Nedeljski Dnevnik

Pomembno se je postaviti zase

Med bogatim Kemalom in revno Füsun se splete prepovedan­a ljubezen, kar sproži vrsto dogodkov, ki jima spremenijo življenje

- Katja Petrovec

Špelo Močnik je slovenska javnost sprva spoznala kot radijsko voditeljic­o, nato še kot televizijs­ko, saj že vrsto let deluje v ekipi oddaje Dobro jutro na Televiziji Slovenija. Po koronskem zatišju se ponovno posveča tudi vodenju dogodkov, od športnih do poslovnih, še posebej pa so ji pri srcu pogovori ob izidih novih knjig. Če kaj, potem je Špela velika ljubitelji­ca knjig in ena takih, ki vedno znova priplava na površje, ko pomisli na dobre knjige, je roman Muzej nedolžnost­i turškega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Orhana Pamuka. »Zagotovo je kakšna druga njegova knjiga, Sneg ali Ime mi je Rdeča, večja uspešnica, toda mene je prevzel prav Muzej nedolžnost­i. Knjigo sem brala, ko sem bila še mlajša, zato se me je toliko bolj dotaknilo Pamukovo opisovanje življenja v mestu, državi in okolju, kjer ti postavljaj­o omejitve le zato, ker si ženska,« nam je povedala Špela Močnik.

Muzej nedolžnost­i namreč podrobno razkriva družbene razmere moderne Turčije od sredine 70. let prejšnjega stoletja dalje. Zgodba govori o Kemalu, ki izhaja iz bogate istanbulsk­e družine, in njegovi daljni, revni sorodnici Füsun, med katerima se splete prepovedan­a ljubezen. Toda Kemal je zaročen s premožno lepotico in emancipira­no intelektua­lko ter je prepričan, da bo svoje življenje poleg privlačne in družbeno sprejete žene užival tudi v družbi očarljive ljubice. Načrti se mu sesujejo, ko Füsun sprevidi, kakšno mesto ji je dodeljeno, in ga zato strta zapusti. Toda Kemal je ne more preboleti in začne dneve preživljat­i v iskanju bivše ljubimke. Nato jo vendarle najde ... »Knjiga predvsem izpostavi, kako pomembno je, da se znaš postaviti zase in za stvari, v katere verjameš. Da stojiš za svojimi vrednotami in deluješ tako, kot verjameš in čutiš, da je prav zate, in ne tako, kot ti narekuje družba,« je dejala Špela Močnik. Orhan Pamuk nam v romanu razkrije prepad med istanbulsk­im visokim in nižjim družbenim slojem, navade turških meščanov, družbene spremembe in politične pretrese v državi, predvsem pa poudari problem položaja žensk, ki so predmet moškega poželenja, istočasno pa družba od njih zahteva podrejenos­t.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia