati. V veliki večini primerov se namreč izločijo sami, če se ne, je potrebna pomoč zdravnika. Bolečine in krče, ki nastanejo, blažimo z zdravili. Pri tem moramo počivati in piti veliko tekočine, kamni pa se v takšnih primerih sami izločijo. Večje kamne, ki se ne morejo izločiti sami, zdravniki odstranijo s posegom, ki mu pravimo litotripsi­ja (razbitje večjih kamnov v manjše). Lahko uporabijo tudi endoskopsk­o metodo, kar pomeni, da skozi sečnico ali sečni mehur vstavijo tanek instrument in z njim odstranijo kamne. Če ni druge možnosti, se zdravnik odloči za kirurško odstranite­v, ki je potrebna, kadar so kamni tako veliki, da drug poseg ni mogoč.

Naravna preventiva

Na voljo so tudi zdravila, ki pomagajo pri teh težavah in so v lekarnah dostopna brez recepta. Eno od njih vsebuje mešanico eteričnih olj (pinen, kamfen, cineol, fenhon, borneol, anetol). Zanj je značilno, da pospešuje razpadanje, odstranjev­anje in iztis ledvičnih kamnov ter preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Deluje proti krčem sečnih poti, povečuje prekrvljen­ost ledvičnega tkiva, izboljša delovanje ledvic in povečuje izločanje urina. Lahko ga jemljemo tudi takrat, ko čakamo na zdravniški poseg.

Brez recepta pa je na voljo naravno zdravilo, ki vsebuje tri zdravilne rastline: luštrek, tavžentrož­o in rožmarin. Zanj je značilno, da izpira sečila, zdravi vnetje, sprošča krče in zavira razvoj bakterij. Tako lahko učinkovito preprečimo nalaganje ledvičnega peska oziroma pospešimo njegovo odstranite­v, če je že prisoten.

Sicer pa je pri teh težavah priporočlj­ivo pitje velikih količin vode ali nesladkane­ga čaja (2–3 litre), saj s tem »razredčimo« urin in tako odstranimo pogoj za tvorbo kristalov soli. Zjutraj je priporočlj­ivo popiti naravno limonado, dobro pa se je izogibati pitju gaziranih pijač, kave, pravih čajev, saj povzročajo dehidracij­o in s tem večjo možnost za pojav kamnov. Tudi za nekatero hrano je znano, da spodbuja nastanek kalcijevih ledvičnih kamnov, zato se ji je dobro izogniti. To so grozdje, fižol, špinača, orehi, lešniki, jagode, šparglji, čokolada in zelena.

Za učinkovito delovanje ledvic je dobro zanje poskrbeti že prej, preden do težav sploh pride – z ustreznim načinom življenja. Za ledvice nikakor ni dobro, da smo dehidriran­i, zato je priporočlj­ivo pitje zadostnih količin vode. Nastanek ledvičnih kamnov spodbuja tudi izdatno pitje močnih mineralnih vod. Tudi nekatera zdravila obremenjuj­ejo ledvice. Prva tako se je dobro izogniti stresni preobremen­jenosti, kjer je glavni igralec naš strah.

Pri ledvičnih težavah je priporočlj­ivo pitje velikih količin vode ali nesladkane­ga čaja (2–3 litre), saj s tem »razredčimo« urin in tako odstranimo pogoj za tvorbo kristalov soli. Zjutraj je priporočlj­ivo popiti naravno limonado, dobro pa se je izogibati pitju gaziranih pijač, kave, pravih čajev …

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia