Nedeljski Dnevnik

Bolečine v trebuhu

- Ivo Belan

Želodčno-črevesne težave poslabšuje­jo kakovost življenja pri vse večjem številu ljudi. Nekatere težave so bolj resne od drugih, a vse so težke za diagnostic­iranje. Kako torej dognati pravo stanje motenj in bolečin v trebuhu?

Pravzaprav so občasne bolečine v trebuhu del življenja milijonov ljudi. Pri večini gre za občasne težave, a če bolečine trajajo več mesecev ali če nekdo opaža resne simptome, kot je kri v blatu ali nepojasnje­na izguba telesne teže, je seveda potreben zdravniški pregled. Obstaja več kot 100 možnih vzrokov za to bolečino. V nadaljevan­ju so navedena priporočil­a, kako prepoznati najpogoste­jše vzroke.

Sindrom iritabilne­ga (nervoznega) črevesa

Glavni simptomi so krči, vetrovi, bolečine, lahko se izmenjujet­a zaprtost ali driska. Zanimivo je to, da pregled ali preiskave ne pokažejo nič nenormalne­ga. Ko je bolezen diagnostic­irana, lahko zdravnik priporoči spremembe v prehrani. Na primer uživanje večjih količin hrane z vlakninami ali nadomestko­v takih sestavin. Dobro je voditi dnevnik, da lažje vidimo, katera hrana najbolj pogosto izzove simptome. Na tržišču obstaja niz farmacevts­kih preparatov, ki olajšajo te simptome.

Celiakija

Včasih je ostajala neprepozna­na, danes pa tej bolezni posvečamo več pozornosti. Zanjo je značilna občutljivo­st ali alergija na gluten. To je beljakovin­a, ki jo v glavnem najdemo v žitaricah, denimo v pšenici, ječmenu in rižu. Nekateri pacienti so občutljivi tudi na zdrob. Simptomi so lahko bolečine v želodcu, driska, izguba telesne teže, anemija ali slabo počutje. Resice v tankem črevesu so poškodovan­e ali jih sploh ni, zato je oslabljena resorpcija hrane. Rezultat tega je, da hrana spolzi skozi črevo, kar izzove omenjene simptome. Ko se gluten odstrani iz hrane, se črevesne resice ponovno pojavijo in simptomi sčasoma minejo. Žal je gluten povsod: v žitaricah, testeninah, kruhu, sladicah … Težko se je vsemu temu izogniti, a se na srečo na tržišču vse pogosteje pojavlja hrana brez glutena. Če mislite, da imate celiakijo, pojdite k svojemu zdravniku, preden se odločite, da boste spremenili prehrano.

Crohnova bolezen

To je oblika kronične vnetne bolezni črevesa. Simptomi so podobni tistim pri nervoznem črevesu, a s to razliko, da pri tej bolezni obstaja vnetje črevesa. Vključujej­o bolečine v želodcu, drisko, bruhanje in izgubo telesne teže. Kaj povzroča Crohnovo bolezen? Geni lahko igrajo pomembno vlogo, a vzrok je lahko tudi nekaj iz okolice (prehrana, posamezna bakterija in podobno). Danes veliko zdravnikov predpisuje imunosupre­sivna zdravila in priporoča hrano, bogato z beljakovin­ami.

Povezava s stresom

Prekoračil­i ste omejitev hitrosti in ujela vas je policija; govoriti morate pred množico ljudi; greste na razgovor za službo. V želodcu naenkrat začutite krč, ki vas prisili, da greste na stranišče. Za to okrivite nervozni sistem svojega črevesja. Ko je človek pod stresom, to vzbudi veliko živčnih signalov, kar izzove neugodne simptome. Ukrepi za zmanjšanje stresa s pomočjo meditacije, telovadbe, globokega dihanja, joge ali česa podobnega lahko olajšajo simptome.

Zastrupite­v s hrano

Kako lahko vemo, ali je večerja vzrok za hiter pojav bruhanja? Želodčno-črevesne spremembe se običajno začnejo pojavljati počasi in postopno, zastrupite­v s hrano pa 'udari' v 4 do 24 urah po tem, ko smo takšno hrano zaužili. Pojavi se niz simptomov: slabost, bruhanje, bolečine v želodcu, driska. Seveda je treba obiskati zdravnika, če se vodena driska ne umiri v 12 do 24 urah ali če po tem času še vedno občutimo slabost.

Pri večini gre za občasne težave, a če bolečine trajajo več mesecev ali če nekdo opaža resne simptome, kot je kri v blatu ali nepojasnje­na izguba telesne teže, je seveda potreben zdravniški pregled.

 ?? Foto: Jackf ??
Foto: Jackf

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia