Nedeljski Dnevnik

Zelenooki Donsky

- Vesna Levičnik

So ljudje, ki obožujejo mačke s košatim repom, in so mačjeljubc­i, ki so bolj naklonjeni golim mačkam. In Donsky ima res srečo, da je naletel na družino, ki mu posveča ogromno pozornosti in ves svoj prosti čas. Mačkon ima najraje čohanje za uhlji med spremljanj­em večerne serije v udobni postelji, seveda človeški.

Donsky je pasme donska sfinga, ki v odrasli dobi tehta do sedem kilogramov. Trenutno mali mačkon šteje dobrega pol leta. Njegova praprapraž­lahta prihaja iz Rusije, kjer se je leta 1987 v leglu kratkodlak­ih mačk rodil drobni mačkom, ki je bil popolnoma gol. Posvojila ga je ruska rejka Elena Kovaleva. Čeprav je podoben sfingi, je med pasmama zelo pomembna genetska razlika: v primeru sfinge golost povzroča recesivni gen, medtem ko jo pri donski sfingi povzroča prevladujo­či gen. Morda so tudi zato precej redki, mladič te pasme na trgu doseže ceno nekaj tisočakov.

A kot vse mačke, gole ali dlakave, je tudi Donsky izredno igriv in ljubeč muc. Zelo rad je aktiven in obožuje miselne izzive, ki mu jih pripravlja­jo človeški starši. Je tudi zelo radoveden in družaben, zato zelo nerad ostaja sam doma. Morda bo, ko bo malo večji in ne bo tako hlastal po pozornosti, dobil družbo mlajšega mačka, s katerim bosta nato skupaj zganjala lumparije.

Kar zadeva nego, Donsky ni preveč zahteven – le enkrat na mesec ga je treba skopati v mlačni vodi. V poletnih mesecih se mora izogibati močnim sončnim žarkom, redno pa je treba prati tudi njegovo ležišče oziroma čistiti mesto, kjer leži. Kajti le tako lahko se Donsky izogne okužbam ali boleznim, ki jih povzročajo patogene bakterije.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia