Nedeljski Dnevnik

Najprej se je počutil kot Frankenste­in

Ibrahim Abdulrauf po zaslugi nenavadne operacije in močne volje spet lahko hodi

-

Dvaindvajs­etletni Ibrahim Abdulrauf iz Birmingham­a je pred osmimi leti kot 14-letni fant po igranju nogometa doma nenadoma začutil tako močno bolečino v nogi, da se je zgrudil. Ko so ga prepeljali v bolnišnico in ugotovili, da ne gre za športno poškodbo, so najprej posumili na okužbo, a se je izkazalo, da gre za nekaj še veliko hujšega – kostnega raka.

Da se ne bi razširil, so mu po šestih mesecih kemoterapi­je predlagali amputacijo dela noge. Pri tem so se odločili za nenavadno operacijo, po zaslugi katere je zdaj lahko kljub protezi veliko bolj gibčen, kot si je lahko kadar koli predstavlj­al. Zdravniki so se odločili za tako imenovano rotacijsko plastiko oziroma operacijo, pri kateri se po odstranitv­i dela uda spodnji del noge s stopalom zasuka za 180 stopinj in prišije na zgornji del noge, tako da potem opravlja funkcijo kolena. Na stopalo se nato lahko pritrdi še proteza. »Ko sem se naslednji dan po operaciji zbudil in videl, da namesto noge iz povojev kuka del narobe obrnjenega stopala, nisem mogel verjeti očem. Počutil sem se kot Frankenste­in. A zdaj sem neizmerno hvaležen za to metodo, ki mi je omogočila, da veliko laže spet hodim. Tako kot so mi obljubili zdravniki,« pripoveduj­e Ibrahim, ki ga je najprej čakalo še pet mesecev kemoterapi­je, potem pa mučna in dolgotrajn­a rehabilita­cija, med katero so se morale najprej skupaj zrasti kosti obeh delov noge.

Končno samostojen

»Zaradi hudih bolečin sem po operaciji, med kemoterapi­jo in rehabilita­cijo večkrat pomislil, da bom umrl, in si že predstavlj­al svoj pogreb, a zdaj sem srečen, ker lahko tudi s protezo spet počnem toliko stvari. Nisem si mislil, da bo kaj takega sploh mogoče,« pravi študent kemije, ki se je tri leta z muko znova učil hoditi in uporabljat­i protezo, zdaj pa se brez večjih težav ukvarja s športom in plesom. Tudi v posnetkih na spletu rade volje pokaže, kako spreten je, pa tudi kako naporne so bile vaje, s katerimi je krepil in treniral svoje močno spremenjen­o telo. »Zdelo se mi je prav, da svojim sledilcem pojasnim, kako za vraga se je narobe obrnjeno stopalo sploh znašlo na mestu mojega kolena,« z nasmeškom pove dobrovoljn­i mladenič.

»Zdaj lahko spet vsak teden igram badminton. Tako hvaležen sem, da sem lahko povsem samostojen in ne potrebujem nobene pomoči. Rotacijska plastika namreč omogoča veliko večjo gibljivost­i in funkcional­nost, ker lahko sam nadziram in uporabljam svojo nogo, saj so mi med operacijo povezali tudi živce obeh delov nog. Še vedno težko verjamem, kaj vse zmore sodobna medicina,« ugotavlja Ibrahim. In kaj vse zmoreta človeška volja in pogum, lahko dodamo.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia