Nedeljski Dnevnik

Miran Ališič

Škoda enyaq, letnik 2023

- Stop, ustavili smo … Loparček je zavihtel Franci Kek

Ko spregovori Miran Ališič, začutiš v ozadju zvok hrumenja motorjev formule 1, saj je njegov glas kar 25 let spremljal to tekmovanje. Od leta 1990. Splet okoliščin, družinskih in poslovnih, je bil razlog, da sedaj živi v Švici, od koder skoraj vsak mesec prihaja v Slovenijo.

Več kot s svojim avtom, to je porsche cayman, se vozi z vozili, ki mu jih ponudijo v testiranje. Od leta 1990 jih je preizkusil več kot 3000. Tokrat smo ga ustavili pred njegovo pisarno v Ljubljani ob škodi na električni pogon, kjer nam je povedal: »Nekoč je bilo ogromno različnih konceptov avtomobilo­v glede na motor, vzmetenje … Vsaka tovarna je imela svojo specifiko. Danes so si vozila vse bolj podobna. Zato je tudi njihovo preizkušan­je vse manj zanimivo. Zanima me avto z vsemi potovalnim­i lastnostmi, ne pa vozilo kot potovalni računalnik. Zame ni bistveno, kaj vse ima na zaslonu.« Ališič razume, da imajo moderni avtomobili različne funkcije, ki nadomestij­o voznika, vendar ne želi, da bi bila to osnova, ampak zgolj dopolnilo. »Avto želim sam upravljati,« pravi.

Zaupal nam je, da se v mladosti ni vozil nič kaj po švicarsko; v Švici namreč do potankosti upoštevajo cestna pravila. »Nekoč se mi je pot zdela nujna in na Opčine pri Trstu smo se odpravili z neregistri­rano bolho brez prednje tablice, pa tudi izpita še nisem imel. Z veliko sreče sem na meji italijansk­emu cariniku le pomahal z neko zeleno karto in naslednjih nekaj sto metrov smo samo čakali, ali bodo pred nas skočili karabinjer­ji z brzostrelk­ami. Za nazaj se nismo obremenjev­ali, Italijan ne bo gledal zelene karte, naši nas bodo pa tudi menda sprejeli nazaj.«

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia