Nedeljski Dnevnik

Rasizem še prisoten

Znani so vsi prvaki na najmočnejš­ih domačih evropskih nogometnih tekmovanji­h, največje presenečen­je Napoli

- Matjaž Terzič

Manchester City v Angliji, Barcelona v Španiji, Bayern v Nemčiji, Napoli v Italiji in PSG v Franciji. To so prvaki lig »velike peterice«, v katerih pa se je v tej sezoni dogajalo še marsikaj zanimivega. Dogajanje bomo osvetlili v nadaljevan­ju – prvenstva navajamo po vrsti glede na njihovo uvrstitev na lestvici Evropske nogometne zveze, na kateri pa bo kmalu prišlo do nekaterih sprememb.

City razblinil Arsenalove sanje

Če bi pred sezono navijačem Arsenala v angleški premier ligi ponudili drugo mesto, bi ga zagotovo zgrabili z obema rokama, saj bi to po šestih letih končno pomenilo uvrstitev v ligo prvakov. A po tem, ko so bili po kar 30 izmed 38 krogov na prvem mestu, bo zagotovo ostalo nekaj grenkega priokusa. Povsem so Topničarji popustili na koncu, medtem ko je stroj po imenu Manchester City mlel vse pred seboj in si zagotovil tretji zaporedni naslov ter petega v zadnjih šestih letih, izjemne predstave pa so v dobro voljo spravile tudi trenerja Pepa Guardiolo. Če se je ta namreč v preteklost­i vselej jezil na novinarje, ko so ga ti spraševali, koliko lovorik lahko osvoji v posamezni sezoni, se zdaj tudi sam odkrito spogleduje s »trojčkom«, za katerega mora v finalu pokala FA v soboto premagati mestnega tekmeca Manchester United, naslednjo, 10. junija, pa v finalu lige prvakov še Inter iz Milana. »Naslednji cilj, če osvojimo trojčka, bo, da v gosteh premagamo Tottenham,« je v šali celo dejal Guardiola, ki s svojim moštvom proti omenjenemu londonskem­u na gostovanju že na petih zaporednih tekmah ni dosegel gola.

Ko smo že pri golih, dodajmo, da je usta kritikom, ki so mu napovedova­li vsaj »eno leto prilagajan­ja«, s kar 36 zadetki v krstni sezoni zaprl napadalec Cityja Erling Haaland. Norvežan je s tem tudi zrušil dosedanja skoraj 20 let stara rekordna izkupička Andyja Cola in Alaina Shearerja, ki sta v sezonah 1993/94 (prvi) in 1994/95 dosegla po 34 golov. Največje razočaranj­e je Chelsea, ki prvič po sezoni 1995/96 sezone ni končal med prvimi desetimi, od elite pa se poslavlja senzaciona­lni prvak izpred sedmih let Leicester.

Boj Viniciusa Juniorja

Triletno prevlado madridskih klubov (lani in leta 2020 je bil prvak Real, vmes predlani Atletico) je s svojim 27. naslovom španskega prvaka prekinila Barcelona, in to v sezoni, v kateri tega od nje ni pričakoval­o veliko navijačev. Gromozansk­a luknja v blagajni je namreč dolgo pod vprašaj postavljal­a registraci­jo številnih novincev, kljub temu da zaradi nje težkim časom še ni videti konca in je veliko vprašanje, kakšno ekipo bo Barcelona lahko registrira­la že naslednjo sezono. Katalonci pa so šli še korak dlje in »napraskali« denar za temeljito obnovo kultnega stadiona Camp Nou. Ta bo po prenovi sprejel več kot 100.000 gledalcev, naslednjo sezono pa bo zaradi del na njem Barcelona tekme igrala na manjšem olimpijske­m stadionu. Pri Realu iz Madrida so se po fantastičn­i lanski sezoni tokrat morali zadovoljit­i z domačo pokalno lovoriko, bolj kot bi si kdor koli želel, pa so njegovo sezono zaznamoval­i rasistični napadi na zvezdnika Viniciusa Juniorja. Brazilec je bil tarča zmerjanj na številnih tekmah skozi vso sezono, težava pri vsem skupaj pa je tudi, da španska liga po trenutnem zakonu lahko le identifici­ra in poroča o primerih rasizma, sankcij gledalcem pa sama ne more izrekati. Je pa Vinicius prejel ogromno podpore z vseh strani. »Vem, da nas je večina dobrih ljudi, sam pa sem pripravlje­n na boj, tudi zato da naslednje generacije ne bodo trpele podobnih situacij,« je povedal med drugim.

Bayern prvak tudi v slabi sezoni

Razplet nemške lige je bil že enajsto (!) leto zapored enak – prvak je Bayern iz Münchna, ki tako še naprej lovi evropski rekord, ki ga ima s 14 zaporednim­i domačimi naslovi v Latviji Skonto iz Rige. Tudi sicer so na vrhu z zaporednim­i naslovi zgolj lige podobne ravni, zato za nemško v zadnjih letih upravičeno mnogi pravijo, da je postala nezanimiva. No, v zadnji sezoni zagotovo ni bila, saj je bilo v Nemčiji v boju za prvaka izjemno napeto. Bavarci so namreč gol, ki jim je prinesel naslov, dosegli šele v 89. minuti zadnje tekme proti Kölnu, ob tem pa jim je šlo na roko tudi, da neposredni tekmec Borussia iz Dortmunda doma ni premagala Mainza. Kako visoke standarde ima Bayern, pa je pokazala tudi poteza že kmalu po koncu zadnjega kroga, ko sta brez službe ostala direktorja Oliver Kahn in Hasan Salihamidž­ić.

Odvzemanje in vračanje točk

Pri Realu iz Madrida so se po fantastičn­i lanski sezoni tokrat morali zadovoljit­i z domačo pokalno lovoriko, bolj kot bi si kdor koli želel, pa so sezono madridskeg­a kraljevega kluba zaznamoval­i rasistični napadi na njihovega zvezdnika Viniciusa Juniorja.

Najbolj suvereno in hkrati najbolj presenetlj­ivo od vseh v najmočnejš­ih ligah je prvak postal Napoli, ki se je italijansk­ega scudetta veselil tretjič v zgodovini in že pet krogov pred koncem. Čeprav je pred sezono ostal brez številnih nosilcev zadnjih let, so nekateri prišleki in eksplozija napadalca Osimhena poskrbeli, da je spomnil na najboljše čase, ko je v njegovem dresu blestel Diego Maradona. Je pa kmalu po naslovu slovo zaradi sporov s predsednik­om Aureliom De Laurentiis­om napovedal režiser uspeha, trener Luciano Spaletti. »Dolgo se je kuhalo in v tem času so nekatere stvari dokončno dozorele in postale jasne,« je dejal. Odmevna zgodba sezone je tudi Juventus. Tudi ta se je, podobno kot Barcelona, zaradi slabih potez v preteklost­i znašel v temno rdečih številkah, potem ko je sredi sezone odstopilo celotno vodstvo kluba, pa je v nadaljevan­ju sledila kazen v obliki odvzema 15 točk, ki jih je klub iz Torina po pritožbi dobil nazaj, nato pa je sledila nova, s katero je ostal brez desetih točk. Kazen se je nanašala na finančne nepravilno­sti pri prestopih, a s tem problemov za Juve še ni konec, saj so na obzorju novi postopki in grozijo nove kazni.

PSG brez tekmeca

Že res, da je Bayern v Nemčiji prvak enajsto leto zapored, a večje razlike med enim klubom in vsemi drugimi kot v Franciji ni nikjer. V vseh pogledih je namreč PSG daleč pred vsemi. Ta je osvojil deveti naslov v enajstih letih, skupno pa enajstega, s katerim je zdaj najuspešne­jši francoski klub v zgodovini. A obenem je znova pogorel v ligi prvakov, v kateri je spet izpadel v osmini finala.

Navijači so zato obupani in so svojo jezo pokazali tudi z zmerjanjem lastnih zvezdnikov, od Neymarja do Lea Messija, sicer pa lahko mirne vesti zapišemo, da je bilo francosko prvenstvo izmed vseh letos najmanj zanimivo in tudi najmanj kakovostno, zaradi česar ga bo na Uefini lestvici po vseh pričakovan­jih že kmalu prehitela nizozemska liga.

 ?? / Foto: AP ?? Bayern si je naslov nemškega prvaka zagotovil v 89. minuti tekme zadnjega kroga.
/ Foto: AP Bayern si je naslov nemškega prvaka zagotovil v 89. minuti tekme zadnjega kroga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia