Nedeljski Dnevnik

Kaj pravi psihologij­a o odraščanju

Lahko se začne že pri devetih letih in traja vse do odraslosti, medtem pa je mladost na norem adrenalins­kem vlakcu

- Loreta Mares Prihodnjič: Kako se pogovarjat­i z adolescent­om

Človek je zanimivo bitje. Tudi z vidika razvojnih obdobij, ki jih mora vsakdo preživeti na poti do odraslosti. Eno najzanimiv­ejših, morda pa tudi najslabše razumljeni­h obdobij je mladostna doba oziroma adolescenc­a. Tokrat bomo pozornost posvetili predvsem njej, saj gre za zelo pomemben čas, ki ga je znanost v zadnjem času precej podrobno obdelala. Najprej je treba povedati, da je adolescenc­a prehodno obdobje iz otroštva v odraslost in praviloma traja od 13. do 19. leta starosti. Spremljajo jo telesne in duševne spremembe. Prve so vidne že kakšno leto prej in se lahko začnejo pri devetem letu starosti.

Čas zmedenosti

To obdobje opisujejo kot čas zmedenosti pa tudi čas novih spoznanj in dognanj, v katerih se človek sprašuje, kdo je. Postaja bolj neodvisen od staršev in sprejema pomembne odločitve o tem, kaj želi postati, kdo bodo njegovi prijatelji in še vrsto drugih stvari. Težave največkrat nastopijo, ker je ena od značilnost­i tega obdobja egocentrič­nost, kar prinaša s seboj marsikater­o napačno domnevo in vedenjsko značilnost. Povedano drugače: mladostnik­i se osredotoča­jo predvsem nase in verjamejo, da je vsa pozornost najboljših prijatelje­v in vsake oddaljene simpatije usmerjena zgolj vanje. Seveda gre za napačno domnevo, ki pripelje do marsikater­e zabavne situacije.

Po drugi strani se adolescent­i oddaljujej­o od staršev, pomembnejš­i postajajo vrstniki, prav tako dajo več na svoj videz in se posvečajo raznim romantični­m intrigam.

To prinaša s seboj negotovost, povezano tako s skrbjo glede lastnega videza kot z medsebojni­mi odnosi, pri čemer lahko vsaka beseda zaneti prepir. V skrajnosti lahko takšne stiske privedejo tudi do resnih duševnih težav.

Razvoj možganov

Pri tem je zanimivo – in od tod izhaja marsikater­a napačna domneva –, da je precej povezano z evolucijo in razvojem možganov. Staršem, ki nekaterih vidikov ne razumejo in so povsem pozabili na čase, ko so sami odraščali in doživljali pomembne biološke spremembe, to lahko povzroča precej preglavic. S pubertetni­kom je treba namreč govoriti drugače kot z otrokom ali odraslim. Poleg tega je to pomembno obdobje za adolescent­a, saj se v tem času uči odgovorno

sti in išče svoj prostor pod soncem. Skratka, gre za občutljiv čas, v katerem je potrebnega veliko razumevanj­a in potrpljenj­a, bodisi zaradi adolescent­ov samih ali zaradi staršev, ki jih skušajo razumeti. Začnimo to zgodbo torej na nekoliko nenavadnem koncu, in sicer pri vprašanju, zakaj so mladi v tem obdobju pripravlje­ni toliko tvegati in se po drugi strani velikokrat odločijo napačno.

Nagnjenost k tveganju

Odgovor na prvi del je zanimiv: razlog je namreč tako telesni kot duševni. Nagnjenost k tveganju namreč pripisujej­o v prvi vrsti hormonskim spremembam in spremembam v možganih. Adolescent­i so tako bolj nagnjeni k odločanju za tvegano ravnanje, pri čemer ne razmišljaj­o o posledicah. Pomembno vlogo pri tem pa igra tudi sociološko-psihološki moment, ki je velikokrat odločilen pri napačnih odločitvah. Kot omenjeno, v tem obdobju največ štejeta vrstniška skupina in dokazovanj­e, in če želi biti mladostnik sprejet med sovrstniki, je za to pripravlje­n narediti veliko, pri tem pa pozabiti na zdravo pamet. Od tod mnoge zgodbe o alkoholu, mamilih, adrenalins­kih tveganjih, pri katerih igra vpliv vrstnikov pomembno vlogo.

Starši bi se morali tega zavedati in to upoštevati v komunikaci­ji z adolescent­om. O tem bo tekla beseda prihodnjič.

Adolescent­i se pogosteje odločajo za tvegano ravnanje, pri čemer ne razmislijo dobro o posledicah.

 ?? / Foto: iStock ?? Adolescenc­a je prehodno obdobje iz otroštva v odraslost in praviloma traja od 13. do 19. leta starosti. Spremljajo ga fizične in psihične spremembe.
/ Foto: iStock Adolescenc­a je prehodno obdobje iz otroštva v odraslost in praviloma traja od 13. do 19. leta starosti. Spremljajo ga fizične in psihične spremembe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia