Nedeljski Dnevnik

Nenavadne pijače

- Ivan Vane Leban

Če bi vam kdo rekel, da je mleko nenavadna pijača, bi že sklepali, da z njim ni vse v najlepšem redu. Vendar to lahko zlahka preverite. Pojdite v najbližji lokal ali gostilno in naročite dva decilitra mrzlega mleka. Sedaj, ko je že vroče, se kozarec mrzlega mleka prav prileže. Me pa prav zanima, kakšen bo odziv natakarja ali osebe za pultom. Spomnim se, da smo imeli včasih v mestih mlečne restavraci­je – posebne prodajalne mlečnih izdelkov, sladoleda in kruha. In velikokrat nas je otroke mama z igrišča peljala na posladek v mlečno restavraci­jo. Doma smo morali mleko, ki smo ga šli iskat h kmetu, prekuhavat­i in najboljša sladica je bila posneta smetana na rezini kruha, potresena s sladkorjem. Mleko smo tudi kisali v majhnih skodelicah na okenski polici. Sedaj je vsaj zame postopek precej bolj enostaven – odprem hladilnik in popijem mleko naravnost iz plastenke ob odprtih vratih hladilnika. Moja najdražja me vedno znova opozori, da se tako ne dela. Problem so odprta vrata hladilnika, in ne obvezna uporaba kozarca pri takem pitju, kakor tudi ne odstotki maščobe 1,5 ali 3,2 ali pa vsebnost laktoze v mleku. Zelo podobna nenavadna pijača je naravna limonada, če jo naročiš v pivskem lokalu. Občasno sicer lahko dobite kozarec naravnega pomarančne­ga in kot žafran dragega soka, toda naravne limonade ni, ker je niso digitalno vpisali v cenik in nima cene. Torej je ne morejo prodati. Seveda košček limone dobite pri vseh naročenih čajih.

Ker smo se ob odraščanju povsem navzeli južnih navad, se vedno razveselim jedi z žara. Resda se ogenj, ki občasno vzplamti na žerjavici žara, in tudi žejo da enostavno pogasiti s pivom, a jogurt je že skoraj obvezna pijača na piknikih ob jedeh z žara. Hladen jogurt se poleti res prileže in pogasi žejo. In še eno dobro lastnost ima. Če uživate preveč pekočo hrano – bodisi preveč začinjeno s čilijem, s kajensko ali pekočo papriko, lahko pekoč občutek omilite s pitjem jogurta. Pitje vode ali piva ne pomaga. Seveda je sedaj na voljo vrsta različnih nenavadnih jogurtov – tekoči, čvrsti, lahki, sadni, z laktozo in brez nje, probiotičn­i, proteinski, bio jogurt, grški, z različno vsebnostjo maščobe … In jogurt lahko pijemo, jemo in je dodatek raznovrstn­im jedem.

Ajran, kefir, einar in voda

Večkrat sem bil po opravkih v Turčiji in bival v hotelih, kjer alkoholne pijače niso dostopne. In navadil sem se piti turško nacionalno pijačo ajran (ayran). Ajran je turška poletna pijača, pripravlje­na iz jogurta, pomešanega z vodo in soljo. Pogosto se uživa po vsem Bližnjem vzhodu. Priprava je enostavna: 300–400 gramov naravnega jogurta, ena do dve skodelici hladne vode in ščep soli daste v mešalnik. Lahko dodate tudi nekaj ledu. Mešate 10–15 sekund. Nalijete v kozarce. Ajran se pije ohlajen in se prileže k bureku in jedem z žara. Zelo pogosta pijača v Turčiji je tudi čaj, ponavadi v lepih, tulipanu podobnih kozarčkih. Nekateri zamenjujej­o ajran s kefirjem. Kefir je tradiciona­lna fermentira­na pijača, ki jo v Rusiji in srednji Aziji uživajo že stoletja. Za razliko od ajrana kefir pripravlja­jo iz kefirjevih zrn. Ta so sestavljen­a iz mešanice mlečnokisl­inskih bakterij, kvasovk in ocetnokisl­inskih bakterij. Najpogoste­je je osnova za kefir polnomastn­o kravje, kozje ali ovčje mleko. Koristi kefirja so povezane s hranili, kot so ogljikovi hidrati, beljakovin­e, minerali in vitamini. Kefir je tudi povezan z zgodbo o stoletniki­h s Kavkaza.

Pri pripravi prispevka sem naletel tudi na nenavadno alkoholno pijačo, poimenovan­o einar. Pijača einar je narejena iz vaniljeve vodke, konjaka, limetinega soka in sode z limetinim okusom ter postrežena v posebnem kozarcu za koktajle. Še več, na Bližnjem vzhodu je einar le cimetov čaj. Bojim se, da bo čez nekaj desetletij postala nenavadna pijača – voda. Bodimo srečni še nekaj časa, da jo v Sloveniji lahko še pijemo »iz pipe. Čez čas bodo pitno vodo verjetno pridobival­i po dragem postopku iz morij z reverzno osmozo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia